iOS 9.3 får nattmodus og brukerkontoer

Flere kjekke nyheter i kommende oppdatering.

IKKE ANBEFALT: Det blågrønne lyset på mobilskjermene våre virker forstyrrende på nattesøvnen, og man frarådes å bruke mobilen før man legger seg. Nå vil imidlertid Apple fikse opp i dette. Foto: SHUTTERSTOCK / MINERVA STUDIO
IKKE ANBEFALT: Det blågrønne lyset på mobilskjermene våre virker forstyrrende på nattesøvnen, og man frarådes å bruke mobilen før man legger seg. Nå vil imidlertid Apple fikse opp i dette. Foto: SHUTTERSTOCK / MINERVA STUDIO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den neste store oppdateringen av iOS tar Apple sikte på å fikse søvnproblemene til de mange millioner brukerne av iPhone og iPad.

Reduser blått lys

I går slapp selskapet den første betaversjonen av iOS 9.3, med en funksjon kalt «Night Shift», som justerer fargetemperaturen på skjermen til iPhone-er og iPad-er, slik at du får mindre av det blågrønne lyset som forskere mener kan føre til søvnproblemer dersom du bruker skjermen for sent på kvelden, skriver The Verge.

I den norske utgaven av iOS heter funksjonen også Night Shift, og skrur du den på, vil du se at skjermlyset blir varmere enn tidligere. Du kan deretter velge hvor varmt lyset skal være.

Du kan også velge å sette opp en tidsplan, slik at funksjonen slår inn ved et bestemt tidspunkt på kvelden, og deretter skrur seg av om morgenen igjen.

Justering av fargetemperaturen på skjermer er ikke nytt. Det er det samme programmet f.lux har gjort i årevis.

Ifølge The Verge ble faktisk f.lux sluppet for iOS i fjor høst, men Apple stengte den ned, og det ble spekulert at årsaken var at de skulle tilby en lignende funksjon innebygd i operativsystemet. Og det viste seg da å stemme.

FØR OG ETTER: Slik ser det ut når «Reduser blått lys»-funksjonen er skrudd av og på.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
FØR OG ETTER: Slik ser det ut når «Reduser blått lys»-funksjonen er skrudd av og på. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

LES OGSÅ: Slik gjør du nettbrettet klar for kveldsbruk

Endelig brukerkontoer

KLASSEROMMET FØRST UT: Brukerkontoer kommer først til dem som bruker iPad på skolen. Foto: APPLE
KLASSEROMMET FØRST UT: Brukerkontoer kommer først til dem som bruker iPad på skolen. Foto: APPLE Vis mer

Siden iPad-ens ankomst i 2010 har man etterlyst brukerkontoer til iOS, slik at flere i familien kan bruke samme iPad, men ha tilgang på ulike apper og kontoer.

LES OGSÅ: Slik fungerer familiedeling i iOS

I iOS 9.3 er det endelig på plass, men i første omgang er det kun i utdanningsøyemed, slik at elever i en klasse kan dele på en eller flere iPad-er, logge inn på en hvilken som helst iPad og fortsette der de slapp dagen før, selv om det var en annen enhet.

Om brukerkontoer etter hvert vil bli tilgjengelig for alle iOS-brukere, gjenstår å se, men det ville vært rart om det ikke skjedde. Apple-kjenner Mark Gurman tror i hvert fall det:


LES OGSÅ: Slik fungerer Apples Live Photos-funksjon

Passordbeskyttede notater

KOM RASKERE TIL INNSTILLINGER: Hvorfor dette ikke var mulig da iPhone 6S ble lansert i fjor høst, skjønner vi ikke. Foto: KIRSTI ØSTVANG
KOM RASKERE TIL INNSTILLINGER: Hvorfor dette ikke var mulig da iPhone 6S ble lansert i fjor høst, skjønner vi ikke. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Av øvrige nyheter i iOS 9.3 som du og jeg får tilgang på, er det også verdt å nevne at Apples notatapp får passordbeskyttede notater.

Du kan altså velge om spesifikke notater, for eksempel de som inneholder personlig data, skal måtte låses opp med passord eller Touch ID-fingeravtrykksleseren.

Har du nyeste iPhone 6S eller 6S Plus, kan du bruke Force Touch, altså et hardt trykk, til å få opp hurtigsnarveier på innstillingene. Du kan også oppdatere alle apper direkte ved å trykke hardt på App Store-ikonet.

Apples helseapp får også nye dashbord for aktivitetsdata fra Apple Watch. Det er også gjort forbedringer til både Apple News og Car Play, men ingen av disse er tilgjengelig i Norge ennå.

Når kan du laste ned?

I skrivende stund er det kun registrerte utviklere som kan laste ned iOS 9.3. Den ferdige versjonen slippes antagelig i løpet av de neste par månedene, før iOS 10 trolig kommer til sommeren en gang.

Dersom du ikke klarer å vente, kan du melde deg opp på Apples offentlige betaprogram her. Merk at betaversjoner er uferdige versjoner som ofte inneholder feil, og at det ikke er noe vi anbefaler til din primære telefon.

OPPDATERING 21.03.16: Nå er iOS 9.3 tilgjengelig for nedlasting. Gå til Innstillinger > Generelt > Oppdatering for å installere.

LES OGSÅ: Slik deler du filer enkelt mellom iPhone, iPad og Mac

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer