Slik bruker du ikke forstyrr-funksjonen på mobilen

Ikke la telefonen plage deg til alle døgnets tider

Demper innkommende anrop og varsler.

SOV UFORSTYRRET: Ikke la telefonen plinge og dure hele natta gjennom. Med ikke forstyrr-funksjonen kan du dempe bråket. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SOV UFORSTYRRET: Ikke la telefonen plinge og dure hele natta gjennom. Med ikke forstyrr-funksjonen kan du dempe bråket. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smartmobilen har gjort at vi er tilgjengelig til enhver tid, uansett om det er over telefon, tekstmelding, e-post eller sosiale medier. Det er ikke alltid en bra ting.

Det hender man har lyst til å koble ut, det være seg på en romantisk date, et viktig jobbmøte eller om natta når man skal sove.

Og jo, her kan man i grunn bare skru av lyden på telefonen, men det finnes en smartere måte å håndtere det på.

De fleste mobiler har nemlig en såkalt «ikke forstyrr»-funksjon, som gjør akkurat det, nemlig sørger for å ikke forstyrre deg.

Fordelen med å bruke dette er at du da slipper å måtte fikle med å justere volumet på telefonen eller styre med en masse andre innstillinger hver eneste kveld eller i hver eneste sosiale setting.

Alt er ferdig konfigurert for deg, du trenger bare å skru på (og av).

På iPhone

HENT OPP KONTROLLSENTERET: En av hurtiginnstillingene er til Ikke forstyrr-funksjonen. Skjermdump: Kirsti Østvang
HENT OPP KONTROLLSENTERET: En av hurtiginnstillingene er til Ikke forstyrr-funksjonen. Skjermdump: Kirsti Østvang Vis mer

Gå til Innstillinger > Ikke forstyrr.

Apple gir deg to måter å bruke funksjonen på, enten manuell eller planlagt.

Manuell skrur du på når du trenger det, for eksempel før den romantiske daten din.

«Når ikke forstyrr er aktivert, blir innkommende anrop og varsler satt til lydløs når skjermen er låst», heter det i beskrivelsen.

Så må du bare huske å skru den av når du vil ha varslene tilbake igjen.

Ikke forstyrr kan også aktiveres fra kontrollsenteret, som du henter opp ved å dra fingeren opp fra bunnen av skjermen. Trykk på halvmåne-ikonet for å skru på.

MANUELT ELLER PLANLAGT: Det er to måter å ikke bli forstyrret på. Enten skrur du det på ved behov eller så kan du ha det tid en fast tid hver dag.
MANUELT ELLER PLANLAGT: Det er to måter å ikke bli forstyrret på. Enten skrur du det på ved behov eller så kan du ha det tid en fast tid hver dag. Vis mer

Planlagt slår inn på et fast tidspunkt hver dag, fortrinnsvis om natta, for eksempel mellom 22 og 09 eller når du måtte ha behov for å sove.

Alarmen vil fortsatt ringe, så du trenger ikke være redd for at du ikke får stått opp.

I tillegg til de to modulene, har du også tre innstillingsmuligheter. Du kan velge om du vil tillate anrop mens funksjonen er aktivert, for eksempel fra spesifikke kontakter, som familien din.

Du kan også skru på noe som heter gjentatte anrop, som gjør at dersom du får et nytt anrop fra samme person innen tre minutter, vil lyden skrus på slik at du hører at vedkommende ringer.

Så kan du velge når telefonen skal være stille, enten alltid eller bare når iPhone er låst. Velger du sistnevnte, vil du få varslene når du bruker telefonen.

Android

De ulike Android-telefonene har også en ikke forstyrr-funksjon, men hvor du finner den og nøyaktig hvordan den fungerer, kan variere fra merke til merke.

På Samsung-telefoner må du gå inn på Innstillinger > Ikke forstyrr.

SAMSUNG-INNSTILLINGENE: Du får noen flere valgmuligheter her enn på iPhone. Skjermdump: Kirsti Østvang
SAMSUNG-INNSTILLINGENE: Du får noen flere valgmuligheter her enn på iPhone. Skjermdump: Kirsti Østvang Vis mer

Her kan du velge å enten aktivere nå eller planlagt, akkurat som på iPhone. I planlagt modus kan du også velge hvilke dager i uka du vil at den skal slå inn på - ikke bare alle dager, som på Apple-telefonen.

DRA NED VARSLINGSMENYEN: Finner du ikke Ikke forstyrr-ikonet, trykk på nedoverpila øverst til høyre for å legge det til. Skjermdump: Kirsti Østvang
DRA NED VARSLINGSMENYEN: Finner du ikke Ikke forstyrr-ikonet, trykk på nedoverpila øverst til høyre for å legge det til. Skjermdump: Kirsti Østvang Vis mer

Deretter kan du sette opp unntak, for eksempel at du slipper opp for kun alarmer. Eller så kan du velge egentilpassede.

Her får du også et par flere valgmuligheter enn du har med iPhone.

Du kan blant annet velge om du vil ha varsler når du får meldinger fra visse personer, ved påminnelser eller fra spesifikke apper.

For å aktivere «ikke forstyrr» manuelt på Samsung-telefonen, hent opp varslingsmenyen ved å dra fingeren ned fra toppen av skjermen.

Så sveiper du bare bortover mot høyre til du finner «ikke forstyrr»-knappen.

Har du en Sony-mobil, finner du funksjonen under Innstillinger > Lyd og varsler > «Ikke forstyrr».

BARE ÉN TIME: På Sony-mobiler kan du når du skrur på Ikke forstyrr-funksjonen manuelt velge om du vil at den bare skal være på i for eksempel én time. Skjermdump: Kirsti Østvang
BARE ÉN TIME: På Sony-mobiler kan du når du skrur på Ikke forstyrr-funksjonen manuelt velge om du vil at den bare skal være på i for eksempel én time. Skjermdump: Kirsti Østvang Vis mer

Som på de øvrige telefonene, kan du skru på funksjonen enten manuelt eller med «automatiske regler», som Sony har valgt å kalle det.

PLANLAGT MODUS: På Sony-telefoner heter dette "automatiske regler". Du kan legge til flere om du vil. Greit hvis du vil skille mellom ukedag og helg, for eksempel. Skjermdump: Kirsti Østvang
PLANLAGT MODUS: På Sony-telefoner heter dette "automatiske regler". Du kan legge til flere om du vil. Greit hvis du vil skille mellom ukedag og helg, for eksempel. Skjermdump: Kirsti Østvang Vis mer

Reglene kan være både tids- og aktivitetsstyrte, og du kan dessuten ha flere, for eksempel en for hverdager og en annen for helgedager. Enda litt mer fleksibelt enn hos de to overnevnte.

Så kan du også sette opp unntak som på de andre telefonene, for eksempel på anrop, gjentatte oppringere, meldinger og påminnelser.

Du aktiverer «ikke forstyrr» manuelt på samme måte som på Samsung-telefoner, altså ved å dra ned varslingsmenyen og trykke på ikonet fra hurtiginnstillingene.

LES OGSÅ:
Slik slår du av mobilvarsler
Få mobilvarsler på PC-en
Hvordan bruke iPhone-blitsen som varslingslys


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer