Internet Relay Chat (IRC) gir kontakt med tusener

Med IRC kan du komme i kontakt med tusenvis av mennesker, verden rundt. Du kan diskutere omtrent hva du vil, for det finnes også tusenvis av forskjellige "kanaler" å prate i. Høres overveldende ut? Kanskje, men ved å bli kjent med noen av de største chat-nettverkene, finner du etter hvert "din" plass i chat-verdenen.

Internet Relay Chat (IRC) gir kontakt med tusener
Publisert

IRC (Internet Relay Chat) har lenge vært den mest populære og utbredte formen for Internett-chat. Denne type chat skjer via protokollbaserte chat-tjenester (i motsetning til 2916">Web-baserte chat-tjenester). IRC består av et nettverk av Internett-servere, som igjen er forbundet med klientprogrammer. Oppsettet muliggjør sanntid (eng. "real time") kommunikasjon mellom brukere verden rundt.

For å få bedre oversikt, deler vi her opp IRC og forklarer litt om begreper, bruk og gir lenker til videre lesing. Til slutt får du litt historisk informasjon om IRC og et par av nettverkene.

Nettverk

IRC består av forskjellige nettverk (nett) av IRC-servere. De største nettverkene er EFnet, Undernet, IRCnet, DALnet og NewNet. I tillegg kan du "chatte" på norsk via bl.a. chat.sol.no (som hører under Undernet).

Klient

Som sagt, for å få tilgang til IRC må du bruke et spesielt program -- eller klient, som det også kalles. Følgende er de mest vanlige, sortert etter operativsystem:

Windows: mIRC eller PIRCH

mIRC, den mest brukte IRC-klienten, støtter grafiske elementer. Klienten er "shareware", hvilket betyr at du kan laste den ned fra mIRC sin hjemmeside (hvor du alltid finner nyeste versjon) og prøve den gratis i 30 dager. Hvis du ønsker å bruke den lengre, må du registrere deg hos mIRC og betale en liten sum. Du finner en installasjonsguide for mIRC for Windows 95 og Windows 3.x på norsk hos chat.sol.no. Ønsker du enda mer informasjon om og hjelp med mIRC, kan du få det på disse hjelpesidene for IRC.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer