Det er mange forholdsregler en bør ta når det er så varmt som det har vært den siste uka i Sør-Norge.
Vær raus med solkremen og sørg for at du holder deg hydrert. Sjekk UV-varselet før du går ut, og for all del ikke la barn og hunder bli sittende i en varm bil.
Du må også passe på at mobilen din ikke overopphetes.

- Kan gi hjertestans
Sjekk brukstemperaturen
Selv om de fleste smartmobiler kan brukes når det er varmt, er de ikke laget for å tåle ekstrem varme.
Apple opererer for eksempel med brukstemperaturer mellom 0 og 35 grader. Samsung gjør det samme.
Når det gjelder oppbevaring, strekker Apple seg litt lenger, og temperaturene er mellom -20 og 45 grader.
- Ikke la enheten ligge i bilen, ettersom temperaturen i en parkert bil kan overstige dette området, skriver iPhone-produsenten.
Kan slutte å fungere
Å la mobilen bli liggende i sola bør også unngås.
- Du kan trygt bruke telefonen din i tropeheten, men mobiltelefoner liker ikke direkte sollys, sier kommunikasjonssjef i Power Norge, Monica Iren Fasting, til DinSide.
I så høye temperaturer som vi har nå kan telefonen bli overopphetet, påpeker Fasting.
- Det vil først og fremst gå ut over ytelsen, men ligger den for lenge i sola, kan den slutte å fungere. Oppbevar telefonen i skyggen, er vårt klare råd!
Varmen kan påvirke både de innvendige og utvendige komponentene på mobilen. For eksempel vil en overopphetet prosessor få telefonen til å gå tregere. En altfor varm skjerm kan dessuten sprekke.
Batteriet kan også bli ødelagt. Ifølge The Guardian er litium-ion-batteriene som sitter i dagens smartmobiler veldig sensitive for varme. Når batteriet blir overopphetet, degraderes det raskere. Dermed varer det ikke like lenge som det kanskje vanligvis ville gjort.

- De fleste nye mobiltelefoner oppdager også selv når temperaturen blir for høy og det kommer opp et varsel på skjermen. Under denne perioden er det ikke mulig å bruke telefonen, før den er nedkjølt, forteller salgssjef i Elkjøp Norge, Stian Hoff.
Et overopphetet batteri kan i verste fall eksplodere. Som regel er det da snakk om temperaturer så høye at noe uvanlig trolig har oppstått, som at man bruker en defekt lader.
Kjøle den ned? Pass på dette
Har mobilen allerede blitt overopphetet, gjelder det å få den tilbake til normale temperaturer igjen. Det bør skje på en så gradvis måte som mulig.
- Plasser gjerne telefonen på et svalt sted eller foran en vifte, så går prosessen raskere - men ikke fall for fristelsen til å kjøle den raskt ned i fryseren eller kjøleskapet. Da kan det oppstå kondens i telefonen, og da sitter du igjen med et større problem – nemlig en fuktskadet mobil, advarer Monica Fasting i Power.
Hun får støtte av Stian Hoff i Elkjøp.
- Telefonen kjøler du ned på samme måte som du ville kjølt deg selv ned – med å vifte med et blad eller noe. Mulig du ser litt dum ut der du vifter for telefonen din, men det hjelper faktisk, sier Hoff til DinSide.
Det aller beste er å skru mobilen helt av. Er du nødt til å ha den på, kan du skru av funksjoner du ikke trenger. Funksjoner som Bluetooth, 4G, Wi-Fi og GPS er veldig strømkrevende, og genererer dermed varme.

DSB: Mange fikk ikke nødvarselet
Hva skjer om den blir ødelagt?
Blir mobilen ødelagt etter å ha ligget i sola, gjelder trolig ikke garantien. Hvis produsenten ikke har sagt at den tåler den type bruk, er det ditt ansvar.
Det ikke nødvendigvis sånn at en forsikring kan hjelpe deg heller.
- Det som er forutsetningen for at man skal få igjen på forsikringen på en skade er at den skjer brått og uforutsett. Det kan man knapt si om man legger mobilen til steking i sola, sier kommunikasjonssjef i If, Sigmund Clementz, til DinSide.

Ifølge Clementz kan det være at man er dekket via en uhellsforsikring, men han påpeker at det ofte er en egenandel på disse, så det vil likevel kunne koste deg litt.
Kommunikasjonssjefen har også et annet råd til de varme dagene:
- Det er en annen ting jeg vil advare mot som jeg ser rundt på serveringssteder rundt omkring, særlig i byene, nemlig at man holder av en plass ved å legge igjen mobilen. Det skal du ikke gjøre, selv om det sitter noen andre ved bordet. Det skal bare en kraftig latterkule eller et øyeblikks oppmerksomhet et annet sted, og så vil langfingrede uærlige personer kunne se sitt snitt til å rappe mobilen, advarer han.