Den siste tida har det vært strålende vær i store deler av landet, og til tross for et par dager med etterlengtet regn, er det meldt høye temperaturer fremover.
Siden coronaviruset fremtvinger norgesferie på de fleste i år, er det kanskje ekstra fint med bra vær. Det er dog lurt å ta noen forholdsregler når sola steker som verst.
For eksempel skal du ikke la barn og hunder bli sittende i en varm bil. Sjekk også UV-varselet før du går ut.
Sjekk brukstemperaturen
De fleste telefoner i dag er ikke laget for å tåle ekstrem varme, selv om de kan brukes når det er varmt.
Apple opererer for eksempel med brukstemperaturer mellom 0 og 35 grader.
Når det gjelder oppbevaring, strekker de seg litt lenger, og temperaturene er mellom -20 og 45 grader.
Unngå direkte sollys
Men, når du legger mobilen på et bord i sola, kan det bli mye varmere. Du har kanskje kjent det selv? Den kan bli glovarm.

- Helt vill etterspørsel
- Mobilen tåler at det blir så varmt som det er nå. Blir den liggende i direkte sollys, kan den imidlertid få trøbbel etter hvert. Så lenge du har den i lomma eller i skyggen, bør det ikke være noe problem, sa Dag Harald Næss, innkjøpsdirektør på telecom i Elkjøp, til Dinside den varme sommeren i 2018.
Ifølge Næss har en del nyere telefoner innebygde sensorer, og blir det for varmt, vil de skru seg av for å unngå skader.
- Ikke alle har det, og noen kan da oppleve at den lever sitt eget liv. For eksempel kan blitsen gå av selv om man ikke bruker kameraet, sa Elkjøp-direktøren.
Sliter på batteriet

Litium-ion-batterier som finnes i dagens smartmobiler er veldig sensitive for varme, skriver Guardian.
Når batteriet blir overopphetet, går aldringsprosessen raskere, og det varer ikke like lenge som det kanskje vanligvis ville gjort.
Et overopphetet batteri kan i verste fall eksplodere, men da er det som regel snakk om temperaturer så høye at noe uvanlig trolig har oppstått, som at man bruker en defekt lader.
Eller kanskje man har et uoriginalt batteri.
Komponenter som prosessor og skjerm kan også påvirkes. En overopphetet prosessor får mobilen til å gå tregere, og en altfor varm skjerm kan sprekke. Det er i det hele tatt mye som kan gå galt.
Slik skal du kjøle den ned
Har mobilen allerede blitt overopphetet, gjelder det å få den tilbake til normale temperaturer igjen. Det bør skje på en så gradvis måte som mulig.

Lade mobilen om natta?
- Ikke putt den i kjøleskapet eller fryseren, for da kan man gjøre vondt verre. Få den inn i skyggen hvor den kan kjøle seg rolig og sakte ned, rådet Dag Harald Næss i Elkjøp.
Legger du den i kjøleskapet, kan det nemlig oppstå kondens, og det er jo heller ikke bra.
Det lureste er å skru mobilen helt av. Er du nødt til å ha den på, kan det dog lønne seg å skru av funksjoner du ikke trenger. Funksjoner som Bluetooth, 4G, Wi-Fi og GPS er veldig strømkrevende, og genererer dermed varme.
Om du bruker deksel, ta det av også.
Hva skjer om den blir ødelagt?
Har du latt mobilen ligge i sola og den går i stykker, kan ikke garantien hjelpe deg. Hvis produsenten ikke har sagt at den tåler den type bruk, som i Apples tilfelle, er det ditt ansvar.
Har du riktig forsikring, kan det imidlertid være hjelp å få.
- Jo da, skader etter overdreven mobil-soling kan være dekket av forsikringen vår, har informasjonsdirektør i If, Jon Berge, uttalt til Dinside.
Da må man typisk velge den beste innboforsikringen.
Berge har et annet råd til de varme dagene:
- Mange vil legge igjen telefonen på uterestaurant-bordet, eller på strandhåndkleet når de bader. Pass litt ekstra på telefonen nå i varmen og det er masse folk i omløp. Selv om forsikringa dekker stjålet telefon, kan det være en egenandel å betale, avslutter Berge.
Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 27. mai 2018. Oppdatert til glede for nye lesere.
