Samsung Galaxy S20:

Innstillingene du bør endre på

Dette gjør telefonen enda litt bedre.

BLIR BEDRE: Samsung S20-telefonene har et et hav av innstillinger. En av de som virkelig løfter telefonen er å sette skjermen i 120 Hz-modus. Foto: Pål Joakim Pollen
BLIR BEDRE: Samsung S20-telefonene har et et hav av innstillinger. En av de som virkelig løfter telefonen er å sette skjermen i 120 Hz-modus. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

I disse dager lanseres Samsung tre nye toppmodeller: S20, S20+ og S20 Ultra. Vi har testet sistnevnte, som med en svært høy prislapp måtte innfinne seg med en sterk firer på terningen.

Er du blant dem som har bestilt en av S20-telefonene til lanseringen, er det imidlertid en god del innstillinger du bør endre på når du får den, som etter vår mening gjør telefonen enda litt bedre enn det den er rett ut av boksen.

Før vi begynner - innstillinger er altså innstillinger-appen på telefonen, som du eventuelt når kjapt ved å dra ned «rullegardina» og trykke på tannhjulet øverst til høyre.

#1: Aktivér 120 Hz

Skjermen på S20-telefonene er av ypperste kaliber, men om du bare drar igjennom oppsettet og tar til takke med forhåndsinnstillingene, går du glipp av det aller beste – 120 Hz, altså der skjermen oppdateres dobbelt så ofte som det som er vanlig.

Med 120 Hz flyter alt på skjermen ekstra godt. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Med 120 Hz flyter alt på skjermen ekstra godt. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Med 120 Hz aktivert glir alt av animasjoner og skrolling silkemykt for seg. Ulempen er selvsagt at dette krever mer strøm og derfor gir noe dårligere batteritid, men om du klarer deg gjennom dagen med denne aktivert, kommer du neppe å gå tilbake. Ja, og så må du ta til takke med noe lavere oppløsning, men der tviler vi på at du vil legge merke til noen forskjell uansett.

Hvor: Innstillinger, skjerm, bevegelsesjevnhet

#2: Lenger tidsavbrudd for skjerm

Mens vi er inne på skjermen, har Samsung som standard gjort det slik at skjermen slukker etter 30 sekunder med inaktivitet. Det synes i hvert fall vi er i minste laget. Er du enig, kan du justere på dette – alt fra 15 sekunder til 10 minutter om du vil. Selv har vi satt den på to minutter.

Hvor: Innstillinger, skjerm, tidsavbrudd for skjerm

#3: Mørk modus på kveldstid

Standard på S20-modellene er et lyst brukergrensesnitt, men telefonen har også en utmerket mørk modus som gjør at grensesnittet får mørk bakgrunn. Det reduserer dessuten batteribruken fra skjermen.

Mørk modus er ekstra behagelig på kveldstid og gjør også at Amoled-skjermen bruker mindre strøm. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Mørk modus er ekstra behagelig på kveldstid og gjør også at Amoled-skjermen bruker mindre strøm. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Selv liker vi godt å taime dette mot soloppgang og -nedgang slik at grensesnittet blir mørkt når sola har gått ned. Stadig flere nettsider lystrer også at du har valgt mørk modus i operativsystemet.

Hvor: Innstillinger, skjerm, innstillinger for mørk modus

#4: Navigering med bevegelser

Samsung har fortsatt valgt at knappene for hjem, tilbake og programbytte ligger som en stripe nederst på skjermen, men det er jo SÅ 2016.

Vi foretrekker heller at hele skjermen vies til selve innholdet, der vi heller bruker sveipebevegelser til navigeringen. Da kan du

  • sveipe opp fra bunnen for å komme til hjemskjermen
  • sveipe opp fra bunnen og holde fingeren midt på skjermen for å vise åpne apper
  • sveipe inn fra enten venstre eller høyre side for å gå tilbake
  • sveipe langs bunnen for å bytte kjapt mellom åpne apper
  • sveipe opp fra ett av de nederste hjørnene
  • sveipe ned helt nederst på skjermen for å forminske bildet (krever énhåndsmodus, se lenger ned)

Hvor: innstillinger, skjerm, navigeringslinje, fullskjermbevegelser

Ved å gjøre en klypebevegelse med to fingre på hjemskjermen, får du muligheter til å tilpasse den ytterligere.
Ved å gjøre en klypebevegelse med to fingre på hjemskjermen, får du muligheter til å tilpasse den ytterligere. Vis mer

#5: Enklere tilgang til varsler

Standard i Android er at du trekker ned fra toppen av skjermen for å se varslene dine, men spesielt om du har en av de største S20-modellene kan det være langt å nå opp med tommelen.

Men en godt gjemt funksjon er muligheten til å trekke fingeren ned fra hvor som helst på hjemskjermen og da få ned «rullegardina».

Hvor: Klyp på hjemskjermen med to fingre, startskjerminnstillinger, styk ned for varselspanelet

#6: Flere app-ikoner på hjemskjermen

Og mens vi er inne på denne menyen - selv synes vi standardinnstillingen med 4x5 (=20) app-ikoner gjør det unødig trangt på hjemskjermen. Du kan få plass til 50 prosent flere ved å velge et 5x6-rutenett i stedet, og det samme på appene i app-skuffen.

Hvor: Klyp på hjemskjermen med to fingre, startskjerminnstillinger, startskjermrutenett/apper-skjermrutenett

#7: Mer innhold på skjermen

Ja, faktisk liker vi godt å få plass til mer innhold på skjermen generelt – her avhenger det selvsagt litt av hvor godt syn du har, men har få vansker der, kan du gjøre skrift og andre elementer mindre, slik at du ser mer av gangen.

Merk at dette er to ulike innstillinger i skjermmenyen – og nokså standard på alle Android-telefoner.

Hvor: Innstillinger, skjerm, skriftstørrelse og -stil/skjermzoom

#8: Énhåndsmodus

Den øvre delen av skjermen kan generelt være vanskelig å nå med tommelen om du bruker én hånd.

Med énhåndsmodus kan du enkelt forminske bildet på skjermen slik at du når overalt med tommelen. Foto: Pål Joakim Pollen
Med énhåndsmodus kan du enkelt forminske bildet på skjermen slik at du når overalt med tommelen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Heldigvis kan du aktivere énhåndsmodus slik at du forminsker bildet enten ved å trykke to ganger på hjemknappen (om du droppet bevegelsesnavigeringen omtalt over) eller ved å stryke fingeren ned helt nederst på skjermen.

Hvor: innstillinger, avanserte funksjoner, énhåndsmodus

#9: Vis batteriprosent på statuslinja

En av tingene vi misliker med iPhone X/XR/Xs/11-telefonene, er at vi ikke kan se gjenstående batteri i prosent uten å dra ned kommandosenteret fra øverste høyre hjørne.

Som standard på S20-telefonene får du heller ikke se gjenstående batteri oppgitt i prosent – bare et bittelite batteriikon. Heldigvis kan du slå det på i innstillingene.

Hvor: Innstillinger, varsler, statuslinje, vis batterinivå

#10: Slå av Samsung Daily

Sveiper du én gang mot høyre fra hjemskjermen, kommer du inn på «Samsung Daily» – en side på hjemskjermen som viser deg nyheter, animerte gifer, podkaster og den slags.

Innstillingene du bør endre på

For vår del klarer vi oss fint uten, og det gjør kanskje du også?

Hvor: Klyp med to fingre på hjemskjermen, sveip bort til Samsung Daily-skjermen og deaktiver med bryteren på toppen.

#11: Langt trykk slår av

Som de aller fleste Android-telefoner kommer S20 med Google Assistent ferdig installert, og i tillegg har Samsung sin egen stemmeassistent, Bixby. Ikke forstår den norsk og ikke er den like nyttig, spør du oss.

Men om du holder strømknappen inne, aktiverer du som standard Samsungs stemmeassistent.

Vi liker bedre å kunne slå av eller ta en omstart av telefonen om vi holder denne knappen inne, slik det fungerer på de fleste andre telefoner.

Hvor: innstillinger, avanserte funksjoner, sidetast

#12: Volumknapper styrer media

Standard i Android har nå blitt at volumknappene styrer volumet på media, altså lydnivået når du spiller musikk, ser video og den slags, men Samsung tviholder på det gamle opplegget, der du kun styrer medievolumet når du spiller av medier. Står du på hjemskjermen, regulerer du for eksempel volumet på ringetonen om du trykker på volumknappene.

Vil du ha muligheten til å dempe volumet før du åpner en Snapchat-video, kan du heldigvis endre det slik at du alltid demper media med volumknappene.

Innstillingene du bør endre på

Hvor: Trykk på en volumknapp, ekspander volum-panelet som kommer opp med nedoverpila og velg bruk volumtaster for medier.

(Vil du endre ringetonevolumet kan du gjøre det ved å trekke ned volumpanelet og regulere ringetonen der.)

#13: Sortér appskuffen alfabetisk

Appskuffen, altså der du ser alle appene du har installert om du sveiper opp fra nederste del av hjemskjermen, blir som standard sortert slik at de forhåndsinstallerte appene kommer først, før du på neste side får appene du har installert selv – i rekkefølgen du installerte dem i.

Innstillingene du bør endre på

Det blir bare rot, spør du oss – vi vil heller ha det alfabetisk.

Hvor: Sveip opp fra nederste del av hjemskjermen, trykk på de tre prikkene i hjørnet, sorter, alfabetisk rekkefølge

#14: Bytt standard nettleser til Chrome

Enkelte apper får du dobbelt opp av rett ut av boksen – for eksempel to e-postapper (Gmail og Outlook), to galleriapper (Galleri og Google Foto) og to nettlesere (Chrome og Samsung Internett).

Spesielt er Samsungs egen nettleser standard, som da gjør at lenker du trykker på i andre apper åpnes i denne nettleseren. Vi er vel neppe alene om heller å ville ha Chrome som standard i stedet?

Hvor: Innstillinger, apper, de tre prikkene i hjørnet, standardapper, nettleserapp

#15: Lysstyrke > medier og enheter

Trekker du ned varslingsfeltet, vises snarveier til WiFi, Bluetooth og den slags, samt to knapper: media og enheter. Vil du regulere lysstyrken på skjermen må du trekke ned fra toppen enda en gang.

Selv bruker vi sistnevnte langt oftere, så for vår del fjerner vi medier og enheter og bytter ut med lysstyrke-slideren.

Som standard er "media" og "enheter" tilgjengelig fra hurtigmenyen …
Som standard er "media" og "enheter" tilgjengelig fra hurtigmenyen … Vis mer
… men vi velger heller lysstyrke.
… men vi velger heller lysstyrke. Vis mer

Hvor: Sveip fra toppen to ganger, tre prikker i hjørnet, hurtigpaneloppsett

#16: Demp vibreringen

S20 Ultra har en ganske kraftig vibreringsmotor, og kombinert med at kameraklumpen gjør at telefonen ligger litt skeivt på bordet, durer det vanvittig hver gang du mottar et varsel.

Her kan du med fordel tone ned motoren et par hakk, selv om du selvsagt da ikke vil kjenne vibreringen like godt i lomma.

Hvor: instillinger, lyd og vibrering, vibrasjonsintensitet

Har du flere tips til ting en S20-eier bør endre på? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer