«Jeg solgte smartklokka. Den hadde null sosial intelligens»

KOMMENTAR: - Jeg har lagt vekk min Apple Watch. Det var en enorm lettelse.

MASEKLOKKE: Det er mye som gjenstår før påkledbar teknologi blir sosialt kompetent.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MASEKLOKKE: Det er mye som gjenstår før påkledbar teknologi blir sosialt kompetent. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Av Jan Thoresen, digital redaktør i Aller

Å gå rundt med en smartklokke på armen endret adferden min. Apple Watch har så grunnleggende problemer at det det vil gå langt tid før den får en ny sjanse.

Ideen om bærbar teknologi som er mer diskret enn mobilen er god. Det finnes ikke noe mindre sjarmerende enn menneskelige møter som blir ødelagt av fikling med mobilen. Det er bare trist.

Utstyrt med kunstig intelligens, kontinuerlig læring, sensorer og diskret innpakning, kunne smartklokke vært et diskret alternativ. Dessverre er teknologien milevis derfra. Apple Watch gjorte meg mer uoppmerksom, forstyrret meg i møter, avbrøt samtaler og gjorde meg generelt mer uhøflig.

Det grunnleggende problemet med smartklokken er at den har en total mangel på sosial intelligens. Det skyldes valg ingeniørene har tatt og ikke svakheter med teknologien.

Jeg sitter i et viktig møte. En til en, ansikt til ansikt, med en person det er viktig for meg å møte. Samtalen er intens. Klokken vet dette, fordi den ser min kalender. Gyrosensoren vet jeg sitter stille. GPS-trackeren vet jeg ikke beveger meg. Mikrofonen kunne hørt at vi snakket. Møtet har begynt.

Min bøllete bærbare assistent blåser i det. Jeg angripes av meldinger. Det rister på armen. Jeg ser på klokken. Det globale signalet for å kommunisere at man har dårlig tid, eller kjeder seg. Det er fra Finn.no. Det er kommet en ny annonse som matcher mitt søk. Det tar litt tid å få samtalen i gang igjen, jeg gikk glipp av noen setninger. Ble uoppmerksom. Ny melding. Fra Sas. Det er 24 timer til flyet går og jeg kan sjekke inn. Ny uhøflig avbrytelse fra klokkebølla.

Jeg må degradere klokka. Frata den tillatelsen til å forstyrre meg. Plukker ned den ene etter den andre varslingstillatelsen. Irritert. Var ikke det halve poenget med Apple, at man ikke trenger å forholde seg til alle meldingene, advarslene og innstillingene. Det bare virket.

Jeg forsøker å være grei med den. Gi den flere sjanser. Tar den med på trening. Jeg har av en eller annen grunn sportsutgaven. Med rem i uelegant silikon som tåler trening og svette. Det viser seg fort at Apple Watch ikke kan brukes som treningsklokke. Den kan brukes som en fitness logger, som forteller deg hvor mange skritt du har tatt, litt om intensiteten og antall skritt, om du går eller løper. Men den er ikke egnet til å vise deg pulsen direkte mens du trener. Den er for treg, for unøyaktig og funksjonene er for vanskelig å nå. Den er ikke laget for det. Så du trenger en pulsklokke i tillegg.

Den fikk prøve seg som fjernkontroll til Spotify. Ja, den kan vise hvilken låt mobilen spiller og hoppe til neste låt. Men plutselig brytes forbindelsen, eller den er litt treg. Det er enklere å fiske opp mobilen enn å sitte å knote med armskjermen.

Den fikk prøve seg som håndfri telefon. Litt fint å kunne se hvem som ringer, og starte samtalen mens du leter etter mobilen. Lydkvaliteten er nemlig for dårlig til lange samtaler, så personen i andre enden blir fort utslitt av ropingen.
Den må lades hver eneste natt. Hvem vil ha en klokke som trenger omsorg på nattbordet hver dag?

Etter hvert ble den i praksis en overdimensjonert mobilfinner. Den nyttigste funksjonen er nemlig den som lar deg aktivere et lydsignal i mobiltelefonen, slik at du finner igjen den under avisbunken.

Det er enormt mye arbeid som gjenstår for at påkledbar teknologi skal være sosialt kompetent. Det må utvikles kunstig intelligens som forstår konteksten, forstår hvilken situasjon jeg er i og som graderer henvendelsen og henveldelsesformen etter hvor viktig det er for med å få den. Også informasjon jeg ikke visste jeg ville vite.

Det er lenge siden jeg har hatt klokke. Månedene med Apple Watch på armen fikk meg til å fatte ny interesse for klokker. Mekaniske vidundre. Med visere, urskiver, mikometermekanikk som bare virker. Godt håndtverk som er pusset på gjennom generasjoner. Gi meg heller et sveitisk mesterverk. Gi meg heller en Baume & Mercier eller en Maurice Lacroix mens jeg venter jeg på at teknologene skal lage klokker som ikke er uhøflige.

Les mer:
Slik kjøper du Apple Watch til halv pris
Samsung-smartklokka gir deg 3G uten simkort
Dinsides samleside om smartklokker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer