iPhone-trikset alle bør prøve

Skjult funksjon fikser vanlig irritasjon.

«HØRER DU MEG NÅ!?»: Skru på denne funksjonen på iPhone, så slipper du å si dette i samtaler. Foto: Shutterstock / NTB
«HØRER DU MEG NÅ!?»: Skru på denne funksjonen på iPhone, så slipper du å si dette i samtaler. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Prøver du å ha en telefonsamtale på et offentlig sted, men så har personen i andre enden problemer med å høre deg fordi det er så mye støy rundt deg?

Bruker du iPhone, finnes det en skjult innstilling kalt Voice Isolation, eller Stemmeisolasjon, som er en utrolig effektiv funksjon som i praksis fjerner ekstern støy når du snakker i telefonen, slik at personen hører deg krystallklart.

I november gikk Tiktoker Caitlin Emiko viralt med en video om dette tipset. «Jeg følte meg som den største idioten som ikke visste det», sier hun i videoen, som har nesten 10 millioner visninger.

Stemmeisolasjon er ingen ny funksjon, den ble opprinnelig introdusert for FaceTime med iOS 15 i 2021. Så utvidet Apple den til å fungere med vanlige telefonsamtaler i iOS 16.4 (i skrivende stund er vi på iOS 17.2).

I kommentarfeltet på den virale TikTok-videoen, diskuteres det hvorvidt det bare fungerer med AirPods (Pro) eller ikke. På Apples supportsider står ikke dette spesifisert.

Slik gjør du

For å ta i bruk Stemmeisolasjon, må du gjøre følgende:

  • Åpne FaceTime- eller Telefon-appen og start en samtale (det fungerer med både lyd og video)
  • Under samtalen, åpne Kontrollsenter (sveip ned fra øverste høyre hjørne av skjermen)
  • Trykk på Mikrofon
  • Velg Stemmeisolasjon
  • Når du går tilbake til samtalen, vil funksjonen være aktiv. Vær forberedt på reaksjoner!
Skjermbilde: Kirsti Østvang
Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Merk at Stemmeisolasjon nå vil være aktivert for alle samtaler. Byr det på problemer når du befinner deg i mindre støyete omgivelser, må du skru den tilbake til standardmodus.

I mikrofon-innstillingene finnes for øvrig en tredje modus kalt Bredt Sprektrum.

Mens Stemmeisolering demper andre lyder rundt deg, vil Bredt Spektrum fremheve lydene rundt deg. Det kan komme godt med i samtaler med flere på linja, så vil alle høres - ikke bare du. For eksempel om du og familien ringer bestemor for å synge «Gratulerer med dagen», og du vil at hun skal høre mer enn bare deg.

Hva med Android?

Android har en lignende funksjon for å redusere bakgrunsstøy i samtaler, kalt Klare samtaler, men den er kun tilgjengelig om du har Pixel 7 eller nyere, altså en Google-mobil.

For å ta den i bruk, kan du gjøre følgende:

  • Åpne Innstillinger-appen på telefonen
  • Trykk på Lyd og vibrering
  • Velg Klare samtaler
  • Slå på Bruk Klare samtaler

Ifølge Washington Post skal Samsung ha bakt inn en lignende funksjon, kalt Voice Focus, inn i noen av sine rimeligere modeller. Til avisa sier imidlertid selskapet at de dyrere modellene, som S23-serien, kommer med flere mikrofoner som forbedrer stemmekvalitet i telefonsamtaler - altså skal det ikke være behov for en ekstra funksjon.