iOS 13 demper ukjente anrop

iPhone-nyheten som holder telefonsvindlerne unna

Vår nye favoritt-funksjon.

AHHHH: Skrur du på denne nye iOS 13-innstillingen, slipper du å bli plaget av uønskede oppringinger. Foto: Kirsti Østvang
AHHHH: Skrur du på denne nye iOS 13-innstillingen, slipper du å bli plaget av uønskede oppringinger. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Har du tatt sjansen på å installere den første offentlige betautgaven av iOS 13, har du kanskje allerede prøvd ut den nye modusen som lar deg forvandle brukergrensesnittet fra lyst til mørkt.

Den store oppdateringen til iPhone, som er ventet i ferdig utgave til høsten, kommer med en rekke andre større og mindre nyheter.

«Demp ukjente anrop»

En av våre nye yndlingsfunksjoner i iOS 13 er en ny innstilling i den innebygde telefon-appen som lar oss dempe ukjente innkommende anrop automatisk, noe vi erfarer er en effektiv måte å holde telefonselgere unna.

Du finner den ved å gå til Innstillinger > Telefon, og så skru på bryteren ved siden av «Demp ukjente anrop».

Apple forklarer at innstillingen er laget for å beskytte brukere mot uønskede anrop fra ukjente numre og svindlere.

Når funksjonen er skrudd på, bruker iOS Siri-funksjonalitet for å tillate anrop fra numre den finner i dine kontakter, e-post og meldinger, mens alle andre anrop automatisk sendes til telefonsvar.

Og det funker brillefint. Faktisk nesten i overkant, fordi den holder jo unna alle med ukjente numre, også de man kanskje vil eller trenger å snakke med.

Men vil de virkelig ha tak i deg, kan de jo kanskje bare sende en melding i stedet?

Tiltak mot robotsamtaler

De siste årene har såkalte «robocalls», robotsamtaler, eller automatiserte oppringinger blir et stort problem. Ifølge The Verge ble det gjort over 48 milliarder robotsamtaler i USA bare i fjor.

Operatører og andre jobbet med tiltak for å bekjempe de uønskede anropene, uten at de har klart å få en slutt på det. Operatørene har nemlig ikke lov til å automatisk blokkere samtalene selv, skriver Vox.

Ifølge New York Times finner svindlerne måter å komme forbi filtrene som finnes i for eksempel apper ment å stoppe anropene.

Den nye innstillingen i iOS 13 kan komme godt med i så måte, mener 9to5mac.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer