Ikke bruk dette som bakgrunnsbilde

Krasjer Android-telefoner fullstendig.

KRASJER TELEFONEN: Ikke bruk bildet over som bakgrunnsbilde på telefonen – da kan det være at du må nullstille den helt for å få brukt den igjen. Foto: Pål Joakim Pollen
KRASJER TELEFONEN: Ikke bruk bildet over som bakgrunnsbilde på telefonen – da kan det være at du må nullstille den helt for å få brukt den igjen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

bBildet du ser på telefonen over er tilsynelatende et helt vanlig bilde, men om du setter det som bakgrunnsbilde på en Android-telefon, er risikoen stor for at den bare blir stående i en evig loop der skjermbildet slås av og på – helt til du til slutt må nullstille telefonen til fabrikkinnstillingene for å komme ut av knipa, og dermed miste alt som ikke er sikkerhetskopiert fra telefonen.

Det melder Android Authority, som også har laget en liten videosnutt av det hele:

FEIL: Denne feilen kan få Android-telefonen til å krasje. Video: https://www.androidauthority.com/android-wallpaper-crash-1124577/ (Gjengitt med tillatelse) Vis mer

Rammer de fleste

Det var Twitter-brukeren Ice Universe, kjent for lekkasjer av kommende telefoner, som rapporterte om dette først, og som samtidig advarer mot å bruke dette bildet som bakgrunnsbilde dersom noen sender det til deg.

Android Authority har videre funnet ut at enkelte telefoner, blant annet fra Huawei, virker å være immune mot denne svakheten, mens telefoner fra Samsung, OnePlus, Nokia, Google med flere oppfører seg som i videoen over, altså der skjermen slukkes og tennes om hverandre.

Det ekstra kjedelige er at det ikke en gang hjelper å starte opp telefonen i «safe mode», siden bakgrunnsbildet lastes inn også der.

Samsung skal for øvrig ha fikset problemet i den neste oppdateringen de sender ut, men et lignende tilfelle skal ha vært meldt inn til Google i 2018 uten at det ble gjort noe med.

For mange farger

Forklaringen på hvorfor dette skjer, skal være at Androids systembrukergrensesnitt bare håndterer bakgrunnsbilder med sRGB-profil uten å gjøre en sjekk om bildet har en annen fargeprofil, som dette bildet har.

Enkelt forklart betyr det at dette bildet har flere farger enn det Androids brukergrensesnitt kan håndtere, og derfor feiler funksjonen som skal tegne det opp, som gjør at systemet går inn i en evig loop der denne funksjonen kjøres om og om igjen. I en egen artikkel hos Android Authority kan interesserte se en forklaring fra en utvikler.

I Android 11, som akkurat har blitt sluppet i sin første betaversjon for utviklere, skal ikke dette være noe problem, siden bilder alltid konverteres til sRGB-fargeprofilen først.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer