iOS 15:

I kveld blir iPhone «ny»

Her er de viktigste nyhetene i iOS 15.

IOS 15: På kvelden mandag 20. september kan iPhone-eiere fra 6s og oppover oppdatere til iOS 15. Foto: Apple Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På fredag kommer nye iPhone 13-modeller i butikkene, og hånd i hånd med nye telefoner kommer også den årlige iOS-oppdateringen fra Apple.

Denne høsten er det versjon 15 av iOS som lanseres, og du trenger ikke å vente helt til fredag med å oppdatere telefonen din – faktisk forventes oppdateringen allerede klokka sju mandag kveld.

Disse kan oppgradere

Har du en aldrende telefon, er du kanskje i tvil om du får oppdatert til den siste versjonen, men der har Apple gjort det enkelt i år:

Bruker du allerede iOS 14, kan du oppdatere til iOS 15. Med andre ord er listen over kompatible telefoner identisk som i fjor høst og inkluderer da iPhone 6s/6s Plus og nyere telefoner, inkludert begge iPhone SE-modellene. Også 7. generasjon iPod Touch kan oppdateres til iOS 15.

iPhone 6s ble lansert på høsten i 2015 og får da sin sjette iOS-oppdatering samme dag som den nye versjonen slippes. Lignende finner man ikke blant Android-produsentene.

Er du usikker på hvilken iOS-versjon du kjører, finner du informasjon om det under innstillinger, generelt, om => "programvareversjon". Starter den på 14. har du iOS 14 og kan garantert oppdatere til iOS 15.

IPHONE: Her får du en veiledning for hvordan du oppdaterer Iphone. Vis mer

Mange nyheter

Apples liste over små og store nyheter er svært fyldig, men la oss dra igjennom de viktigste:

SharePlay

Med iOS 15 blir det lettere å se på innhold sammen, men på hver sin skjerm. Du kan for eksempel starte opp en film og deretter «SharePlaye» den via FaceTime, der alle deltakere da vil se filmen og hverandre samtidig, som om man satt i samme rom.

SharePlay lar deg se film eller høre musikk med andre over FaceTime, der avspillingen synkroniseres på alle enhetene. Foto: Apple
SharePlay lar deg se film eller høre musikk med andre over FaceTime, der avspillingen synkroniseres på alle enhetene. Foto: Apple Vis mer

Det samme kan gjøres med musikk, der deltakerne dessuten kan legge til sanger i ei felles spilleliste. Du kan også dele hele skjermbildet ditt i en FaceTime-samtale, for eksempel om vennegjengen skal lete etter et hotell til neste tur.

Merk dog at SharePlay ikke forventes å bli lansert på dag én. Det ble nappet ut av betaversjonen tidligere i sommer, sannsynligvis fordi det må pusses litt mer på først.

FaceTime får dessuten flere andre oppgraderinger, som romtilpasset lyd slik at lyden fra de ulike deltakerne oppleves som om det kommer fra ulike steder, rutenettvisning av deltakere, portrettmodus, slik at bakgrunnen din blir uskarp, og ulike mikrofoninnstillinger avhengig av om du vil ha med bakgrunnslyden eller ikke.

Dessuten kan du nå opprette lenker til FaceTime-samtaler og sende til en Android-kompis. Det er første gang ikke-Apple-brukere får være med på FaceTime-samtaler.

Delt med deg

Dersom noen sender deg bilder, sanger, lenker og annet innhold via Meldinger-appen, blir disse elementene vist i den tilhørende appen under fanen «delt med deg». Altså vil du for eksempel få en egen «Delt med deg»-seksjon i bilder-appen som viser bilder du har mottatt i meldingsappen, og tilsvarende i Musikk, Podkaster, Apple TV og Safari.

Bilder som deles med deg i meldinger-appen, dukker opp under «Delt med deg»-delen i Bilder-appen. Foto: Apple
Bilder som deles med deg i meldinger-appen, dukker opp under «Delt med deg»-delen i Bilder-appen. Foto: Apple Vis mer

Ellers utvider Apple Memoji-konseptet (der du kan lage en avatar som animeres etter dine ansiktsbevegelser) - nå kan du også velge antrekk, hodeplagg og lignende. Sendes flere bilder av gangen i Meldinger-appen vises de nå i en elegant vifteform.

Tekst i objektivet og visuell søkefunksjon

Peker du telefonkameraet mot et skilt kan du nå merke av teksten på skiltet og for eksempel direkte ringe telefonnummeret som står der, eller sende en e-post til en e-postadresse på et visittkort. Dette er det også mulig å gjøre etter at bildet er tatt, eller på et bilde på en nettside, for eksempel.

Tekst i objektivet-funksjonen lar deg merke tekst i bilder. Foto: Apple
Tekst i objektivet-funksjonen lar deg merke tekst i bilder. Foto: Apple Vis mer

Teksten i bildet lar seg også oversette – her kjenner kameraet igjen syv språk: spansk, fransk, tysk, engelsk, kinesisk, italiensk og portugisisk.

Det nye visuelle søket kan gi deg mer informasjon om det du har tatt eller ser bilde av, enten du trenger mer informasjon om en plante, hunderase eller hva det måtte være.

I kveld blir iPhone «ny»

Fokus

Er du på jobb, vil du kanskje unngå at det tikker inn med varsler fra Snapchat, og på kveldstid vil du kanskje slippe det samme maset fra jobbmailen på Outlook.

Det kan du nå gjøre med iOS 15s nye Fokus-funksjon, som lar deg definere ulike typer fokus, og hvilke varsler du da vil ha. Du kan for eksempel lage en egen variant for kjøring, og da vil folk som sender deg meldinger få beskjed om at du har slått av varslene med Fokus-funksjonen.

Har du aktivert Fokus-funksjonen vil motparten få beskjed om at du har blokkert varsler om de prøver å sende deg en melding. Foto: Apple
Har du aktivert Fokus-funksjonen vil motparten få beskjed om at du har blokkert varsler om de prøver å sende deg en melding. Foto: Apple Vis mer

Apropos varslinger kan du nå velge å få dem som en samling på tidspunkt du definerer selv. For eksempel kan du få en samling varsler over alle nattens hendelser når du står opp på morgenkvisten.

Adresselinje på bunnen

En av tingene vi likte godt med Windows Phone, og som i en periode var mulig å «hacke til» på Android, var å få adressefeltet nederst på skjermen, som er mye lettere å rekke med tommelen.

Safari får nå adressefeltet i bunnen - du kan sveipe det til siden for å hoppe til neste fane. Foto: Apple
Safari får nå adressefeltet i bunnen - du kan sveipe det til siden for å hoppe til neste fane. Foto: Apple Vis mer

Det blir mulig i Safari i iOS 15. Det samme blir muligheten for å trykke på mikrofonikonet og bare si til Siri det du vil søke etter.

Mer avanserte brukere vil også sette pris på at Safari på iOS nå støtter utvidelser.

Forbedret Spotlight

Spotlight, Apples søkefunksjon, får også flere forbedringer. Blant annet kan du få full oversikt over filmer, artister, skuespillere, kontakter og lignende ved å søke etter dem.

Apples søkefunksjon, Spotlight, får flere nye funksjoner. Foto: Apple
Apples søkefunksjon, Spotlight, får flere nye funksjoner. Foto: Apple Vis mer

Søket vil nå også omfatte hele bildebiblioteket ditt, slik at du får opp bilder du har tatt av hunder om du søker på «hund». Du kan også søke etter apper i App store og nå installere dem direkte fra Spotlight-søket uten å gå turen innom App Store-appen.

Mer detaljerte kart

Apple Maps blir også oppgradert i denne runden, der 3D-visningen også viser ting som fotgjengerfelt, sykkelstier og lignende når du bruker den til navigasjon. Her vil nok ikke hele kloden være like oppdatert, men i de største amerikanske byene ser dette ganske imponerende ut.

Særlig i store byer blir Apple-kartet mer detaljert, med både trær og fotgjengerfelt. Foto: Apple
Særlig i store byer blir Apple-kartet mer detaljert, med både trær og fotgjengerfelt. Foto: Apple Vis mer

Du kan også navigere til fots ved å bruke utvidet virkelighet, altså der du kan se omverdenen gjennom mobilkameraet og få veibeskrivelse oppå bildet av virkeligheten. Det er for så vidt en funksjon vi så i Google Maps allerede for to år siden.

I en tidligere artikkel har vi også skrevet om hvordan det nå blir lettere å finne Airpods Pro og Airpods Max. Airpods Pro får også en slags høreapparatfunksjon med iOS 15, der de retningsbestemte mikrofonene kan forsterke lyden fra dem som prater til deg.

Del helseinformasjon

Nytt i helseappen er blant annet at den nå kan avsløre om du begynner å få ustabil gange og dermed varsle deg om at du vil ha større sjans for å falle fremover.

OPPDAGER USTØHET: I iOS 15 kan man helseappen oppdage ustødig gange. Foto: Apple
OPPDAGER USTØHET: I iOS 15 kan man helseappen oppdage ustødig gange. Foto: Apple Vis mer

Det blir også mulig å dele utvalgt helseinformasjon med dine nærmeste, slik at for eksempel barna kan bli varslet om forandringer i hjerterytmen hos en godt voksen eller lignende.

Nøkler i lommeboka

Har du en HomeKit-kompatibel dørlås, kan du nå legge til nøkler i Lommebok, slik at du kan låse opp direkte med telefonen eller med Apple Watch.

Det samme vil gjelde på en rekke hoteller, der du kan motta romnøkkelen direkte i Lommebok-appen og dermed bare finne rommet ditt uten å gå turen innom resepsjonen når du sjekker inn. Når du har sjekket ut, blir nøkkelen arkivert.

Både kontorbygg og biler kan også gjøres kompatible med denne funksjonen.

Dette var noen av nyhetene i iOS 15. Det kan altså lastes ned fra rundt klokka 19 mandag 20. september til iPhone 6s og nyere telefoner.

Merk, dog, at de eldste telefonene ikke får tilgang på alle de nye funksjonene. Mer om det kan du lese her:

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer