Mobilbruk i sommervarmen

Ikke la mobilen ligge i sola

Blir den for varm, legg den for all del ikke i kjøleskapet.

MOBIL I VARMEN: Sola skinner og vi nyter livet, men pass på mobilen! I denne videoen ser du hvorfor. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Kirsti Østvang / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en regntung mai-måned, i hvert fall på Østlandet, ser det ut som måneden avsluttes med sol og høye temperaturer i store deler av landet, og det ser ut til å fortsette ut i juni.

Siden coronaviruset fremtvinger norgesferie på de fleste også i år, er det kanskje ekstra fint med bra vær. Det er dog lurt å ta noen forholdsregler når sola steker som verst.

For eksempel skal du ikke la barn og hunder bli sittende i en varm bil. Sjekk også UV-varselet før du går ut.

Sjekk brukstemperaturen

De fleste telefoner i dag er ikke laget for å tåle ekstrem varme, selv om de kan brukes når det er varmt.

Apple opererer for eksempel med brukstemperaturer mellom 0 og 35 grader.

Når det gjelder oppbevaring, strekker de seg litt lenger, og temperaturene er mellom -20 og 45 grader.

SOLSTEIKA: Ikke la mobilen ligge slik i direkte sollys. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SOLSTEIKA: Ikke la mobilen ligge slik i direkte sollys. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Unngå direkte sollys

Men, når du legger mobilen på et bord i sola, kan det bli mye varmere. Du har kanskje kjent det selv? Den kan bli glovarm.

- Mobilen tåler at det blir så varmt som det er nå. Blir den liggende i direkte sollys, kan den imidlertid få trøbbel etter hvert. Så lenge du har den i lomma eller i skyggen, bør det ikke være noe problem, sa Dag Harald Næss, innkjøpsdirektør på telecom i Elkjøp, til Dinside den varme sommeren i 2018.

Ifølge Næss har en del nyere telefoner innebygde sensorer, og blir det for varmt, vil de skru seg av for å unngå skader.

- Ikke alle har det, og noen kan da oppleve at den lever sitt eget liv. For eksempel kan blitsen gå av selv om man ikke bruker kameraet, sa Elkjøp-direktøren.

Sliter på batteriet

TEMPERATURVARSEL: Hvis en iPhone overskrider en bestemt temperaturterskel, kommer dette varselet opp, og mobilen kan ikke bruks til annet enn å ringe nødnummer. Skjermbilde: Apple
TEMPERATURVARSEL: Hvis en iPhone overskrider en bestemt temperaturterskel, kommer dette varselet opp, og mobilen kan ikke bruks til annet enn å ringe nødnummer. Skjermbilde: Apple Vis mer

Litium-ion-batterier som finnes i dagens smartmobiler er veldig sensitive for varme, skriver Guardian.

Når batteriet blir overopphetet, går aldringsprosessen raskere, og det varer ikke like lenge som det kanskje vanligvis ville gjort.

Et overopphetet batteri kan i verste fall eksplodere, men da er det som regel snakk om temperaturer så høye at noe uvanlig trolig har oppstått, som at man bruker en defekt lader.

Eller kanskje man har et uoriginalt batteri.

Komponenter som prosessor og skjerm kan også påvirkes. En overopphetet prosessor får mobilen til å gå tregere, og en altfor varm skjerm kan sprekke. Det er i det hele tatt mye som kan gå galt.

Slik skal du kjøle den ned

Har mobilen allerede blitt overopphetet, gjelder det å få den tilbake til normale temperaturer igjen. Det bør skje på en så gradvis måte som mulig.

- Ikke putt den i kjøleskapet eller fryseren, for da kan man gjøre vondt verre. Få den inn i skyggen hvor den kan kjøle seg rolig og sakte ned, rådet Dag Harald Næss i Elkjøp.

Legger du den i kjøleskapet, kan det nemlig oppstå kondens, og det er jo heller ikke bra.

Det lureste er å skru mobilen helt av. Er du nødt til å ha den på, kan det dog lønne seg å skru av funksjoner du ikke trenger. Funksjoner som Bluetooth, 4G, Wi-Fi og GPS er veldig strømkrevende, og genererer dermed varme.

Om du bruker deksel, ta det av også.

Hva skjer om den blir ødelagt?

Har du latt mobilen ligge i sola og den går i stykker, kan ikke garantien hjelpe deg. Hvis produsenten ikke har sagt at den tåler den type bruk, som i Apples tilfelle, er det ditt ansvar.

Har du riktig forsikring, kan det imidlertid være hjelp å få.

- Jo da, skader etter overdreven mobil-soling kan være dekket av forsikringen vår, har informasjonsdirektør i If, Jon Berge, uttalt til Dinside.

Da må man typisk velge den beste innboforsikringen.

Berge har et annet råd til de varme dagene:

- Mange vil legge igjen telefonen på uterestaurant-bordet, eller på strandhåndkleet når de bader. Pass litt ekstra på telefonen nå i varmen og det er masse folk i omløp. Selv om forsikringa dekker stjålet telefon, kan det være en egenandel å betale, avslutter Berge.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 27. mai 2018. Oppdatert til glede for nye lesere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer