Nokia 9 Pureview lansert

Ikke tre, ikke fire, men FEM kameraer!

Nokia går «all in» på kameraløsningen i sin nye toppmodell.

KA-KA-KA-KA-KAMERA: Nokia stiller med hele fem kameraer på baksiden av sin nye toppmodell, 9 Pureview. Foto: Nokia
KA-KA-KA-KA-KAMERA: Nokia stiller med hele fem kameraer på baksiden av sin nye toppmodell, 9 Pureview. Foto: Nokia Vis mer
Publisert

Årets mobilmesse i Barcelona, Mobile world congress, går av stabelen denne uka, og dermed kommer mobilnyhetene på rekke og rad.

For sju år siden lanserte Nokia sin 808 Pureview-modell på den samme messen, med (den gang) vanvittige 41 megapikslers oppløsning, som var flere ganger så mye som konkurrentene.

Og nå setter selskapet nok en «high score» – Nokia 9 Pureview har hele fem kameraer på baksiden, og det er det første gang vi ser på en mobiltelefon.

To med farger, tre sort/hvitt

Og det er definitivt kameraløsningen som er den store overskriften her. Der flere av konkurrentene nå har gått over til et par-tre kameraer med ulike brennvidder og tilhørende optiske zoom-muligheter, har alle de fem Nokia-kameraene den samme brennvidden – tilsvarende 28 mm om vi regner om til det gamle 35 mm-formatet.

TOPPMODELLEN: Nokia 9 Pureview blir selskapets toppmodell når den kommer på markedet neste måned. Foto: Nokia
TOPPMODELLEN: Nokia 9 Pureview blir selskapets toppmodell når den kommer på markedet neste måned. Foto: Nokia Vis mer

Tre av dem er monokrome (sort/hvitt) og har altså ingen fargefiltre lyset må passere igjennom, mens de to siste kameraene står for fargeinnsamlingen. Ifølge Nokia betyr det at denne telefonen er i stand til å fange inn ti ganger så mye lys som et kamera med én sensor. Lysstyrken på alle Zeiss-objektivene er for øvrig f/1,8 og oppløsningen 12 megapiksler.

I det du trykker på utløserknappen, fanger alle kameraene bilder samtidig, og ikke nødvendigvis bare ett – hvert kamera kan ta opp til fire bilder på rappen før de spesialsydde algoritmene slår sammen alle bilder som tas (inntil 20 altså) til ett.

Og dermed skal resultatet bli detaljerte bilder med svært godt dynamisk omfang. Og ekte sort/hvitt-bilder om du velger bare å bruke monokrom-sensorene. Det er også støtte for råformat, der Nokia har samarbeidet med Adobe om å lage en kameraprofil til Android-utgaven av Lightroom.

1200-lags 3D-modell

Med fem kameraer skal Nokia 9 Pureview også være i stand til å kalkulere dybden i bildet med svært god nøyaktighet.

Nokia oppgir at kameraene er i stand til å produsere en 3D-modell av scenen det tas bilde av med 1200 ulike avstandsnivåer, og at du via medfølgende programvare gis full kontroll over dybdeskarpheten, der du blant annet kan endre fokuspunkt etter at bildet er tatt og den slags.

Verdt å sette pris på er da at Nokia baker inn dybdeinformasjonen til bildene med Googles «Gdepth»-format, slik at du kan gjøre slike endringer fra for eksempel Google Foto.

Vis mer Vis mer

Fjorårets prosessor-toppmodell

Et lite skår i gleden er kanskje at Nokia har valgt å putte en Snapdragon 845-prosessor i Nokia 9 Pureview, altså prosessoren som sitter i mange av fjorårets toppmodeller. Årets toppmodell er Snapdragon 855, som Qualcomm hevder skal være 45 prosent raskere enn 845-utgaven, og 20 prosent kjappere på grafikk.

Skjermen er 5,99 tommer over diagonalen og er av OLED-typen med HDR-støtte (HDR10). Oppløsningen er 2560x1440 piksler. Som du ser av bildene har den ikke like tynne rammer som konkurrentene, men heller ingen busslomme til frontkameraet. Fingeravtrykksleseren er bakt inn i skjermen.

Ellers får vi 6 GB arbeidsminne (RAM), støtte for 4K HDR-opptak, 128 GB lagringsplass, 3.320 mAh batteri, støtte for trådløs lading og IP67-sertifisering, som betyr at telefonen tåler en ordentlig regnskur. Telefonen kjører for øvrig Android One – en «ren» utgave av Android med garanterte oppdateringer i minst to år.

Norsk pris ser ut til å lande på 6.490 kroner og lanseringen blir allerede i neste måned. Vi gleder oss til å teste kameraet på Nokias nye toppmodell!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer