Huawei Mate 30 Pro lansert

Ingen Google, ingen norsk lansering

Huaweis nye flaggskip har ikke fått noe lanseringsdato i Norge.

NYTT FLAGGSKIP: Huawei Mate 30 Pro kommer i kinesiske butikker om en uke. I Europa finnes det ingen lanseringsdato. Foto: Lukas Barth-tuttas / EPA / NTB Scanpix
NYTT FLAGGSKIP: Huawei Mate 30 Pro kommer i kinesiske butikker om en uke. I Europa finnes det ingen lanseringsdato. Foto: Lukas Barth-tuttas / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Torsdag ettermiddag stod sjefen for Huaweis forbrukerdivisjon, Richard Yu, på scenen i München for å vise frem selskapets siste nyvinning.

Ironisk nok, for Huawei Mate 30 Pro har ikke fått noen dato for lansering i Europa (som ryktene tilsa dagen før), og det av en enkel grunn:

Telefonen kommer uten programvare fra Google installert.

Dermed ryker ikke bare de tradisjonelle Google-appene som Maps og Gmail, men også Play butikk, som er stedet de fleste vestlige Android-brukere laster ned apper fra. Google Assistent må man også se langt etter.

Mate 30 Pro er med andre ord Huaweis første produkt som blir direkte rammet av handelsforbudet amerikanske myndigheter har innført, som forbyr Google og andre amerikanske selskaper å handle med kinesiske Huawei uten spesiell tillatelse.

Uten Google innabords har Huawei innsett at det vil være nærmest umulig å selge denne telefonen på vår del av kloden, og derfor finnes det foreløpig ingen dato for lansering. Med mindre det amerikanske handelsforbudet blir opphevet, har vi vanskelig for å tro at telefonen noen gang vil lanseres i Europa.

Huawei Mate 30 og Mate 30 Pro. Foto: Christof Stache / AFP / NTB Scanpix
Huawei Mate 30 og Mate 30 Pro. Foto: Christof Stache / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Horisont-skjerm

Og det er synd, for i likhet med senere års Huawei-toppmodeller, ser Mate 30 Pro også ut til å være en skikkelig godbit. Den 6,53 tommer store AMOLED-skjermen krummer seg nå rundt kantene på telefonen i en vinkel på 88 grader, altså der den nesten går vannrett ut fra resten av chassiset i kantene.

Det gjør også at Huawei ikke får satt på volumknapper på siden av skjermen, så nå styrer du like gjerne volumet ved å dra fingeren opp og ned langs skjermkanten, og det fungerer på begge sider – elegant løst, spør du oss. Du kan også prikke på kanten av skjermen for å ta bilde i kameraappen, altså som om det var en kameraknapp der.

De nærmest ikke-eksisterende rammene på siden gjør at Mate 30 Pro bare bygger 73,1 mm i bredden, nesten en halv centimeter mindre enn Apples toppmodell, iPhone 11 Pro Max.

Se, mamma - ingen hender! Foto: Huawei
Se, mamma - ingen hender! Foto: Huawei Vis mer

Busslomma på toppen har også blitt mindre enn hva den var på Mate 20 Pro, men med samme teknologi innabords, altså med 3D-ansiktsopplåsning.

Ja, og en helt ny sensor som oppdager håndbevegelser foran skjermen. Dermed kan du både skrolle, sveipe mellom bilder, ta skjermbilde og mer til uten å berøre telefonen. Det ser også ut til å bli en mulighet på Googles kommende Pixel 4-telefoner, som blir vist frem 15. oktober.

Fire kameraer bak

I likhet med P30 Pro er det fire kameraer på baksiden av Mate 30 Pro: ultravidvinkel, vidvinkel, tele og TOF-kamera. Nytt denne gangen er at ultravidvinkelen også har fått en stor sensor med 40 megapiksler, slik at det nå er to av dem (1/1,7" f/1,6 på hovedkameraet, 1/1,54" f/1,8 på ultravidvinkelen), men teleobjektivet er ikke av periskoptypen og byr derfor «bare» på 3x optisk zoom og ikke 5x som på P30 Pro.

Ingen Google, ingen norsk lansering

Til gjengjeld betyr det at det blir mer plass til batteri innabords, og Mate 30 Pro har 4.500 mAh, altså 300 mAh mer enn P30 Pro. Ladingen skjer fortsatt med 40 watt med kabel, men effekten ved trådløs lading er på imponerende 27 watt. Yu poengterte også at reversert trådløs lading, altså der du kan legge en annen enhet på baksiden av telefonen for å lade den trådløst, nå er tre ganger så rask som tidligere.

Imponerende, i hvert fall på papiret, er den nye ultra-saktefilmmodusen som fanger hele 7680 bilder per sekund. Det betyr med andre ord at et tidels sekund i virkeligheten kan spilles av flytende over 25 sekunder, med 720p-oppløsning. Hvor lenge kameraet klarer denne hastigheten, er imidlertid ikke oppgitt.

Under presentasjonen skrøt Yu at kameraet var enda bedre enn tidligere, og at det kunne ta bilder med ISO-verdi over 400.000 som bør bety at du virkelig kan slå på lyset når det er mørkt. Og at videoegenskapene i mørket skal være sterkt forbedret.

Gitt Huaweis historikk på kamerafronten de siste åra, tviler vi ikke på at dette er et monster av et mobilkamera, for å si det sånn.

FLERE FARGER: Spesielt ser den grønne spennende ut, som gradvis går over fra blank øverst til matt nederst, og der den matte delen skal ha anti-fingeravtrykksbelegg. Foto: Christof Stache / AFP / NTB Scanpix
FLERE FARGER: Spesielt ser den grønne spennende ut, som gradvis går over fra blank øverst til matt nederst, og der den matte delen skal ha anti-fingeravtrykksbelegg. Foto: Christof Stache / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Med 5G

Mate 30 Pro bruker Huaweis splitter nye Kirin 990-prosessor, som er basert på 7 nm+ EUV-produksjonsteknikk, og med en 16-kjerners Mali-grafikkbrikke, som Huawei er først ute med. 990-prosessoren har 5G-modem innebygd i systembrikken, og telefonen har hele 21 antennebånd der 14 av dem brukes til 5G-nettet.

For øvrig er de europeiske prisene henholdsvis 1099 og 1199 euro for 4G/5G-utgaven (8 GB RAM, 256 GB lagringsplass), som du kan gange ganske nøyaktig med ti i disse dager, så om telefonen blir lansert i Norge vet du i så fall hvor prisnivået ligger.

Huaweis plan B ser ut til å være sin egen AppGallery-butikk. Der finnes det allerede 45.000 apper, og selskapet er villige til å investere en milliard dollar, der utviklere lokkes til å tilgjengeliggjøre sine apper fra Huaweis app-butikk.

Kjører Android

For ordens skyld er det Android, og ikke Huaweis egenutviklede HarmonyOS, som er operativsystemet på Mate 30 Pro.

Dette er da typisk basert på åpen kildekode-versjonen (AOSP), med Huaweis Emui-skall på toppen.

Selv om enheten foreløpig ikke har fått noen lanseringsdato her til lands, har vi spurt Huawei om et testeksemplar. Hvis vi får det, skal vi finne ut av hvor stort savnet etter Google er, og ikke minst: hvor vanskelig det er å få Googles tjenester på telefonen selv om de ikke følger med fra start.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer