Jelly bean, Nexus 7, Nexux Q, glass-briller …

Google sparte ikke på kruttet med en to timer lang keynote proppfull av godbiter.

Googles nye Nexus q er en liten datamaskin du kan styre med telefonen. Den kan spille musikk eller kobles til TV.
Googles nye Nexus q er en liten datamaskin du kan styre med telefonen. Den kan spille musikk eller kobles til TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kveld norsk tid åpnet Googles årlige utviklerkonferanse, Google I/O. De neste dagene er 6000 utviklere samlet for workshops, seminarer og mer til.

Som seg hør og bør på et slikt arrangement, åpnet det med en såkalt keynote, der representanter fra Google presenterer selskapets nyheter for den nærmeste tiden. Og her var det mye innhold. Ny Android-versjon, nytt offisielt Nexus-nettbrett, en mediespiller, Google+-nyheter, demonstrasjon av Glass-brillene (inkludert fallskjermhoppere som landet på taket) og mer til.

Her er høydepunktene:

Jelly bean, Nexus 7, Nexux Q, glass-briller …


Android 4.1: Jelly bean

Det er ikke mer enn et halvt år siden Android 4.0 (Ice cream sandwich) ble sluppet, og fortsatt er det kun et fåtall telefon- og nettbrettmodeller som har fått denne versjonen. Den neste versjonen, versjon 4.1 Jelly bean, kommer til de første terminalene allerede i juli og inneholder en rekke forbedringer.

Først litt tall – det aktiveres nå én million Android-enheter hver dag; 12 hvert eneste sekund døgnet rundt. Det må sies å være imponerende.

Project butter skal gjøre Android-opplevelsen mer flytende. Med unntak av de ypperste toppmodellene er det svært få Android-enheter som kan by på en like flytende opplevelse av brukergrensesnittet som iPhone og Windows Phone 7. Tilskuerne fikk se en demonstrasjon som ble gjengitt i svært sakte film, og forskjellen mellom 4.0 og 4.1 var godt synlig.

Auto-flytting av ikoner som på iPhone får Android nå også støtte for at ikoner flytter på seg automatisk når du flytter på et annet ikon (eller en widget). Dersom det ikke er plass til en widget, tilpasses størrelsen på den slik at den passer inn.

Jelly bean, Nexus 7, Nexux Q, glass-briller …


Bedre varsler - lar deg interagere med varslingene direkte i varslingsmenyen. F.eks. kan du for et tapt anrop ringe eller sende melding direkte. Fra en møtepåminnelse kan du sende en epost til alle som er invitert direkte dersom du blir forsinket.

Nytt tastatur inspirert av Swiftkey, som over tid lærer seg hvilke ord du pleier å skrive (etter hverandre). Stemmegjenkjenningsmodulen er nå flyttet til telefonen i sin helhet, slik at det går langt raskere å identifisere hva du sier - uten at du trenger nettilgang. Selv om noen nye språk blir støttet, er det fortsatt ikke støtte for norsk.

Ny fotoapp - lar deg se bildene du nettopp har tatt raskere enn før. Du kan bla direkte igjennom bildene du har tatt i gjeldende sesjon, sveipe dem vekk fra skjermen om du vil slette (med angreknapp, selvsagt) og gjøre en klypebevegelse for å forminske dem slik at det går raskere å finne frem.

Utvidet NFC-støtte - blant annet kan du pare telefonen med en høyttaler bare ved å holde enhetene inntil hverandre et lite sekund.

Jelly bean, Nexus 7, Nexux Q, glass-briller …


Raskt svar på søk - både for stemme- og tekstbaserte søk vil Google vise deg et såkalt "kort" dersom det har et kjapt svar på lur. På demonstrasjonen spurte Google-representanten om hvem som var statsminister i Japan, og svaret kom ikke bare kjapt, men veldig pent og rent og med en langt mer troverdig stemme enn eksisterende løsninger.

Google now - funksjon som gir deg relevant informasjon der du er. For eksempel får du beskjed om at du snart må dra hvis du skal rekke møtet ditt med foreslått reiserute som beregnes i forhold til trafikk etc. Skal du reise til utlandet, får du beskjed om flyet er utsatt, om valutakurser og så videre.

Nyheter i Google Play - mest for utviklere, men de kan blant annet kryptere appene slik at de blir vanskeligere å piratkopiere, app-oppdateringer gjøres inkrementelt (altså der det kun er endringen som må lastes ned, og ikke hele appen på nytt). Amerikanerne kan nå kjøpe filmer, tv-serie-episoder og magasiner direkte fra Google Play.

Nexus 7

Ryktene stemte – Google lanserte i dag Nexus 7; et nettbrett på 7 tommer som er laget av Asus. Med en svært aggressiv prislapp på $199 i USA (iPad koster til sammenligning $499) går de rett i strupen på Amazons Kindle Fire. Og Nexus 7 er slett ingen slapping, med firekjerners Tegra 3-prosessor, 1280x800 skjermoppløsning, Android 4.1 (Jelly bean), WiFi, Bluetooth, GPS og alt det vanlige der.

Jelly bean, Nexus 7, Nexux Q, glass-briller …


Interessant er det forresten at enheten kun har kamera foran – slett ingen dum avgjørelse for å kutte kostnaden i våre øyne, siden nettbrettene uansett ikke er velegnet til å ta bilder med. Batteritiden oppgis til 9 timers avspilling av HD-video.

Nexus 7 blir tilgjengelig fra midten av juli, blant annet i Storbritannia, men heller ikke her finnes informasjon om lansering i Norge.

Nexus Q

La oss gjøre det enkelt med Nexus Q. Her er Googles egen presentasjon:

Google+ events

Foruten en ny Google+-versjon for nettbrett var Google+ events ett av høydepunktene i kveldens presentasjon. Her kan du lett invitere venner til et arrangement, og så snart de møter opp får de spørsmålet om de vil dele alle bildene de tar med resten av de som er til stede.

Resten skjer automatisk – bilder samles på Google+-siden slik at alle kan se på dem (og laste ned senere), og det er også funksjonalitet for å vise bildene på storskjerm ettersom de blir tatt etc. Veldig snedige saker, litt a la Liveshare.

Se Google+ Events-videoen her

Project glass

I et ellevilt stunt avbrøt Google-sjef Sergej Brin hele presentasjonen for å snakke om Glass; brilleprosjektet Google jobber med. Med seg på laget hadde han fallskjermhoppere som fullførte hopp fra en luftballong og ned på taket av bygningen der presentasjonen fant sted; alle utstyrt med briller som filmet seansen.

De første brillene sendes ut til utviklere tidlig neste år, og selv om de er utstyrt med både kamera og batteri, veier de fortsatt mindre enn en solbrille, i følge Google selv. Ikke bare kan de filme og ta bilder; de kan også projisere informasjon på det du ser på (såkalt augmented reality).

Om dette prosjektet var nytt for deg, får du kose deg med denne:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer