iOS 8 krever MYE lagringsplass

Oppdaterer du «over the air», trenger du nesten 6 GB ledig lagringsplass. Hva kan du gjøre?

PLASSKREVENDE: Du kan oppdatere til iOS 8 direkte på din iPhone eller iPad, men det er ikke sikkert du har nok ledig plass. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PLASSKREVENDE: Du kan oppdatere til iOS 8 direkte på din iPhone eller iPad, men det er ikke sikkert du har nok ledig plass. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apples nye operativsystem, iOS 8, er en stor oppdatering - bokstavelig talt.

For som mange finner ut akkurat nå trenger du svært mye ledig kapasitet på din iPhone eller iPad om du skal oppdatere såkalt «over the air», altså direkte fra enheten.

For selv om det nye operativsystemet ikke er på mer enn 1,1GB, kreves det opp mot 6GB for å installere.

Ifølge The Verge varierer imidlertid størrelseskravet etter hva slags type iPhone og iPad man har.

Men som de skriver, hvis du har en 8GB iPhone 5C eller til og med en 16GB iPhone, kommer du mest sannsynligvis til å få problemer.

Og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Som en leser skrev i vårt kommentarfelt:

«Jeg måtte på min iPhone 5s 16GB ha 5,7GB (!!!!!) ledig for å oppdatere. Etter at 16GB er formatert er vel 13-14GB tilgjengelig. Å kreve at så si 50% av diskplassen må stå ubrukt for å kunne oppdatert vet jeg ikke om er mest latterlig eller tragisk.»

Se hva som er nytt i iOS 8

Det finnes råd

HER MÅ DET SLETTES: Minst 4,6 GB ledig plass var kravet på denne iPhone-telefonen, en 32 GB iPhone 5. Foto: ØYVIND PAULSEN
HER MÅ DET SLETTES: Minst 4,6 GB ledig plass var kravet på denne iPhone-telefonen, en 32 GB iPhone 5. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Så, hva kan man gjøre? Wall Street Journal har samlet sammen noen tips og triks.

For å finne ut hvor mye lagringsplass du trenger, gå til Innstillinger -> Generelt -> Oppdatering.

Når du får opp iOS 8-oppdateringen, vil du få beskjed om du kan installere oppdateringen eller ikke - og i så fall hvor mye plass du må frigjøre.

Hvis det er fullt, er enkleste løsning å oppdatere på gamlemåten via iTunes på datamaskinen, da dette ikke krever noe særlig mer ekstra lagringsplass utover den faktiske oppdateringen.

Etter at Apple fjernet kravet om å bruke iTunes og introduserte de såkalt OTA-oppdateringene («over the air»), er det imidlertid mange som har sluttet å bruke det omdiskuterte programmet.

Problemet oppstår når man skal oppdatere direkte fra iOS-enheten, da det nye operativsystemet først må lagres, så pakkes opp, og så må det gamle operativsystemet lagres mens det nye installeres, noe som fort blir en del data.

Les også: For lite plass på Apple-dingsen din?

Slett, slett, slett

HVEM ER SYNDEBUKKENE? Bilder og video er gjerne det som tar opp mest plass. På denne iPhone-en er Spotify også en av verstingene. Foto: KIRSTI ØSTVANG
HVEM ER SYNDEBUKKENE? Bilder og video er gjerne det som tar opp mest plass. På denne iPhone-en er Spotify også en av verstingene. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Om du av ulike årsaker ikke kan eller vil bruke iTunes, blir du nødt til å måtte slette innhold. Ved å gå til Innstillinger -> Generelt -> Bruk, kan du se hva alle mega- og gigabytene dine går til.

Det første du kan gjøre, etter å ha tatt en full sikkerhetskopi, er å slette apper du ikke lenger bruker. Pek deg ut de største syndebukkene; gjerne de du lett kan reinstallere.

Spill tar gjerne opp mye plass, men pass på så du ikke sletter spill som ikke kan lagre fremgang med for eksempel Apples Game Center eller Facebook.

Noen kan bli grinete om de må starte helt på nytt igjen ...

Så anbefales det også at du tar en titt i Meldinger-appen, og ser om du kan slette noen gamle iMessage-tråder. Ligger det mye bilder og videoer der, kan det fort være mye å spare.

Les også: Meldinger kan være en minnetyv

Bilder og video tar mest plass

Så anbefaler vi også at du går inn i Spotify og WiMP og fjerner all musikk du har lagret offline. De kan du jo alltids laste ned på nytt igjen når iOS 8 er installert, bare husk å gjøre det via Wifi, så slipper du å bruke opp datakvoten din.

Hvis ingenting av dette hjelper, er siste utvei å slette det helt personlige innholdet, som bilder og videoer. Wall Street Journal anbefaler at du laster de inn på datamaskinen.

Har du Mac, kan du bruke iPhoto eller Bildeoverføring-programmet. Bruker du Windows, har Apple guider både til Windows 8, 7, Vista og XP.

En annen løsning kan være å laste opp bildene til en nettlagringstjeneste som Dropbox, som dessuten tilbyr automatisk backup fra selve appene.

Og husk for all del å ta en sikkerhetskopi før du setter i gang med både rydde- og oppdateringsprosessen.

Les også vår guide: Rydd opp på iPhone

Les også: Slik oppdaterer du iOS


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer