TEST: Samsung Galaxy S9+

Ingen kamerarevolusjon, men et sabla godt kamera

Men det er ellers lite nytt med Samsungs nyeste flaggskip.

TRUMFKORTET: Samsung er snart alene om å ha en toppmodell MED hodetelefon-utgang. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TRUMFKORTET: Samsung er snart alene om å ha en toppmodell MED hodetelefon-utgang. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan få en flaggskip-mobil til å framstå som helt ny? Gi den en ny farge og håpe at det er nok til å vinne folk over.

For det er lite nytt med årets toppmodeller fra Samsung, Galaxy S9 og S9+. Det mest «oppsiktsvekkende» er at den kommer i lilla.

Samsung tar et blad ut av Apples bok når det kommer til å markedsføre nye produkter som inneholder få nyheter:

Gi dem et nytt navn eller ny farge og vips, har du noe helt nytt!

De nye S9-modellene har for ordens skyld noen flere nyheter enn dette, men ingen store, annet enn kanskje for svært fotointeresserte.

S9 vs. S9+

Mens fjorårets S8 og S8+ var ganske like med unntak av størrelsen (og batteriet), har Samsung i år valgt å gjøre større forskjeller på modellene.

Skjermstørrelsene er som i fjor; 5,8" på S9 og 6,2" på S9+. Mens S9 bare har ett kamera bak, har S9+ to; og det ene objektivet har lengre brennvidde, som på Galaxy Note 8.

Den store utgaven har dessuten 6 GB arbeidsminne kontra 4 GB på S9. Batteristørrelsene er de samme som i S8-modellene – 3.000 mAh på S9 og 3.500 mAh på S9+.

Samme lekre design

Samsung traff virkelig blink hva gjaldt designen på Galaxy S8 og S8+. Bortsett fra den nye lillafargen, er det ikke mye som skiller S9 og S9+ fra forgjengerne hva gjelder utseendet. De får fremdeles iPhone (med hjemknapp) til å se gammeldags ut. De er ørlitt lavere og bredere, så deksler til S8 vil ikke passe de nye modellene.

RETTER OPP TABBEN: Fingeravtrykksleseren er plassert under kameraet på de nye S9-telefonene. Det er slik det burde vært på forgjengerne også. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
RETTER OPP TABBEN: Fingeravtrykksleseren er plassert under kameraet på de nye S9-telefonene. Det er slik det burde vært på forgjengerne også. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Én ting er heldigvis annerledes: Fingeravtrykksleseren bak har ikke den samme idiotiske plasseringen som hos forgjengeren.

I stedet for å være til høyre for kameraet, er det nå under, slik at de kan nås like lett med høyre og venstre hånd (og vi prøver ikke lenger å låse opp telefonen med kameralinsa, i hvert fall ikke like ofte).

For- og baksiden er dekket av glass, noe som ser ut til å være trenden blant alle toppmodellene om dagen.

Ulempen med det er at den er en fingermerke-magnet, og vi går konstant og tørker baksiden av S9+ på buksebeinet.

Selv om glasset skal tåle en støyt, blir den såpass glatt i hånda at vi føler oss tryggere med et deksel på. Samsung har faktisk laget flere pene varianter denne gangen, i både silikon og noe de kaller «hyperknit», altså joggesko-stoff.

«ALLE» HAR GLASS: Metall på baksiden av mobiler er ut. Nå er det glass som gjelder. Det er ikke bare for utseendets skyld. Det gjør at man kan få trådløs lading, og trådløse signaler når lettere gjennom. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
«ALLE» HAR GLASS: Metall på baksiden av mobiler er ut. Nå er det glass som gjelder. Det er ikke bare for utseendets skyld. Det gjør at man kan få trådløs lading, og trådløse signaler når lettere gjennom. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Tviholder på hodetelefon-utgang

For noen er kanskje den viktigste design-detaljen at Samsung har valgt å beholde hodetelefon-utgangen i bunnen av telefonen.

Personlig har jeg ikke hørt om noen med iPhone uten hodetelefon-utgang som har savnet den. Mange velger nå å gå over til trådløse alternativer, og de begynner å bli ganske så bra.

Har du et par dyre hodetelefoner med den klassiske 3,5mm-pluggen, vil det dog fortsatt være kjekt å måtte slippe å bruke adapter for å bruke dem.

«Gamle» kameranyheter

Slagordet for de nye S9-modellene er «The Camera. Remagined», men Samsung kan ikke akkurat sies å ha funnet opp kameraet på nytt.

Faktisk er flere av nyhetene funksjoner vi allerede finner hos konkurrentene.

  • Selve kamera-appen har fått nytt, mer brukervennlig brukergrensesnitt som minner om det på iPhone. De ulike fotomodusene er ikke lenger gjemt vekk i en undermeny. De er listet opp i en rad øverst på skjermen (på iPhone er den nederst), og for å bytte mellom modusene er det bare å sveipe til venstre eller høyre. En liten irritasjon her: Du kan bytte mellom front- og bak-kameraet ved å sveipe opp eller ned, så det hender ofte at vi gjør dette når vi egentlig ville skifte fotomodus.
TO KAMERAER BAK: Den store forskjellen mellom S9 og S9+ er at sistnevnte har to kameraer på baksiden. Det gir noen fordeler hva gjelder portrettfotografering. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TO KAMERAER BAK: Den store forskjellen mellom S9 og S9+ er at sistnevnte har to kameraer på baksiden. Det gir noen fordeler hva gjelder portrettfotografering. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
  • Det er støtte for super-sakte-film i 960 bilder i sekundet, på samme måte som på fjorårets Sony-modeller. Sistnevnte kan aktiveres manuelt ved å trykke på en egen knapp, men kan også aktiveres automatisk når det kommer bevegelse innenfor en firkant i kamerasøkeren (som du kan plassere selv). Sistnevnte sliter vi med å få gode resultater med; det er ikke alltid den trigger, og ofte blir videoen ute av fokus når objektet har forsvunnet ut av bildet.
  • Du kan lage noe som kalles for «AR Emoji». Ved å ta en selfie får du en avatar som skal likne på deg selv og som du kan animere med ansiktet, på samme måte som Animoji på iPhone X. Det er mer «uncanny valley» enn det er søtt, og vi synes heller ikke at det likner så veldig mye.
  • Den største S9+-utgaven har dessuten to kameraer på baksiden à la iPhone X og 7/8 Plus, ett «vanlig» kamera og ett med lengre brennvidde tilsvarende 2x optisk zoom. Galaxy Note 8 har riktignok det samme.

God i dårlig lys

Galaxy S9 og S9+ kan riktignok skilte med å være verdens mest lyssterke mobilkamera, med blenderåpning på f/1,5, som betyr at de slipper inn rundt 28 prosent mer lys enn det forgjengerne gjorde (f/1,7).

JUSTERBAR BLENDERÅPNING: Hvis det er lyst ute, vil kameraet bruke blenderåpning f/2,4. Hvis det er dårligere lys, vil den blende opp til f/1,5, altså gjøre blenderåpningen større for å slippe inn mer lys. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
JUSTERBAR BLENDERÅPNING: Hvis det er lyst ute, vil kameraet bruke blenderåpning f/2,4. Hvis det er dårligere lys, vil den blende opp til f/1,5, altså gjøre blenderåpningen større for å slippe inn mer lys. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

De har også en annen unik funksjon ved at det at de er de første mobilkameraene som kan regulere blenderåpningen.

Det er nemlig mulig å blende ned til f/2,4, som da bare slipper inn snaue 40 prosent av lyset. Dette er noe telefonen gjør automatisk dersom det er nok lys, men du kan styre det manuelt i pro-modusen.

Samsung hevder at dette skal gi bilder tatt i dagslys mindre utvaskede farger enn tidligere, og som vi kan se lenger ned, utgjør det en liten forskjell.

De fleste toppmodellene i dag har svært bra kameraer, men S9+ imponerer, i både gode og dårlige lysforhold.

Bildene ser imidlertid til å bli jevnt over bedre eksponert og skarpere enn for eksempel iPhone 8 Plus, selv om det ofte er snakk om minimale forskjeller vi kun ser når vi zoomer inn på bildene på PC-en.

Det er vanskelige fotoforhold på messegulvet, men vi synes S9+ likevel gjør en god jobb med eksponeringen.
Det er vanskelige fotoforhold på messegulvet, men vi synes S9+ likevel gjør en god jobb med eksponeringen. Vis mer
Også her en knall eksponering. Her får vi med mørke detaljer på ryggen til barnet, dog på bekostning av at det blir litt utbrent ved sola. Fargene er også autentiske.
Også her en knall eksponering. Her får vi med mørke detaljer på ryggen til barnet, dog på bekostning av at det blir litt utbrent ved sola. Fargene er også autentiske. Vis mer
Den optiske stabiliseringen gjør en god jobb (1/10 håndholdt kan fort bli uskarpt), og lysstyrken gjør at kameraet kan ta dette bildet bare med ISO 250. Med et f/1,8-kamera hadde du trengt ISO 360 med samme lukkertid.
Den optiske stabiliseringen gjør en god jobb (1/10 håndholdt kan fort bli uskarpt), og lysstyrken gjør at kameraet kan ta dette bildet bare med ISO 250. Med et f/1,8-kamera hadde du trengt ISO 360 med samme lukkertid. Vis mer
Her har vi zoomet inn på samme motiv tatt med de to forskjellige blenderåpningene: f/1,5 til venstre og f/2,4 til høyre. Det siste fremstår skarpere, og har ikke den samme halo-effekten over snøen på muren.
Her har vi zoomet inn på samme motiv tatt med de to forskjellige blenderåpningene: f/1,5 til venstre og f/2,4 til høyre. Det siste fremstår skarpere, og har ikke den samme halo-effekten over snøen på muren. Vis mer

Den store grunnen til å velge S9+ framfor lillebror S9, er dobbeltkameraet på baksiden. Det er gøy med portrettmodus med ekstra uskarp bakgrunn, og resultatet blir ofte riktig så bra.

SAMSUNG VS. APPLE: Håret ser ikke så avkappet ut på Galaxy S9+ (til venstre) som det gjør på iPhone 8 Plus (til høyre), og man har også fått med de ekstra hårstråene som titter opp. Fargemessig synes vi kanskje Apples kamera overdriver, samtidig som Samsung kanskje blir litt i blekeste laget. Foto: Kirsti Østvang
SAMSUNG VS. APPLE: Håret ser ikke så avkappet ut på Galaxy S9+ (til venstre) som det gjør på iPhone 8 Plus (til høyre), og man har også fått med de ekstra hårstråene som titter opp. Fargemessig synes vi kanskje Apples kamera overdriver, samtidig som Samsung kanskje blir litt i blekeste laget. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Samsungs portrettfunksjon er dog ikke like fleksibel som for eksempel hos Huawei, hvor du kan velge fokus etter at bildet er tatt. Ja, selv på iPhone har dette blitt mulig med iOS 11-oppdateringen.

Du kan riktignok justere hvor uklar bakgrunnen skal være.

Ansiktsgjenkjenningen fortsatt upålitelig

S8-telefonene kunne låses opp med fjeset på to måter, enten ved at frontkameraet skannet og identifiserte ansiktet ditt eller med en iris-skanner plassert ved siden av kameraet, som da bruker øynene dine til opplåsning.

IKKE GOD NOK: Du kan låse opp Samsungs nye toppmodell med ansiktet, men det er ikke alltid det fungerer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE GOD NOK: Du kan låse opp Samsungs nye toppmodell med ansiktet, men det er ikke alltid det fungerer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Ingen av metodene fungerte spesielt bra. Vi opplevde iris-skanneren mest som en gimmick, og den mer tradisjonelle varianten viste seg å ikke være særlig sikker.

Samsung hevder å ha forbedret funksjonen denne gangen ved å ha slått sammen de to metodene til noe de kaller «intelligent skanning», som skal være bedre fordi da vil den gjenkjenne ansiktet ditt uansett lysforhold.

Men vi opplever fortsatt at den ikke alltid fungerer, og vi må titt og ofte «holde telefonen mer vertikalt».

Det er dessuten fremdeles mulig for andre å låse opp vår telefon ved å holde den foran ansiktet vårt, selv med øynene igjen. Med iPhone X klarte vi ikke det, da Apple lar deg skru på en innstilling for å forhindre akkurat dette.

Hva skal vi med Bixby?

BIXBY HOME: Finner du til venstre for hjemskjermen din, med en strøm av informasjon fra en rekke apper. Foto: Kirsti Østvang
BIXBY HOME: Finner du til venstre for hjemskjermen din, med en strøm av informasjon fra en rekke apper. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Bixby-assistenten har fremdeles sin egen knapp på venstre side av telefonen.

Hvorfor vi skal bruke denne framfor Google Nå, har Samsung fortsatt ikke klart å overbevise oss om.

Stemmestyringen støtter ikke norsk, i motsetning til Googles assistent, så vil du sette på en alarm eller gjøre et søk på nettet, må du snakke på engelsk.

Og mens Googles løsning kan minne oss på om å dra fra jobb for å rekke et møte, gjør dermed ikke Bixby så mye annet enn å vise informasjon fra apper (noen nyttige, som vær og kalender, men så noen helt unyttige, som tilfeldige animerte GIF-er fra GIPHY), noe vi like gjerne kan bruke widgeter til.

Bixby Vision, som er bygd inn i kamera-appen, kan et par nye triks, deriblant å oversette tekst bare ved å holde kameraet opp mot et skilt, men her fikk vi ymse resultater, for å si det forsiktig. Dessuten tilbyr ikke Samsung noe mer der enn det man får med Google Oversetter-appen på en hvilken som helst annen telefon.

Det skal også være mulig å få lenker til hvor du kan kjøpe et produkt bare ved å ta bilde av det, men den funksjonen er ikke tilgjengelig for norske brukere. Det samme gjelder en ny funksjon som lar deg prøve sminke virtuelt som du så kan kjøpe direkte fra Sephora eller Cover Girl.

Er de like bra som oversettings-funksjonen, kan vi dog kanskje være likeglade.

Konklusjon
​Vi har for lengst kommet dit at vi ikke kan forvente en haug med store nyheter for hver nye toppmodell som slippes. Selv S9+ med sitt dobbeltkamera framstår som en trygg, kanskje litt kjedelig oppgradering.

LITT TØYS MÅ DET VÆRE: Men AR Emoji er egentlig bare litt guffen. Og har vi ikke uansett Bitmoji til sånt? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LITT TØYS MÅ DET VÆRE: Men AR Emoji er egentlig bare litt guffen. Og har vi ikke uansett Bitmoji til sånt? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

S8 og S8+ var jo allerede fantastisk bra telefoner. De nye modellene er på alle måter verdige arvtakere.

Storebror S9+ har nok det beste mobilkameraet vi har prøvd til nå, selv om det ikke er enorme forskjeller sammenliknet med de beste konkurrentene.

Den nærmest kantløse designen er til å få vann i munnen av. Skjermen er best i klassen, ifølge skjermtesterne Displaymate. Ytelsen er det ingenting å si på, og her får vi både hurtiglading og trådløs lading, alle kjappe trådløsoverføringer, og det kan ikke nevnes nok: Den har hodetelefon-utgang (men de innebygde høyttalerne gjør en god jobb de, altså). Og ja, du kan så klart ringe med den.

Selv om Samsungs Android-opplevelse har blitt langt mer brukervennlig i seinere år, er det fortsatt en del unødvendige greier som bare framstår som bloatware. I stedet for Bixby kunne vi kanskje fått en skikkelig bra ansiktsgjenkjenningsfunksjon?

Og så koster det. Ikke mer enn iPhone X, men veiledende utsalgspris er henholdsvis 8.790 og 9.790 kroner. Erfaringsmessig bruker riktignok Samsungs telefoner å gå ned i pris relativt kjapt.

Testresultat

Samsung Galaxy S9+

Vanvittig lekker, fantastisk skjerm, meget godt kamera med portrettfunksjon, svært god ytelse, vanntett, 3,5mm-utgang, støtter minnekort

Bixby fortsatt ganske begrenset, litt bloatware, høy pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer