I min omtale av Apple Watch Series 4 fra oktober i fjor, skrev jeg at dette var smartklokka du ikke ville dra hjemmefra uten.
«Der andre produsenter også har fokus på funksjoner for trening og helse, baner Apple vei ved å gjøre sin smartklokke til et medisinsk verktøy du IKKE vil dra hjemmefra uten - eller du ikke vil at et familiemedlem skal dra hjemmefra uten».

I helga fikk jeg oppleve dette på nært hold, med min egen far.
Kanskje har du fått med deg saken på NRK.no fra lørdag om den 67-år gamle mannen som hadde svimt av og falt sånn at falldetektoren på Apple-klokka ble utløst, og nødetater ble varslet.
Han kom seg omsider på sykehus, kraftig forslått, måtte sy og har flere brudd i ansiktet.
Det endte - tross alt - heldigvis godt, trolig takket være at han hadde på seg smartklokka, og fordi han hadde eSIM aktivert, slik at den kunne ringe ut da mobilen lå ute av rekkevidde.

Hva er fallregistrering?
Fallregistrering var altså en av de store nyhetene i Apple Watch Series 4, sammen med innebygd EKG-måler. Den fungerer omtrent slik:
Hvis du faller hardt med klokka på, vil du få et varsel som ringer nødetater om du trenger assistanse. Dersom du ikke har rørt på deg på 60 sekunder, vil nødetater automatisk bli oppringt.
Det var dette som skjedde i mitt fars tilfelle. Politiet hadde fått beskjed om at han hadde falt, men de fikk ikke tak i ham.

Ifølge Apple skal klokka også dele posisjonen din som lengde- og breddegrader.
Politiet hadde da sannsynligvis koordinatene hans, men trengte hjelp til å finne ut hvor han holdt til.
På Apples nettsider står det at noen land og regioner har flere nødtjenestenummer. I disse landene ringer Apple Watch til nummeret som er knyttet til ambulansetjenesten.
I dette tilfellet ble altså politiet ringt, ikke ambulansetjenesten, uten at vi foreløpig har klart å nøste opp i hvorfor.
Har du aktivert nødkontakter i nødinfoen din i Apples Helse-app, vil også klokka sende melding med posisjonsinfoen din til disse. Min far hadde ikke gjort dette, så ingen i familien fikk en slik melding før vi ble kontaktet av politiet.

Har din iPhone plutselig ringt 112? Dette må du vite om Apples SOS-funksjon
Ikke bare for dem over 65
Fallregistrering er skrudd på som standard hvis du er over 65. Det gir mening, da eldre gjerne er mer utsatt for å falle.
Men, er du under 65, bør du også skru den på. Har du for eksempel epilepsi, kan det være nyttig. Eller om du skal på en sykkeltur langt utenfor allfarvei hvor det er en sjanse hvor du kan falle og slå deg, slik at du trenger hjelp.
Jo mer fysisk aktiv du er, desto større er sannsynligheten for at fallregistrering blir utløst, har Apple uttalt. Du skal dog falle ganske hardt. Vi har selv prøvd ved å kaste oss på gulvet uten å utløse noen alarm.
Her skrur du på fallregistrering
Nå som vi vet fallregistrering fungerer, vil vi egentlig anbefale alle om å ha funksjonen på.
For å skru på fallregistrering, gå til Watch-appen, bla ned til du kommer til Nødanrop (SOS), og trykk deg inn der for å skru på Fallregistrering.

Så bør du også legge til nødkontakter i nødinfoen din. Du kan gjøre det via overnevnte skjerm, men du kan også åpne Apples Helse-app, gå til Nødinfo-fanen nederst til høyre og trykke på Rediger-knappen. Bla nederst og velg Legg til nødkontakt.
Innebygd EKG-måler
En av de andre store nyhetene i Apple Watch Series 4 var innebygd EKG-måler, altså den kan ta et såkalt elektrokardiogram, som kan avsløre hjerteflimmer, som kan føre til hjerteinfarkt. Denne funksjonen er foreløpig bare lansert i USA, og om eller når den kommer til Norge, er uvisst.
Uten EKG-måleren kan klokka riktignok varsle dersom hjerterytmen er uregelmessig, eller går over eller under spesifikke grenseverdier, altså om den er for høy eller lav.
