Danske Jabra har kanskje ikke den største gjenkjennelsesfaktoren blant folk flest, men har i en årrekke vært i markedet for trådløse hodetelefoner.
Blant annet har selskapets helt trådløse ørepropper, Elite active 65t til rundt 1500 kroner, fått meget gode kritikker rundtom – også her på Dinside, der danskene dro av gårde med best i test-stempelet sist vi testet trådløse sportsørepropper.
Dagens testprodukt koster riktignok det dobbelte og legger seg derfor på nivå med konkurrenter som Bose Quietcomfort 35 og Sony WH-1000XM3, om enn noen hundrelapper under.
Men Elite 85h er svært konkurransedyktig i dette markedet. Ja, faktisk er det flere ting Jabra er best på.

Ingen power-knapp
Vi har alltid en viss skepsis til produkter uten egen av og på-knapp. Jabra-hodetelefonene mangler også en, men slår seg automatisk på når du setter dem på hodet. Vil du slå dem av, vrir du klokkene 90 grader mot deg før du legger dem fra deg – alternativt kan du angi i Jabra-appen hvor lang tid det skal gå før de slår seg av automatisk om de ikke er i bruk.
Aldri har jeg opplevd hodetelefoner som er så gode til handsfree-samtaler som Jabra Elite 85h. Pål Joakim Pollen, Dinside.no
Og det virker som avertert – hver gang. Ikke én gang har vi hatt trøbbel med at de ikke slår seg på, og oppkoblingen mot mobiltelefonen skjer forholdsvis raskt etter at du har satt dem på hodet, om enn et sekund eller to tregere enn Sennheiser Momentum True Wireless-ørepluggene, som er koblet til lynraskt.
Like imponerte er vi ikke over den automatiske pausingen av musikken når du tar av deg klokkene. Det er en funksjon ganske mange produsenter har på sine hodetelefoner, men vi har fortsatt til gode å finne noen som gjør dette perfekt. Musikken pauses riktignok korrekt når du legger dem fra deg, med en liten forsinkelse, men når vi er i butikken og bare vil henge dem rundt halsen, er vi som regel nødt til å pause avspillingen selv.

Hør omgivelsene
Ikke at vi må henge dem rundt halsen – via Jabras «HearThrough»-teknologi er det nemlig mulig å høre omgivelsene rundt deg uten å ta av klokkene, og foruten at det introduserer litt ekstra susing i bakgrunnen, er det faktisk nesten samme lyd som om du tar dem av hodet.
Hele åtte mikrofoner er plassert rundtom på hodetelefonene – ikke alle brukes samtidig, men fire av dem brukes til støykansellering og seks av dem til handsfree-samtaler, blant annet.
Og la det være sagt med en gang: Aldri har jeg opplevd hodetelefoner som er så gode til handsfree-samtaler som Jabra Elite 85h.

I appen velger du selv hvor mye av din egen stemme du vil høre, og med skyvebryteren rundt midten er det rett og slett en fryd å føre håndfrie samtaler med dette hodesettet.
Akkurat den funksjonen er nesten surrealistisk god.
Begge parter hører hverandre utmerket, og jeg har ført samtaler i sterk vind, ventende på T-banen, på toget og rundtom uten at noen har kommet med den klassiske «er du på handsfree nå, eller?»-kommentaren.
Justerer seg selv
«Smartsound» er en funksjon som kan aktiveres i appen, og i likhet med flere av konkurrentene fungerer den ved automatisk å slå av og på støyreduksjon basert på lyden omgivelsene, der kunstig intelligens skal klare å gjenkjenne tusenvis av scenarier.

Akkurat hvilke innstillinger som skal gjelde for hver situasjon, eller «moment», kan du velge i appen, men som standard vil støyreduksjon aktiveres når du reiser kollektivt, hearthrough når du er ute i offentligheten (for å høre trafikk og den slags) og ingen av dem når du befinner deg «in private», altså der det er stille rundt deg. For de ulike profilene kan du også definere equalizerinnstillinger, for eksempel en stemmefokusert innstilling om du stort sett hører på podkast eller nettradio på toget.
Noen sekunders forsinkelse må du påregne i det du stiger av T-banen, men vi skulle gjerne ha sluppet kvinnestemmen som sier «commute moment», «in public moment» og så videre i det den bytter.

Siden den også kun er basert på omgivelseslyd, opplever vi at den ofte blir «lurt». Da vi ventet på Vestli-banen på en benk på Jernbanetorget, byttet den frem og tilbake mellom disse to modiene med få sekunders mellomrom når togsettene kom og dro.
Med andre ord burde det også være sensorer innabords som kunne fortelle noe om ditt eget aktivitetsnivå i tillegg – sitter man stille på samme plass, er det sjelden behov for automatisk bytting.
Og dermed har vi ikke brukt Smartsound-funksjonen i særlig grad.
Enkel betjening
Det er uansett ikke noe voldsomt stort behov, for du kan enkelt bytte mellom de ulike modiene ved hjelp av knapper på klokkene. På venstre klokke sitter det en knapp som lar deg bytte mellom støyreduksjon, omgivelseslyd eller ingen av dem, så du trenger ikke å fiske frem telefonen for å gjøre den slags.
Å holde knappen inne gir en melding om at man kan tilpasse funksjonen i appen, men det er ikke på plass ennå – her skulle vi gjerne hatt en «paus musikken og skru på omgivelseslyd» som snarvei som en «nødknapp» når noen snakker til oss, så vi krysser fingrene for at det blir mulig.

Høyre klokke har også en knapp, som kan aktivere stemmesøket på telefonen (Siri, Google Assistant eller Alexa). Elite 85h har ikke like god Assistant-støtte som Sony og Bose, som også kan lese opp innkommende varsler, så er det nevnt.
Ved siden av finner du 3,5 mm-utgang til lytting med kabel, samt en USB-C-port til lading. Elite 85h byr på hele 36 timers batteritid med støyreduksjon, noe som er svært gode tall. De fullades på to timer og gir deg fem timers spilletid etter et kvarters lading.
Det er også høyre øreklokke som lar deg styre avspillingen, enten du vil pause musikken (knappen i midten), øke eller senke volumet eller hoppe frem og tilbake mellom sangene, som du gjør ved å holde volumknappene inne.
Dette fungerer også brillefint, og vi liker måten Jabra svært subtilt har laget et lite søkk i polstringen og to små tupper slik at det er lett å føle seg frem. Knappene er fysiske og bør derfor ikke la seg affisere av kaldt vær slik touch-betjening har en lei tendens til å gjøre.

Litt å gå på på komfort
Få hodesett matcher komforten til Bose QC 35, og det gjør heller ikke Jabra Elite 85h. Øreputene er meget behagelige, med såkalt «memory foam» innabords, selv om klemmer hardere enn middels mot hodet.
Dog er det spesielt i hodebøylen savner vi bedre polstring, for kombinert med relativt høy vekt (295 gram) kjennes den godt mot skallen.
Eller «Du har jo merke i huet!», som jeg fikk høre fra min kone for bare noen minutter siden her på hjemmekontoret.

Verdt å merke seg er at Jabra Elite 85h er tettet mot regn, så der trenger du ikke å være like forsiktig som hos konkurrentene. Produsenten har to års garanti mot vannskade.
Ja, og mens vi husker det – Elite 85h støtter Bluetooth 5 og multipoint-oppkobling, slik at du kan høre på musikk fra PC-en og allikevel motta telefonsamtaler når de kommer. Det er en funksjon vi savner på WH-1000XM3.
Demper godt
Vi er ganske imponerte av støyreduksjonen Jabra byr på med Elite 85h. De fjerner brorparten av støyen på tog og t-bane, selv om det først og fremst er den lavfrekvente duren det forsvinner mest av.
Vi hører liten forskjell på lydkvaliteten når vi slår denne funksjonen av og på – her synes vi for eksempel Bowers & Wilkins PX låt betydelig svakere med støykansellering. Det eneste er at støykanselleringen introduserer en jevn sus når den er aktivert som du typisk legger merke til om du hører musikk med lavt volum.
Fortsatt er det Sony WH-1000XM3 som er den ubestridte kongen på haugen hva gjelder støyreduksjon, særlig på mer tilfeldige lyder, men Jabra fremstår definitivt blant de aller beste på det punktet også.

Meget god lyd
Lydkvalitet er og blir en høyst subjektiv affære, noe vi definitivt fikk konstatert da vi testet Nuraphone, hvis lydbilde spesialtilpasses den som hører på.
Det som imidlertid er verdt å merke seg med Elite 85h, er at det mangler litt i de dypere frekvensene, der bassen gjør mindre ut av seg enn hos flere av konkurrentene, og derfor kanskje kan føles noe tamme om du hører mye på hip hop og den slags. De dype tonene ett minutt ut i Billie Eilish' Bury a friend blir liksom ikke helt det de bør være. Likeledes mangler det litt på den majestetiske buldringen i Hans Zimmers Time fra soundtracket til Christopher Nolans mesterverk Inception.
I tillegg savner vi litt mer presisjon i øvre mellomtone og diskant, som føles litt for lite detaljert og dermed ikke gir den helt samme nærheten som de beste på vokaldrevne låter, som på Carolina Wallin Pérez' coverlåt av Kent-låta Pärlor..
Det kan være at det skyldes den manglende støtten for AptX og at de ville ha prestert bedre med høyere overføringsrate – både på Macbooken og Huawei-telefonen vi har testet med har vi blitt henvist til SBC-kodeken.

Dette betyr Bluetooth-forkortelsene
Allikevel er Elite 85h svært gode med tanke på forsinkelse i lyden, der jeg også med disse drar igjennom «The winter»-brettet på rytmespillet Dancing Line i blinde, noe jeg ikke pleier å klare med hodesett som mangler AptX-støtte.
Uansett: Jabra byr på et ganske balansert og relativt luftig lydbilde. Personlig holder jeg Sony-ene et par knepp foran, men det kan godt hende du er uenig.
Konklusjon
Med en prislapp på 3.000 kroner veiledende går Jabra aggressivt til verks i et marked som allerede er ganske omkranset av konkurrenter.

Men de klarer allikevel å stikke seg ut av mengden med klasseledende batteritid, beskyttelse mot regn og ikke minst: en fantastisk handsfree-løsning vi aldri har hørt maken til.
De er også blant de bedre hva gjelder å fjerne støy rundt deg og leverer godt lydmessig. De automatiske funksjonene som slår av og på klokkene fungerer jevnt over godt, men Smartsound-funksjonen, som er kjekk på papiret, er ikke god nok til at vi bruker den.
Det hindrer oss imidlertid ikke å gi full pott på terningen til Jabra Elite 85h. Dette er rett og slett et svært solid par hodetelefoner du definitivt bør vurdere som dine neste.
>> Flere hodetelefon-tester fra Dinside
Testresultat
Jabra Elite 85h
Svært god handsfree-funksjon, svært god batteritid (36 timer), tåler regn (!), meget god støyreduksjon, enkel og brukervennlig app, meget god lydkvalitet, gode betjeningsmuligheter på ørene
Ikke allverdens til bass, SmartSound-funksjonen ikke helt feilfri, stoffet på utsiden er en støvmagnet