Førsteinntrykk: Huawei P20 Pro

I mørket er kameraet rett og slett magisk

Vi har tatt en titt på Huaweis nye trippelkamera.

TRE OBJEKTIVER: Huawei var tidlig ute med to, og er nå først ute med tre objektiver på baksiden av P20 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen
TRE OBJEKTIVER: Huawei var tidlig ute med to, og er nå først ute med tre objektiver på baksiden av P20 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I påsken lanserte Huawei sin nye toppmodell, P20 Pro, samt en «vanlig» P20-modell. Dette er med andre ord oppfølgerne til fjorårets P10 og P10 Plus-modeller.

Selve testen trenger vi lenger tid på, men allerede etter å ha hatt telefonen én dag, begynner vi å ane konturene av et svært godt mobilkamera – særlig i mørket, der vi rett og slett er mektig imponerte av hva Huawei har fått til.

Tre kameraer

For det er definitivt Pro-modellen som byr på noe helt nytt – på baksiden finner du nå ikke bare to, men tre kameraer:

FRA TOPPEN: Tele-kameraet, hovedkameraet og sort/hvitt-kameraet. Foto: Pål Joakim Pollen
FRA TOPPEN: Tele-kameraet, hovedkameraet og sort/hvitt-kameraet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

* Hovedkameraet er på 40 megapiksler, med sensorstørrelse på 1/1,7 tommer og lysstyrke på f/1,8. Denne sensoren er over dobbelt så stor som den som sitter i iPhone X og 1,7 ganger større enn den på Samsung Galaxy S9+. Her bruker Huawei såkalt «pixel binning», der fire og fire piksler slås sammen til én, slik at bildene har en standard oppløsning på 10 Mp.

* Sort/hvitt-kameraet, som Huawei har hatt i en rekke modeller nå, er fortsatt på plass, med oppløsning på 20 megapikser og lysstyrke på f/1,6. Her er sensorstørrelsen 1/2,78 tommer.

* Et nytt tele-kamera med brennvidde tilsvarende 80 mm, lysstyrke på f/2,4 og en ganske liten 1/4,4 tommers sensor. Her er oppløsningen 8 megapiksler.

Og selfie-kameraet, for å ta med det, har oppløsning på 24 megapiksler og lysstyrke på f/2,0.

92 megapiksler totalt der, altså, som vi er rimelig sikre på at er rekord i mobilverdenen.

MED LEPPE: Som på iPhone X har også P20 Pro en leppe på toppen, men den er smalere, som derfor gjør at du får se informasjonen du pleier på topplinja uansett. Foto: Pål Joakim Pollen
MED LEPPE: Som på iPhone X har også P20 Pro en leppe på toppen, men den er smalere, som derfor gjør at du får se informasjonen du pleier på topplinja uansett. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Kunstig intelligent bildestabilisering

Huawei staser videre på kunstig intelligens etter å ha lansert Mate 10 Pro i fjor høst med en dedikert NPU-brikke (Neural-network proceccing unit), som blant annet kunne varte opp med svært god ytelse hva gjaldt bildegjenkjenning.

Den brukes i flere deler av operativsystemet; for eksempel for å optimalisere bakgrunnslasting av apper etter brukerens atferdsmønster, og Huawei har tilgengeliggjort funksjoner for utviklere som ønsker å dra nytte av denne ekstra maskinkraften.

Men den brukes også til foto, blant annet for å gjenkjenne ulike motivtyper og bruke innstillinger deretter. Nytt i P20 Pro er det Huawei har kalt AIS; altså at kunstig intelligens brukes til stabilisering av bildet.

Og her blir vi mektig imponerte – at det skal være mulig å ta et skarpt bilde håndholdt med flere sekunders lukkertid er noe som nesten strider med naturlovene. En velkjent tommelfingerregel er at lukkertiden bør være maks 1/brennvidden, der optisk bildestabilisering gjerne tillater deg to-tre stopp ekstra.

Men sjekk bildene under – vi tok med oss P20 Pro og iPhone X i en mørk låve. Først bildet vi fikk fra Apples telefon med automatiske innstillinger; typisk representativt for de fleste telefoner i denne situasjonen. Lukkertiden er på 1/4s og følsomheten på ISO 2000:

I mørket er kameraet rett og slett magisk

Og her er bildet vi fikk fra P20 Pro. Dette bilder er tatt håndholdt med seks sekunders lukkertid (!) og følsomhet på ISO 3200:

I mørket er kameraet rett og slett magisk

Dette er rett og slett magisk, spør du oss. Hvordan de får det til? Så vidt vi har skjønt handler det om at NPU-brikken klarer å identifisere de ulike elementene i bildet selv om du nødvendigvis vil være noe ustø på hånda gjennom seks sekunder.

Vi tar med et eksempel til – nok en gang mot automatisk eksponering fra iPhone X, der huset typisk blir veldig mørkt, mens lyskildene (både utelampa og lyset fra vinduene) blir helt utbrente:

I mørket er kameraet rett og slett magisk

P20 Pro har derimot klart å fange mye mer av de mørke partiene uten at det har gått på bekostning av de lyse. Eksponeringen her er 1,3 sekund fra Huawei-kameraet, og her er det tydelig at NPU-brikken klare å «blende ned» de sterke lyskildene:

I mørket er kameraet rett og slett magisk

Nok en gang – imponerende. Vil du se bildene i originalformat, har vi lagt dem ut i dette Google Foto-albumet.

3x optisk og 5x hybridzoom

Nevnt er at P20 Pro også har fått et teleobjektiv med brennvidde tilsvarende 80mm. Dette gjør altså at man kommer nærmere enn det som er vanlig fra Apple og Samsung, som typisk har brennvidder tilsvarende 56 mm på teleobjektivet.

Og der hovedkameraet har en brennvidde tilsvarende 27 mm, får vi derfor tilsvarende 3x optisk zoom, eller 2,96 for å være nøyaktig (80/27). Men Huawei kan også gjengi en 5x «hybridzoom», der man bruker informasjon fra de tre sensoren for å gi ytterligere forstørrelse, uten at det skal ha noen stor innvirkning på bildekvaliteten.

Det gjør at man kommer ganske nærme, som du ser under. Først det vanlig bildet:

I mørket er kameraet rett og slett magisk

Og så en 100 prosent crop av hybridfokus-bildet:

I mørket er kameraet rett og slett magisk

Med litt godvilje klarer vi å lese «Venterom» på skiltet, og som du ser i det første bildet er det ganske langt unna når bildet tas.

Zoomnivået velger du for øvrig enkelt ved å trykke på en knapp som bytter mellom 1x, 3x (optisk) og 5x (hybrid), og det er også mulig å bruke klypebevegelser for finere tilpasning av utsnittet.

De to siste bildene finner du i dette Google Foto-albumet.

3D-belysning

Huawei har flere triks i ermet. Blant annet støtter denne telefonen supersaktefilm (960 bilder i sekundet), slik vi også finner på utvalgte modeller fra Sony, og senest på Samsung Galaxy S9-telefonene. Som før finnes også lysmalingsfunksjonene, der du kan holde lukkeren åpen vilkårlig lenge for å fange lys fra passerende bilder og den slags.

3D-belysningen er ny denne gangen, og ser ut til å være ganske inspirert av Apples tilvsarende lyseffekter på portrettbilder tatt med iPhone 8 Plus og iPhone X. Litt dumt synes vi det er at man må passe på å aktivere funksjonen før man tar et portrettbilde – på Apples telefoner kan alle bilder tatt med portrettfunksjonen påføres disse lyseffektene etterpå.

I mørket er kameraet rett og slett magisk

Men Huaweis variant er definitivt mer fleksibel. Mens Apple kun lar deg bytte mellom fem ulike varianter, kan du på Huaweis variant velge en av de fem og samtidig endre hvor lyset skal komme fra og hvor sterkt det skal være.

Og mens du beveger lyskilden rundt, ser du at belysningen av ansiktet (og bare ansiktet) endrer seg deretter.

Lover meget godt

Alt i alt synes Huawei å ha gjort det meget godt på kamerafronten på denne telefonen, og vi skal bruke den neste uka på å teste både kameraet og telefonen skikkelig, før vi kommer med en test i midten av neste uke.

P20 Pro lanseres 16. april i Norge med en veiledende prislapp på 8.490 kroner.

Spesifikasjonsmessig har telefonen en Kirin 970-prosessor (samme som i Mate 10 Pro), 6 GB arbeidsminne (RAM), 128 GB lagringsplass (uten minnekortstøtte, men med støtte for to SIM-kort) og tåler vann med en IP67-sertifisering. Amoled-skjermen er 6,1 tommer over diagonalen og har et 18,5:9-format. Batteriet er på 4.000 mAh, og som vanlig legger Huawei ved en hurtiglader som skal få batteriet fra 0-58 prosent på 30 minutter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer