- Ikke bruk!

Kan være fristende, men lurt å la være.

TRØBBEL: Det anbefales å holde seg til mobildata når man er på farten i sommer. Foto: Shutterstock
TRØBBEL: Det anbefales å holde seg til mobildata når man er på farten i sommer. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ferie og mange av oss reiser rundt i både innland og utland om dagen. Mobilen er som vanlig en fast følgesvenn, og når man er på farten er det naturlig å prøve å spare på databruken ved å logge seg på de mange nettverkene som finnes rundt omkring.

Nå advarer imidlertid en sikkerhetsekspert mot dette.

LYN- OG TORDENVÆR: Dette bør du gjøre for å sikre elektronikken i boligen når det lyner og tordner. Video: Embla Hjort-Larsen / DBTV. Foto: NTB Vis mer

Får tilgang

- Jeg skjønner godt at mange er ivrige etter å komme seg på nett og kobler til det de kommer over, helt uten kritisk sans. Men det er ikke spesielt lurt, sier Tina Jerstad i sikkerhetsselskapet Trenity i en uttalelse.

De siste to årene har 150 000 nordmenn opplevd ID-tyveri, viser tall fra NorSIS og Skatteetatens ID-tyveriundersøkelse. Svindel er et stort samfunnsproblem og det er forventet at 2023 blir et rekordår for bedragerier.

Det er de åpne, usikre nettverkene det advares mot. Disse kan man logge seg på uten passord, og disse finnes det mange av på flyplasser, cafeer og hoteller. Alle som bruker samme wifi-nett som deg uten passord kan spionere på det du gjør på nettet, hvis de vet hvordan det gjøres.

- De bruker spesielle programvarer og kan få tilgang til kortopplysningene dine, innloggingsinformasjon og personopplysninger. I verste fall kan de bruke det til bedrageri eller ID-tyveri, sier Tina Jerstad.

Et annet problem er rekken av nett du kan velge mellom når du åpner wifi-oversikten på mobilen.

- La oss si at du sitter på Gardermoen og ser et nett som heter «Gardermoen_free_wifi». Det er lett å tenke at det er flyplassens åpne nett og koble til, men det kan fint være et nett satt opp av en svindler som vil at du skal logge på. Gjør du det, går alle dataene du deler med nettverket gjennom en tjeneste kontrollert av angriperen, sier IT-sikkerhetssjef i Frende, Tron Ingebrigtsen.

Den klare beskjeden er å ikke bruke usikre nettverk.

En løsning kan imidlertid være å bruke VPN. Et slikt nettverk krypterer dataene dine uansett hvilket nettverk du bruker.

Skumle ladere

Mens vi snakker om mobilsikkerhet, kan vi også minne om at man bør unngå å bruke offentlige USB-ladere.

- Uhederlige aktører har funnet ut måter å bruke offentlige USB-porter til å introdusere skadevare og overvåkingsprogramvare på enheter. Ta med din egen lader og USB-kabel og bruk en elektrisk stikkontakt i stedet, advarte FBi på Twitter tidligere i år.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer