Ikke mer kreft av mobil

Stråling fra mobiltelefon øker ikke kreftrisikoen, antyder ny rapport.

INGEN ØKNING: Andelen hjernesvulsttilfeller har ikke økt siden mobilbruken eksploderte på 90-tallet. Foto: Colourbox.com
INGEN ØKNING: Andelen hjernesvulsttilfeller har ikke økt siden mobilbruken eksploderte på 90-tallet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antallet tilfeller med hjernesvulst har ikke steget siden mobilboomen kom på 90-tallet.

Det slår en stor nordisk undersøkelse fast, melder Forskning.no.

Les også: Så farlig er mobilen din

Ingen kreftøkning

De første mobiltelefonene kom på markedet på 80-tallet, men det var først ti år etter at mobilen ble allemannseie. Midt på 90-tallet skjøt salget av mobiltelefoner i været.

- Dersom mobilbruk øker risikoen for hjernesvulst, ville vi fått en tilsvarende oppsving i krefttilfellene med noen års forsinkelse, sier Lars Klæboe fra Statens strålevern til forskning.no.

Kreftregistrene i Norge, Danmark, Sverige og Finland viser imidlertid at dette ikke har skjedd: Ingen endringer er å spore i andelen registrerte tilfeller i perioden fra 1995 til 2003, da mobilboomen kom.

Les også: Hvorfor får noen vondt i hodet av mobilen?

- Ikke et endelig svar

Resultatene antyder altså at mobiltelefonbruk ikke øker kreftrisikoen.

Klæboe mener det er lite sannsynlig at det vil dukke opp store overraskelser i når det gjelder mobilstråling og hjernesvulst, men understreker at faren ikke kan avfeies helt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer