Ice med 5G i Norge

Ice er klar med 5G-nett i flere byområder i Norge

Mobiloperatøren Ice bygger nå et mobilnett som er forberedt for 5G i byområder i store deler av landet. Mobilnettet er basert på Nokias radioteknologi.

5G-UTBYGGING: Mobiloperatøren Ice bygger 5G-mobilnett i flere byområder i Norge. Foto: Shaynepplstockphoto/Shutterstock/NTB scanpix
5G-UTBYGGING: Mobiloperatøren Ice bygger 5G-mobilnett i flere byområder i Norge. Foto: Shaynepplstockphoto/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ice opplyser at de allerede har rundt 1.000 5G-klare basestasjoner på plass. 5G er betegnelsen på femte generasjon mobilnett, som blant annet åpner for langt høyere datahastigheter enn dagens 4G.

– Ice bidrar med dette til at Norge går i front med en rask utvikling og utrulling av mobilnett som er klar for 5G, noe som også bidrar til å sikre den helt nødvendige konkurransen i markedet. Ice bygger nå et helt nytt mobilnett med Nokia som er forberedt for 5G, en av verdens ledende leverandører av mobilteknologi, sier konsernsjef Eivind Helgaker i Ice Group.

Han understreker at selskapet fortsetter å investere i og utvide deres nasjonale 4G-nettverk, samtidig som de forbereder seg for neste generasjon mobilteknologi.

Overfor Dinside sier Reynir Johannesson, kommunikasjonssjef i Ice, at de forbereder nettet for 5G slik at de kan være best mulig forberedt når frekvensene er klare.

- VI har rullet ut 1.000 basestasjoner i stillhet, slik kan vi være raskt ute med å skru på nettet når det er klart. Vi skal være i best mulig posisjon, sier han og forklarer at utstyret som er installert nå, ikke må byttes når 5G-nettet aktiveres.

Johannesson anslår at Ice er klare med 5G-nett rundt 2020.

Disse byene er klargjort

5G-nettet er fortsatt ikke kommersielt tilgjengelig i Norge. Foreløpig er det Stor-Oslo, Drammen, Fredrikstad, Sarpsborg, Skien, Porsgrunn, Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim som er klargjort for 5G.

Mobilnettet er basert på Nokias radioteknologi AirScale.

– 5G kommer ikke snart – det er her allerede. Med utplasseringen av Nokias 5G-klare radio- og skybasert kjernenetteknologi, så gjør Ice et stort skritt mot 5G, og sammen er vi klar til å frigjøre den kraften 5G representerer, sier Pekka Sundström, kundeansvarlig for Norden & Baltikum i Nokia.

Telenor kommer i 2020

Ice er imidlertid ikke aller først ute med 5G-nett. Telenor åpnet sitt 5G-nett allerede i fjor, men da kun som et pilotprosjekt mot noen få brukere/organisasjoner. Kommersiell åpning fra den kanten er ventet til neste år. Konkurrenten Telia åpnet sitt testnett i desember.

Mens vi venter på at 5G-nettet skal komme for fullt i Norge, har de første mobiltelefonen med nestegenerasjons mobilnett blitt introdusert under mobilmessen i Barcelona, som avholdes denne uken.

Blant dem er Huaweis gigantiske, brettbare mobil Mate X til en pris av over 20.000 kroner og den mye rimeligere flaggskipmobilen Xiaomi Mi Mix 3.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer