Amazon Go:

I denne butikken er det aldri kø i kassa

Gå inn, ta med deg det du skal ha og gå ut igjen. Nå har den første Amazon Go-butikken åpnet for publikum.

PLUKK OG GÅ: Amazon har åpnet sin første Go-butikk. Der kan du bare ta det du vil ha og gå rett ut igjen. Foto: AaronP / Bauer Griffin LLC / NTB Scanpix
PLUKK OG GÅ: Amazon har åpnet sin første Go-butikk. Der kan du bare ta det du vil ha og gå rett ut igjen. Foto: AaronP / Bauer Griffin LLC / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag denne uka åpnet Amazon sin første Go-butikk i Seattle i USA.

Dette er en butikk litt utenom det vanlige – her er det nemlig ingen som sitter i kassa. Men ikke bare det – du trenger heller ikke å skanne varene dine underveis på handlerunden.

Alt du gjør er å identifisere deg med en QR-kode i Amazon-appen i det du går inn, og så er det bare å raske med seg det du trenger og gå ut igjen.

Resten sørger teknologien for.

Vis mer Vis mer

Tok sin tid

Amazon har jobbet fem år med dette konseptet, og for et drøyt år siden skrev vi om butikken på Dinside. Den gangen var planen at Go-konseptet skulle lanseres «på nyåret», men det skulle altså ta enda et år før dørene ble åpnet for publikum.

Blant annet fikk Amazon noen utfordringer dersom en vare ble lagt tilbake i feil hylle, og dersom to ganske like personer gikk inntil hverandre mens de handlet.

SKANN KODEN: For å handle i Amazon Go-butikken, må du være Amazon-kunde og skanne strekkoden i appen før du går inn. Resten går av seg selv. Foto: Stephen Brashear / AFP / NTB Scanpix
SKANN KODEN: For å handle i Amazon Go-butikken, må du være Amazon-kunde og skanne strekkoden i appen før du går inn. Resten går av seg selv. Foto: Stephen Brashear / AFP / NTB Scanpix Vis mer

For å få til en kasseløs butikk, har Amazon rigget butikken med hundrevis av kameraer som sporer deg på ferden, i tillegg til at de følger med på hvilke varer du tar med deg – og om du eventuelt setter dem tilbake.

Utrolig nok skal det ikke være plassert sensorer i hvert produkt – alt overvåkes av kameraene og virker å være ganske vanntett. Journalisten fra New York Times prøvde å trikse systemet ved å brette en pose rundt fire brusbokser mens de stod i hylla, men ble likevel fakturert etter å ha gått ut.

Ikke helt uten ansatte

Butikken er på rundt 167 kvadratmeter, og selv om det ikke sitter noen i kassa, har Amazon-butikken flere ansatte, som blant annet sørger for å fylle på varer, hjelpe kundene, sjekke ID dersom de vil kjøpe alkohol og lage fersk mat.

Hvorvidt Amazon planlegger å lage flere slike butikker, eller om de vil lisensiere ut «Just walk out»-teknologien til andre butikkjeder gjenstår å se. Foreløpig holder selskapet kortene tett til brystet der.

PS! I Sverige finnes det også ubemannede butikker, men de er ikke like avanserte som Amazons variant, der kundene må skanne varene de vil kjøpe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer