Intel vil erstatte lydutgangen med USB-C

Dagene for den klassiske 3,5mm-utgangen til hodetelefoner kan snart være talte.

IKKE BARE APPLE: Lenovos Moto Z-telefon, lansert tidligere i sommer, har heller ikke noen lydutgang. Vil resten av bransjen følge etter? Foto: MOTOROLA
IKKE BARE APPLE: Lenovos Moto Z-telefon, lansert tidligere i sommer, har heller ikke noen lydutgang. Vil resten av bransjen følge etter? Foto: MOTOROLA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den første uka i september ventes Apple å vise frem nye iPhone 7, som ifølge ryktene ikke vil komme med den tradisjonelle lydutgangen for hodetelefoner.

Det vil i så fall gjøre at brukerne henvises enten til trådløs overføring (via Bluetooth), eller å bruke Lightning-utgangen for å koble til lydutstyr.

LES OGSÅ: Syv rykter om iPhone 7

Apple-kontrovers

Endringen er omdiskutert, da det vil bety at millioner av brukere ikke lenger kan bruke sine eksisterende kablede hodetelefoner, i hvert fall ikke uten en overgang. Apple har i hvert fall ikke for vane ved å legge ved adaptere med sine produkter.

Det finnes riktignok dem som er positive. Les kommentaren: «Derfor er det en god idé at iPhone mister lydutgangen».

Hva er USB-C?

USB-C er den nye USB-standarden med plugg som passer i begge veier og som kan overføre både data, bilde og levere strøm. Vi har det siste året sett flere bærbare datamaskiner, mobiler og nettbrett med USB-C.

Les mer om USB-C her.

Blant telefoner som i dag har USB-C finner vi Moto Z, Google Nexus 6P og Samsung Galaxy Note 7.

Havner du i kategorien som ikke kan fatte og begripe hvordan en mobil kan komme uten lydutgang, har vi dog dårlige nyheter.

Lyd gjennom USB-C

På sin årlige utviklerkonferanse, Intel Developer Forum, kunne Intel denne uken lette på sløret for en kommende oppdatering av lydstandarden til USB-C som vil gjøre 3,5mm-utgangen overflødig, skriver Cnet.

Det gjør at langt flere mobilprodusenter vil kunne la seg friste til å droppe den, akkurat som Apple nå ryktes å gjøre.

Oppdateringen av USB-C, som er ventet i løpet av høsten, vil sørge for at USB-hodetelefoner ikke trekker for mye strøm, samt definere hvordan avspillings- og volumknapper fungerer, skriver Cnet.

Slankere mobiler, bedre billig-hodetelefoner

HAR BEGGE: Samsungs nye Galaxy Note 7 har USB-C-kontakt, men har også den gode, gamle lydutgangen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
HAR BEGGE: Samsungs nye Galaxy Note 7 har USB-C-kontakt, men har også den gode, gamle lydutgangen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

For mobilprodusenter vil en av fordelene ved å fjerne den lydutgangen være at de kan gjøre telefonene sine slankere.

Ifølge Intel kan kretsene til lydutgangen også virke forstyrrende på annen elektronikk i telefonen.

Ved å gå fra analog til digital lydoverføring, hvilket skjer når lyd rutes via USB-C i stedet for 3,5mm-utgangen, vil også hodetelefon-produsenter kunne lage billigere produkter som drar nytte av funksjoner vi vanligvis ser i de mer dyrere variantene, som støydemping og ekstra bass, sier Intel ifølge The Verge.

Bruker mer strøm?

Si din mening

Kunne du tenke deg å kjøpe en mobil uten lydutgang? (Avsluttet)
Nei, i hvert fall ikke ennå.(46%) 3220
Nei, aldri.(22%) 1525
Ja - bruker bare trådløst likevel!(20%) 1420
(12%) 844
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Strøm har vært en annen bekymring. USB trekker mer strøm enn en 3,5mm-utgang. Ifølge Intel er imidlertid den nye USB-C-standarden laget slik at når for eksempel mikrofonen på hodetelefonene ikke er i bruk, vil den skrus av for å spare strøm.

På den måten vil den ikke trekke så mye mer strøm enn en kablet hodetelefon, hevder Intel.

Alle disse tingene gjør at i hvert fall Intel mener USB-C er en overlegen erstatning for den klassiske 3,5mm-utgangen.

Vil også støtte video

Intel har også avslørt at USB-C vil få en ny type videostandard, som vil kunne gjøre det mulig å koble en mobil eller PC til en skjerm og kjøre apper eller se på filmer. Det er dog ikke ment å være en erstatning for HDMI.

LES OGSÅ:
Nye USB-C-kabler kan ødelegge PC-en
Skal du kjøpe ny PC, bør den ha USB-C-kontakt
TEST:
Bose QuietComfort QC35 - nå har de blitt trådløse

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer