Hvordan velge mobiltelefon?

Disse tre tingene kan være verdt å se etter hvis du skal kjøpe ny mobil.

HVA BØR DU VELGE? Alt handler ikke om prosessor, batterikapasitet og skjermoppløsning hvis du skal kjøpe ny mobiltelefon. Foto: PER ERVLAND
HVA BØR DU VELGE? Alt handler ikke om prosessor, batterikapasitet og skjermoppløsning hvis du skal kjøpe ny mobiltelefon. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om man ikke er så bevandret i elektronikk-verdenen kan det være fristende å prøve å sikre seg noen gode tilbud under januarsalget.

Men det er ikke alltid like lett å bli klok på plakatene eller tilbudsavisene sine endeløse rekker av spesifikasjoner.

Så hva bør man egentlig legge vekt på om man skal kjøpe seg en ny mobiltelefon? Enkelte ting er selvsagt, som batterikapasitet, skjermstørrelse og -oppløsning, og megapiksler på kameraet.

I denne artikkelen skal vi se på tre andre viktige ting, som du kanskje ikke har tenkt over.

LES OGSÅ: Ikke la deg lure. Her er butikkenes salgstriks!

Ikke nok med megapiksler

GODE BILDER: For mange vil kameraet være det viktigste på mobilen.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
GODE BILDER: For mange vil kameraet være det viktigste på mobilen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Siden mobiltelefonen stadig får bedre kameraer og så godt som alltid befinner seg i lommen, har den for mange erstattet kompaktkameraet.

Enten man bare legger ut tungt redigerte bilder på Instagram, eller satser på mobilen som det eneste fotoapparatet på en ferietur - så har mange forstått viktigheten av et skarpt og lyssterkt kamera.

Dette har også mobilfabrikantene skjønt. Men ofte kan forbrukerne blendes av et høyt megapiksel-tall, og tro at det er ensbetydende for gode bilder. Slik er det ikke nødvendigvis. Mange av de kameraene vil bli falle gjennom under fotografering i dårlig lys. Da er det andre ting som er viktigere.

Derfor har vi fått teknologiredaktør i Dinside, Pål Joakim Olsen, til å trekke frem tre ting som kan være verdt å se på under mobilkjøpet.

Selvsagt er det flere ting som også kan spille inn, som du kan lese mer om i denne smartmobil-guiden.

LES OGSÅ: Mobilen som lover deg 10-15 dagers batteritid

Dette bør du se etter

KORNETE: Spesielt i dårlig lys vil det være stor forskjell på kameraer. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
KORNETE: Spesielt i dårlig lys vil det være stor forskjell på kameraer. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer#1. Blenderåpning på objektiv
Noe av det viktigste for et godt kamera er blenderen. Den bestemmer hvor mye lys som kan slippes inn til bildebrikken. Jo mer lys, desto kortere lukkertid trenger du, og dermed får du gjerne skarpere bilder enten du rister litt på hånden eller objektene beveger seg.

Blenderåpningen måles i et F-tall. Jo lavere tall, jo mer lys slippes inn.

De beste mobiltelefon-objektivene har en maksimal blenderåpning på f/1,8, og de dårligere ligger på f/2,4 og oppover.

Maksimal blenderåpning står gjerne ikke på plakatene, men er likevel viktig for å ta gode bilder. Hvis du ikke finner det i butikken, kan du enten spørre betjeningen eller ta et raskt nettsøk.

TEST: Fjorårets beste mobilkameraer

#2. Optisk bildestabilisering (OIS)
Optisk bildestabilisering kan redusere eller fjerne problemet med uklare bilder, dersom du har for vane å bevege litt på telefonen i skuddøyeblikket.

Dette gjelder nok bare ved lett skjelving eller ustødighet når du trykker på kameraknappen på telefonen. Voldsom risting er det ingenting som hjelper mot, så du må fremdeles gjøre ditt beste for å holde telefonen stabil.

Også her kan det være vanskelig å finne ut av om telefonen har optisk bildestabilisering bare ved å kikke på produktplakaten.

Som regel vil det stå «Optisk bildestabilisering» eller «OIS», men fabrikanter kan også ha forskjellige navn på løsningene sine. Spør derfor betjeningen om hjelp, eller kundeservice, om du handler på nett.

LES OGSÅ: Denne mobilen har «groufie»-kamera

#3. Lagringsplass
Det er flere ting som vil sluke lagringsplass på mobilen din. Bilder, video-opptak, apper, nedlastet musikk og operativsystem vil fort spise opp flere titalls gigabyte.

De aller fleste bør ta sikte på 32 GB lagringsplass eller mer.

Flere populære telefoner, som iPhone og Samsung Galaxy, leveres med internminner på 16, 32, 64 eller 128 GB, uten å støtte minnekort. Da bør du vurdere om du skal «gå opp et nivå», før du kjøper telefonen.

Heldigvis er det også mange telefoner som støtter minnekort, og da har du en rask og nokså billig måte å oppgradere lagringsplassen på. For et par hundrelapper får du minnekort på 32 til 64 GB.

LES OGSÅ: 7 ting du må gjøre med din nye mobil

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer