Wangiri-svindel

Ikke ring tilbake

Denne uka har titusener blitt ringt opp fra utlandet. Mange ringer tilbake.

FORT GJORT: Er du litt uoppmerksom er det fort gjort å ringe tilbake på dette tapte svindelanropet. Foto: Pål Joakim Pollen
FORT GJORT: Er du litt uoppmerksom er det fort gjort å ringe tilbake på dette tapte svindelanropet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag morgen fikk vi et anrop på telefonen, som varte et lite sekund før det ble lagt på i andre enden.

Det tapte anropet kunne brått forveksles med et norsk telefonnummer, siden det begynte på 977, som jo mange norske telefonnumre også begynner med.

Men den oppmerksomme vil se at nummeret inneholder langt flere sifre enn de åtte vi bruker her til lands, og at 977 er landkoden fra landet det ringes fra.

+977 er nemlig Nepal.

Vil at du ringer opp

Det korte anropet er en form for svindel. Svindelen har fått kallenavnet wangiri-svindel, fra det japanske uttrykket wangiri som betyr «ett ring og kutt».

Svindlerne vil nemlig at du skal ringe opp igjen. Gjør du det, kommer du i dette tilfellet rett til et høytakstnummer i Nepal, altså tilsvarende teletorgtjenester i Norge med høy minuttpris.

Dermed tjener bakmennene penger på at du ringer opp igjen.

20 000 hos Telenor

- Ja, det har vært en bølge i går og i dag, forteller Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsanalytiker i Telenor, når vi spør om det var flere enn oss som ble oppringt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer