Hva er nytt i iOS 11?

I dag får alle oppdateringen – her er 11 nyheter i iOS 11

iPhone og iPad-enheter oppdateres til iOS 11 i dag.

NYTT: Kontrollsenteret har fått en overhaling i iOS 11. Nå kan du selv velge hva som skal ligge der, og har du en telefon med 3D Touch, kan du endre mange av innstillingene direkte. Foto: Pål Joakim Pollen
NYTT: Kontrollsenteret har fått en overhaling i iOS 11. Nå kan du selv velge hva som skal ligge der, og har du en telefon med 3D Touch, kan du endre mange av innstillingene direkte. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke lanserte Apple tre nye iPhone-modeller, en ny Apple TV og en ny utgave av Apple Watch. De kommer alle med nye versjoner av operativsystemet innabords, men for alle andre sender Apple som vanlig ut en oppdatering via nettet.

Under lanseringen av de nye produktene ble det også kunngjort at iOS 11 ankommer 19. september, altså i dag. Vanligvis sender Apple ut disse oppdateringene tidlig på kvelden norsk tid, så i 18-19-tiden kan du forvente at en oppdatering er klar til nedlasting.

Oppdatert 21:45 - Apple åpnet slusene klokka 19 norsk tid, så nå kan alle med kompatible enheter laste ned iOS 11.

Kravet er at du har en iPhone 5s eller nyere, 5. generasjon iPad eller nyere, 2. generasjon iPad Mini eller nyere eller siste utgave av iPod Touch.

Her er 11 ting som er nytt i iOS 11:

1. Nytt kontrollsenter

Kontrollsenteret er feltet som dukker opp når du sveiper opp fra bunnen av skjermen, og som da gir deg knapper til å slå av og på funksjoner, regulere lysstyrken på skjermen og den slags.

NY VRI: Kontrollsenteret er nå endret kraftig i iOS 11, der du selv kan skreddersy hva du vil ha med via innstillinger, kontrollsenter, tilpass. Mange av knappene støtter 3D Touch, for eksempel for å endre lysstyrken direkte, eller vise flere innstillinger i boksen med WiFi, Bluetooth etc. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
NY VRI: Kontrollsenteret er nå endret kraftig i iOS 11, der du selv kan skreddersy hva du vil ha med via innstillinger, kontrollsenter, tilpass. Mange av knappene støtter 3D Touch, for eksempel for å endre lysstyrken direkte, eller vise flere innstillinger i boksen med WiFi, Bluetooth etc. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

I iOS 10 gjorde Apple dette til to paneler som du kunne sveipe mellom, men i iOS 11 brukes hele skjermen til dette feltet, og det lar seg skreddersy slik at du selv kan velge hvilke funksjoner som skal være tilgjengelig. Mange av dem kan justeres direkte ved å bruke 3D-touch, altså der du klemmer fingeren litt ekstra hardt ned på skjermen (tilgjengelig på iPhone 6s og nyere).

Blant nyhetene er muligheten for å gjøre et skjermopptak, altså der du tar opp en video av alt som skjer på skjermen; for eksempel om du vil vise frem hvordan du klarer et brett på et spill. Denne funksjonen kan imidlertid kun aktiveres via kontrollsenteret, og ved å 3D-touche knappen, kan du velge om du også vil spille inn lyd.

2. Ny App Store

Her har Apple gjort ganske radikale endringer – i nye App store tar alt større plass, så i stedet for å klemme inn så mange app-ikoner som mulig på minst mulig plass, oppleves App store nå mer som en slags nyhetsfeed.

HELT NY: App store har fått ganske radikale endringer fra tidligere, der innholdet nå presenteres mer som en nyhetsstrøm med fokus på enkeltapper snarere enn en haug av små app-ikoner. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
HELT NY: App store har fått ganske radikale endringer fra tidligere, der innholdet nå presenteres mer som en nyhetsstrøm med fokus på enkeltapper snarere enn en haug av små app-ikoner. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Forsiden har nå i større grad blitt et redaksjonelt produkt, med ting som intervjuer med utviklere, dagens liste og lang større fremming av enkeltapper med tekst og video.

Fanene nederst har også endret seg, og ved siden av i dag-fanen omtalt over, finnes det egne faner for spill og apper; også de mer redaksjonelle enn før. Du må inn på dem og bla litt ned for å finne topplistene, som tidligere hadde en egen fane. Det samme gjelder kategoriene.

3. Ny komprimering av bilder og video

Dette er en god nyhet spesielt for de som sitter med 16 GB-modeller – med iOS 11 har Apple gått for HEIF (high efficiency image format) til komprimering av bilder og HEVC (high efficienct video coding) til video.

I praksis skal dette bety at du får den samme kvalitet som før, men der filstørrelsene er halvert. Kjekt for å spare plass på telefonen, og også kjekt med tanke på sikkerhetskopiering til iCloud, som vil gå fortere og beslaglegge mindre av plassen du betaler for.

4. Skriv med én hånd

Denne muligheten har mange Android-tastatur hatt allerede, men i iOS 11 lar Apple deg flytte tastaturet mot en av skjermkantene.

MED ÉN HÅND: Nå kan du enkelt flytte tastaturet til én av sidene på skjermen. Da er det lettere å rekke over med tommelen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
MED ÉN HÅND: Nå kan du enkelt flytte tastaturet til én av sidene på skjermen. Da er det lettere å rekke over med tommelen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det gjør at du lettere rekker over til motsatt side med tommelen når du skriver med én hånd. Funksjonen aktiverer du enkelt ved å holde fingeren nede på globus-knappen og velge hvilken side du vil ha tastaturet på.

Apple kaller funksjonen Quicktype, og på iPad kan du dessuten trekke ned på en knapp om du heller vil skrive spesialtegnet som står over bokstaven.

5. Airplay 2

En Apple-funksjon mange setter stor pris på, er Airplay, som lar deg sende bilder, video og musikk trådløst til andre Airplay-kompatible enheter; enten det dreier seg om en Apple TV, en forsterker eller en trådløs høyttaler.

FULL KONTROLL: Med Airplay 2 kommer flerromsstøtte, slik at du kan styre hva som spilles i hvilke rom. Foto: Apple
FULL KONTROLL: Med Airplay 2 kommer flerromsstøtte, slik at du kan styre hva som spilles i hvilke rom. Foto: Apple Vis mer

Med iOS 11 får enheten støtte for Airplay 2, og med Airplay 2 er det flerromsfunksjonalitet som er den store nyheten. Har du flere Airplay 2-kompatible høyttalere rundtom i huset, kan du spille av én sang både i stua og på kjøkkenet, mens noe annet kan spilles av på barnerommet, for eksempel.

Litt samme konsept som Sonos der, altså. Så vidt vi har skjønt, skal eksisterende Airplay-utstyr kunne oppdateres til å støtte Airplay 2.

6. Se flere varsler på låseskjermen

Låseskjermen fikk en stor overhaling i iOS 10, med støtte for widgetes om du sveipet mot høyre.

I denne runden har du nå fått mulighet til å sveipe opp på låseskjermen for å få se varslene du har gått glipp av de siste dagene, og ikke bare de som er nye siden sist skjermen var tent.

Samme skjermbilde vil du også få om du sveiper ned fra toppen av skjermen når telefonen er i bruk. Ja, det samme skjer når du trekker ned fra toppen av låseskjermen også.

7. Ikke forstyrr sjåføren

iOS har lenge hatt en ikke forstyrr-funksjon som automatisk avviser anrop og stopper push-varsler når den er aktivert.

I iOS 11 tar Apple denne et hakk videre, der «ikke forstyrr»-funksjonen automatisk kan aktiveres når du kjører bil. Telefonen oppdager det selv, enten fordi du er koblet til en bil via Bluetooth, eller fordi bevegelsessensorene i telefonen registrerer at du kjører.

ØYNENE PÅ VEIEN: En ny ikke forstyrr-funksjon kan automatisk aktiveres når du kjører, slik at varsler ikke spretter opp i tide og utide. Foto: Apple
ØYNENE PÅ VEIEN: En ny ikke forstyrr-funksjon kan automatisk aktiveres når du kjører, slik at varsler ikke spretter opp i tide og utide. Foto: Apple Vis mer

Anrop vil da avvises på samme måte (med mindre du er koblet til med handsfree), og innkommende meldinger blir automatisk besvart med at du kjører. Dersom motparten da skriver «haster» tilbake, får du varselet opp på skjermen.

Skulle du være passasjer, kan du angi at du ikke kjører slik at funksjonen deaktiveres frem til kjøreturen er slutt.

8. Enklere oppsett

Om du kjøper en ny iOS-enhet må du tradisjonelt gjennom et første oppsett, der du må angi WiFi-passord, iCloud-brukernavn/passord og den slags.

KJAPT OPPSETT: Kjøper du en ny enhet, kan du enkelt sette den opp ved å legge den gamle enheten inntil, forutsatt at den kjører iOS 11. Foto: Apple
KJAPT OPPSETT: Kjøper du en ny enhet, kan du enkelt sette den opp ved å legge den gamle enheten inntil, forutsatt at den kjører iOS 11. Foto: Apple Vis mer

Fra iOS 11 har Apple gjort dette enklere. Nå kan du bare holde en enhet med iOS 11 i nærheten slik at den nødvendige informasjonen overføres uten anstrengelser. Denne funksjonen har lenge vært tilgjengelig på Apple TV, som du kan sette opp bare ved å legge telefonen inntil.

Kjekt å vite om du går med planer om å kjøpe en av de nye iPhone-modellene, med andre ord.

9. Ny dock (kun iPad)

iPad får flere store nyheter i iOS 11. En av dem er en ny dock tilsvarende den i MacOS, som du kan få frem i en hvilken som helst app ved å sveipe opp fra bunnen av skjermen.

I denne kan du legge favoritt-apper du ofte bytter til, i tillegg til at nylige apper blir tilgjengelig på høyre side. Holder du fingeren nede på et app-ikon en liten stund, får du opp de siste filene du har brukt i den aktuelle appen. Disse kan du så trykke direkte på for å åpne dem, eller du kan dra dem over til en annen app.

MER PÅ IPAD: En av nyhetene på iPad er at du kan sveipe opp for å vise docken. Derfra kan du åpne nylige filer i en app ved å holde fingeren inne på den, eller dra en app opp på skjermen for å splitte skjermbildet. Foto: Apple
MER PÅ IPAD: En av nyhetene på iPad er at du kan sveipe opp for å vise docken. Derfra kan du åpne nylige filer i en app ved å holde fingeren inne på den, eller dra en app opp på skjermen for å splitte skjermbildet. Foto: Apple Vis mer

10. Dra og slipp (kun iPad)

Hvilket tar oss til neste punkt – dra og slipp. Dette skal nå gå helt sømløst slik at du for eksempel kan markere et avsnitt på en nettside og dra rett over i en e-post, eller dra et bilde fra kamerarullen direkte over i et notat.

Du kan også dra et dock-ikon opp på skjermen for å splitte den i to, slik at to apper kjører side om side. En mulighet er å dra et bilde, merket tekst eller lignende over ett av dock-ikonene, slik at appen åpnes og du deretter kan slippe elementet på riktig sted.

Veldig likt MacOS der, altså.

DRA OG SLIPP: Et bilde rett over i en e-post eller et tekstavsnitt direkte over i notater-appen blir nå lett som en plett i iOS 11. Foto: Apple
DRA OG SLIPP: Et bilde rett over i en e-post eller et tekstavsnitt direkte over i notater-appen blir nå lett som en plett i iOS 11. Foto: Apple Vis mer

11. Ny filer-app

iOS 11 kommer også med en ny filutforsker-app. Denne lar deg ikke bare utforske filene som er lagret på enheten, men støtter også iCloud Drive, Dropbox, Adobe creative cloud med flere.

I dag får alle oppdateringen – her er 11 nyheter i iOS 11

Du kan søke etter filer, flytte og kopiere og så videre, og på iPad kan du dra filer over i andre apper om du for eksempel vil redigere et bilde med en spesiell app.

Vil du merke flere filer, kan det være greit å vite at du da starter med å dra én fil, for deretter å prikke på andre filer for å legge dem til i bunken.

…og mye annet

Dette var noen av de viktigste nyhetene, men det er også en drøss av andre nyheter både over og under panseret.

Blant annet kan du nå få live photos til å gjentas eller spilles forlengs og baklengs, Apple Music har fått sosiale funksjoner slik at du kan se hva vennene dine hører på, kart-appen har fått innendørskart, Notater-appen på iPad kan skanne dokumenter med automatisk retting og fargekorrigering, du kan notere på en låst iPad pro ved å prikke Apple Pencil på skjermen og mer til.

For utviklere kommer iOS 11 med ARkit, som vil gjøre at vi sannsynligvis vil bli servert en haug av AR-apper (augmented reality, eller utvidet virkelighet på norsk), og de får også tilgang på Apples maskinlæringsfunksjoner via Core ML slik at apper kan gjøres mer intelligente.

Få også med deg denne:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer