iOS5, OSX Lion og Apple iCloud

Synkroniserer alt innhold på tvers av dine enheter.

iOS5, OSX Lion og Apple iCloud
Publisert
Sist oppdatert

Vi fulgte Apples pressekonferanse på direkten, der Steve Jobs igjen var å finne på scenen foran en fullsatt sal i San Francisco.

Og - så og si alt av rykter stemte. Apple viste først frem OSX Lion; den neste versjonen av operativsystemet for Mac, der nyhetene er mange (over 250). Lion kommer i løpet av juli, og vil koste 209 kroner. Men – oppgraderingen kommer ikke på CD-plate, men kjøpes som en helt vanlig app gjennom Mac App Store, der nedlastingen er på 4GB og der man ikke en gang trenger å reboote (!)

Blant nyhetene er multitouch-gestures (der du bruker flere fingre på styreflaten) for å gjøre ulike ting i operativsystemet, deriblant også mission control der du ved å sveipe tre fingre oppover kan se alle åpne programmer i ett og samme vindu.

Foto: Apple
Foto: Apple Vis mer


Programmer lar seg også nå kjøre i fullskjermmodus, og Mac App Store er bygd inn i Lion; et program du pr nå laster ned ved siden av.

Vi ser også nytten av et par andre nye funksjoner; Resume lar deg fortsette der du slapp selv om du lukket en applikasjon – alt tas vare på enten du hadde merket tekst eller fylte ut et skjema. Auto save sørger for å lagre hele tiden slik at du ikke mister noe om du får trukket ut strømkabelen eller hva det måtte være, og Versions lagrer også filhistorikken slik at du kan bla tilbake for å finne tidligere utgaver av et dokument.

iOS5, OSX Lion og Apple iCloud


iOS5, OSX Lion og Apple iCloud


iOS 5 i høst

Kanskje mer spennende var demonstrasjonen av iOS 5. Her har Apple endelig fått på plass et bra varslingssystem, ganske likt slik det er på Android, der du trekker ned en rullegardin med varsler. Du kan også se de siste varslene direkte på låsskjermen, og Apple har også gjort det mulig å bruke kameraapplikasjonen direkte fra låsskjermen uten å måtte låse opp telefonen – kjekt når sekundene teller. Samtidig er det ikke mulig å få tilgang til f.eks. bildealbumet eller andre deler av telefonen uten å låse opp først; akkurat slik vi ønsket at det var da vi testet HTC Sensation. Du kan også ta bilder ved å trykke på volumbryteren - kjekt slik at telefonen kan holdes enda litt stødigere når du tar bilder.

Via den nye appen Newsstand får du tilgang på aviser og magasiner du abonnerer på, og nye utgaver dyttes automatisk til telefonen din. iMessage er en ny meldingsapplikasjon som ser ut til å konkurrere med Viber, Kik, Whatsapp med flere, der iOS-brukere kan sende meldinger gratis til hverandre, noe Telenor og Netcom sikkert er under middels begeistret for.

Safari har også fått en stor oppgradering, med støtte for "read it later" for å spare på artikler, og også en modus der man kun leser teksten i artikkelen og slipper alt av rot rundt selve innholdet. Den får også støtte for faner.

Apple har også trykket Twitter til sitt bryst, og fra iOS 5, trenger du bare å legge inn brukernavn og passord ett sted, og så kan du poste ting på Twitter "overalt", enten det er et bilde du har tatt eller en nettside du vil anbefale.

Det som kanskje er den beste nyheten, er at Apple har innsett at det å måtte koble iPhone/iPad til en PC er unødvendig. Derfor synkes nå alt innhold på tvers av enhetene dine, så om du kjøper en ny iPhone, logger du bare på og kan da hente alle apps, musikk etc. du tidligere har kjøpt.

iCloud

Det skjer via den nye tjenesten iCloud, som vil fungere med iPhone, iPad og iPod Touch, i tillegg til Mac og Windows. Her synkes innhold på tvers av enhetene - tar du et bilde på iPhonen, dukker det automatisk opp på PC-en på hjemmekontoret uten at du trenger å gjøre noe som helst.

iOS5, OSX Lion og Apple iCloud


Det samme gjelder kjøpt musikk, filmer, app-data etc. Det ser riktignok ikke ut til å være like fleksibelt som Dropbox siden ikke absolutt alt av filtyper støttes, men tjenesten vil være gratis.

I tillegg synkes kontakter, epost, kalendere, iWork-filer etc., slik at du f.eks. kan jobbe med en presentasjon på iPaden og fortsette på Macbooken når du kommer hjem. Epost, bilder og annen backup er gratis inntil 5GB, men synkronisering av kjøpt musikk og film skjer utenfor disse fem gigabytene.

iCloud lanseres også til høsten, sammen med iOS 5.

Pirat-amnesti?

Mange hadde håpet på iPhone 5 som "One more thing" denne gangen, men det ble i stedet iTunes Cloud Sync. Her gir Apple deg muligheten til å spille kjøpt musikk på tvers av alle enhetene dine, men ikke bare det - via tjenesten iTunes Match kan iTunes også scanne over filer du har skaffet deg andre steder (ved å rippe CD-er eller andre "kanaler"), og hvis sangen finnes på iTunes, synkes den på tvers av enhetene – som om du har kjøpt den. Denne tjenesten koster $25 i året.

Ingen ny hardware denne gangen, altså - men over 250 nyheter i Lion, over 200 nyheter i iOS 5 og da en gratis cloud-tjeneste som holder alt i synk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer