TEST: Motorola Edge+

Jøss, en toppmodell med lydutgang!

Lekker toppmodell fra Motorola.

LEKKER: Fargespillet i glassbaksiden på Motorola Edge+ gjør at den står litt frem i mengden. Foto: Pål Joakim Pollen
LEKKER: Fargespillet i glassbaksiden på Motorola Edge+ gjør at den står litt frem i mengden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Motorola har lenge tilbudt noen svært gode kjøp med sine Moto G-telefoner i prisklassen 2500-3000 kroner, men det er en god stund siden selskapet sist slapp en toppmodell – sist vi testet en var modellen Z2 Force i 2017.

Nå er de imidlertid tilbake i manesjen med den nye toppmodellen Edge+. Som navnet tilsier snakker vi her om en telefon med buede skjermkanter, og det til det ganske ekstreme – litt a la Huaweis Mate 30 Pro fra i fjor høst.

Kurvet og slank

De ganske drøye avrundingene på siden gjør også at telefonen føles svært slank i hånda. Bredden er bare 71,4 millimeter – det er for eksempel snaue 3 millimeter smalere enn fjorårets Samsung Galaxy S10+, og det er en forskjell som merkes godt i hånda - denne telefonen er rett og slett god å holde. Også når du spiller - kortsidene er nemlig buet innover (konkave) og her finnes ikke skarpe kanter. Faktisk kan den stå rett opp og ned på et bord – vi kan ikke huske sist vi hadde en telefon som kunne akkurat det.

SLANK: Med bredde på 71,4 mm er Motorola Edge+ merkbart slankere enn mange andre toppmodeller. Foto: Pål Joakim Pollen
SLANK: Med bredde på 71,4 mm er Motorola Edge+ merkbart slankere enn mange andre toppmodeller. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Skjermen er for øvrig meget god på Motorola Edge+ – den er av Amoled-typen og måler 6,7 tommer diagonalt, med oppløsning på 2340x1080 piksler, altså i et 19.5:9-format, som har blitt ganske vanlig på mange toppmodeller. I tillegg får du her 90 Hz oppfriskningsrate, som gjør at skrolling, animasjoner og den slags flyter mye bedre enn på tradisjonelle 60 Hz-skjermer, men det er noe de aller fleste toppmodeller har begynt å få de siste månedene. HDR10+-kompatibel er den også.

De kurvede skjermkantene er ikke bare for utseendets skyld. Blant annet pulserer de med lys om du har fått et varsel og telefonen ligger med skjermen ned mot bordet, og du kan også dra inn et lite kantpanel med verktøy, kontakter og apper du selv definerer.

LYSER OPP: Legger du skjermen ned mot bordet, lyser kantpanelet opp når du mottar et varsel på telefonen. Dog får du ikke konfigurert ting som farger og blinkemønster, men det finner du alltids en app til. Foto: Pål Joakim Pollen
LYSER OPP: Legger du skjermen ned mot bordet, lyser kantpanelet opp når du mottar et varsel på telefonen. Dog får du ikke konfigurert ting som farger og blinkemønster, men det finner du alltids en app til. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vi liker at Motorola har lagt inn en mulighet for å prikke to ganger på kanten for å justere innholdet på skjermen, dersom du opplever at visse deler av teksten eller lignende går over kanten og blir vanskelige å lese. Dessverre ser det ikke ut til at telefonen husker dette per app, så ofte blir du nødt til å gjøre det på nytt.

TREKK INN: Ved å dobbeltprikke på skjermkanten, tilpasset innholdet slik at det ikke «renne over» slik det gjør på det høyre bildet. Foto: Pål Joakim Pollen
TREKK INN: Ved å dobbeltprikke på skjermkanten, tilpasset innholdet slik at det ikke «renne over» slik det gjør på det høyre bildet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men om den reelle nytten med disse skjermkantene er veldig høy, skal vi ikke påstå. Vi har også sett at enkelte har problemer med utilsiktet berøring på disse kantene, men det er ikke noe vi har hatt utfordringer med selv. Og selv om det ser litt stilig ut, kan det ekstra gjenskinnet fra de buede kantene oppleves litt irriterende – det er en grunn til at mange konkurrenter har tonet ned kurvingen det siste året.

Råtass på ytelse

Motorola har ikke spart på mye når det gjelder maskinvaren på denne telefonen. Nevnt er en god skjerm med 90 Hz-oppdatering, og på innsiden bor Qualcomms toppmodell, Snapdragon 865, paret med 12 GB arbeidsminne (RAM) og 256 GB lagringsplass med UFS 3.0-teknologi. Det siste betyr kort og godt at lagringsminnet er svært raskt på denne telefonen, der vi målte lesehastigheten til nesten 1700 megabyte i sekundet. Dessuten har den støtte for 5G, som nesten må være å kreve av en toppmodell i 2020.

KANTMENY: Ved å dra fingeren inn fra et spesielt felt på siden, får du opp en kantmeny du selv kan tilpasse med apper, funksjoner eller kontakter. Foto: Pål Joakim Pollen
KANTMENY: Ved å dra fingeren inn fra et spesielt felt på siden, får du opp en kantmeny du selv kan tilpasse med apper, funksjoner eller kontakter. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Motorola har tradisjon for å gjøre veldig få endringer av Googles originale Android-opplevelse, og det gjelder også for denne telefonen. Foruten kantfunksjonene nevnt over, finner du det meste i en egen Moto-app, og stort sett dreier det seg om smarte snarveier, som for eksempel at du kan flikke to ganger på håndleddet for å starte kameraet, gjøre et karateslag med den for å starte lommelykta eller holde en av volumknappene inne for å bytte sang når skjermen er slukket.

Den opplevde ytelsen er svært god på Motorola-telefonen, der alt går svært raskt og smidig for seg – også spill, der «Call of Duty Mobile» byr på svært god flyt, og der Motorola med egne gaming-funksjoner faktisk gir deg skulderknapper på den øvre skjermkanten mens du spiller om du vil.

Den målte ytelsen er dessuten svært god - her får vi toppnotering i flere ytelsestester:

Fingeravtrykksleseren er en optisk variant som vi opplever som middels rask til å låse opp telefonen, men som vi sjelden har problemer med. Edge+ har bare et enkelt frontkamera (som et hull i skjermen øverst til venstre) og byr ikke på ansiktsgjenkjenning for opplåsning.

Batteriet er for øvrig på solide 5.000 mAh, og med det vil nok de fleste oppleve å ha 30-50 prosent igjen etter en dags bruk (ja, kanskje mer) med mindre man bruker den veldig mye. I skrivende stund er det 24 timer siden den var fulladet, og med over fire timers aktiv skjermbruk, deriblant også litt spilling og et par ytelsestester, har jeg fortsatt 44 prosent igjen av batteriet, så til mitt bruk er dette helt klart en todagerstelefon.

Vi skulle kanskje ha ønsket oss en litt raskere lader med i esken, selv om den for så vidt holder samme nivå som iPhone 11 Pro-laderne, med 18 watts ladeeffekt. Fra 2 prosent gjenstående batteri hadde vi bare 30 prosent etter 30 minutter og 68 prosent etter én time og ti minutter.

FARGESPILL: Den blå/sorte baksiden på Motorola Edge+ gjør at den skiller seg ut i mengden. Foto: Pål Joakim Pollen
FARGESPILL: Den blå/sorte baksiden på Motorola Edge+ gjør at den skiller seg ut i mengden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Støtte for trådløs lading (begge veier) er på plass, og spør du oss er fargesjatteringen på baksiden svært lekker. Og til glede for mange: Motorola Edge+ har faktisk 3,5 mm-lydutgang, noe vi ikke har sett på en toppmodell på veldig, veldig lenge!

MEN ER DET IKKE …: Lydutgang på en toppmodell! Det er det sjelden vi ser. Her ser du for øvrig også at kortsidene er konkave - Motorola Edge+ er svært komfortabel å holde når man spiller. Foto: Pål Joakim Pollen
MEN ER DET IKKE …: Lydutgang på en toppmodell! Det er det sjelden vi ser. Her ser du for øvrig også at kortsidene er konkave - Motorola Edge+ er svært komfortabel å holde når man spiller. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ellers er det mye å like på denne telefonen - lyden i de interne høyttalerne er meget god, vibrasjonsmotoren holder høy kvalitet og at man kan veive hånda et par centimeter over skjermen for å få en sniktitt på varslene er ganske snedig utført, selv om denne er i overkant sensitiv, slik at skjermen tenner seg titt og ofte når den ligger ved siden av PC-en. Du kan se en liten demonstrasjon her:

Men å ligge stødig på bordet? Det klarer den ikke, takket være en kamerahump som bygger en del på baksiden.

Fire kameraer bak

Også hos Motorola finner vi et arsenal av kameraer på baksiden - totalt fire dersom vi inkluderer TOF-kameraet (dybdekamera), som ikke tar egne bilder, men hjelper til med å måle dybden i bildet.

De tre øvrige har spesifikasjoner som følger:

  • Hovedkamera (~26 mm) med 108 Mp oppløsning, 1/1,33" brikkestørrelse, f/1,8 blenderåpning, optisk bildestabilisering
  • Ultravidvinkel (~13 mm) med 16 Mp oppløsning og f/2,2
  • Tele (~81 mm) med 8 Mp oppløsning og f/2,4 optisk bildestabilisering

Med andre ord har hovedkameraet de samme spesifikasjonene som Samsungs toppmodell, S20 Ultra, selv om Motorola-kameraet tar bilde med 2x2-pikselbinning (=27 Mp) og ikke 3x3 (=16Mp) slik Samsung gjør det.

Kameraene på baksiden av Motorola Edge+ stikker ganske mye ut og gjør at telefonen vipper lett når den ligger på et bord. Foto: Pål Joakim Pollen
Kameraene på baksiden av Motorola Edge+ stikker ganske mye ut og gjør at telefonen vipper lett når den ligger på et bord. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Med teleobjektiv tilsvarende 81 mm snakker vi her om drøye 3x optisk zoom kontra hovedobjektivet, men det virker ikke som om Motorola har noen hybridzoom-funksjon, der alt over 3x ser ut til å være ren digital forstørring. Og – zoomfunksjonen er ikke helt habil, der det å gå fra 2,9x til 3x gjør et enormt «hopp», og der 3x-innstillingen nesten tilsvarer 10x på andre kameraer. Vi savner en mer presis zoom-mulighet enn omvendt klyping med fingrene.

I det hele tatt oppleves kameraappen som litt tungrodd kontra resten av telefonen. Når kameraet knipser HDR-bilder virker det som at de ulike eksponeringene tas med for stort mellomrom, slik at vi til stadighet opplever ganske drøye «ghosting»-effekter, som her:

HDR-bilder, altså der kameraet tar flere eksponeringer og syr sammen til ett bilde, resulterer ofte i en «ghosting»-effekt der ting i bevegelse vises to steder.
HDR-bilder, altså der kameraet tar flere eksponeringer og syr sammen til ett bilde, resulterer ofte i en «ghosting»-effekt der ting i bevegelse vises to steder. Vis mer

Men ellers synes vi Motorola leverer kurant på kameraet. Eksponeringene blir stort sett gode, og makrofunksjonen lar deg gå svært nærme blomster og annet du ønsker et forstørret bilde av.

Vi får stort sett gode eksponeringer, også i motlys.
Vi får stort sett gode eksponeringer, også i motlys. Vis mer
Makrofunksjonen lar deg fokusere på nært hold.
Makrofunksjonen lar deg fokusere på nært hold. Vis mer

Når mørket faller på, blir det imidlertid ikke like rosenrødt. Særlig merker vi at teleobjektivet er veldig svakt, og nattmodusen er ikke på høyde med de beste, der bildene ikke blir særlig skarpe.

Når vi zoomer inn med teleobjektivet, blir bildekvaliteten meget svak.
Når vi zoomer inn med teleobjektivet, blir bildekvaliteten meget svak. Vis mer
Nattmodusen har ikke like mye å by på som flere av konkurrentene.
Nattmodusen har ikke like mye å by på som flere av konkurrentene. Vis mer

Frontkameraet er ikke spesielt imponerende på Motorola Edge+. Ofte blir fargene unaturlige, og fokusering i motlys ser ut til å være en utfordring.

Du kan se flere bilder tatt med kameraet i dette Google Foto-albumet.

På videofronten blir vi litt overrasket over at det ikke er mulig å filme med 4K-oppløsning og 60 bilder per sekund, som prosessoren helt klart er kapabel til, så her får du maks valgt 30 bilder i sekundet. 6K-oppløsning er også mulig, men ikke 8K som på Samsungs toppmodell.

Konklusjon

Det er mye å like ved Motorola Edge+. Det er i våre øyne en svært lekker telefon, som er slank og god å holde i, proppet full med maskinvare fra øverste hylle, både når det gjelder prosessor, skjerm, lagringsminne, batteri – ja, til og med lydutgang får du på Motorolas nye toppmodell. Dog skal det sies at telefonen ikke bærer noen IP-sertifisering, med tanke på å være beskyttet mot det våte element.

Men det er på kamerafronten det skorter noe. Zoom-funksjonaliteten og den tilhørende bildekvaliteten er langt bak de beste; det samme er frontkameraet. Telefonen imponerer heller ikke i mørket, og bevegelse i HDR-situasjoner resulterer ofte i en spøkelseseffekt vi ikke har sett på en god stund.

Og til en pris på hele 13.000 kroner må det kunne forventes at man leverer godt også der. Men ta gjerne en titt på bildene vi har lagt ut – er kvaliteten god nok til ditt bruk, og du har sansen for ekstremt buede kanter, får du her en av de aller beste telefonene ellers.

Testresultat

Motorola Edge+

- Stort batteri og svært god batteritid
- Svært god ytelse
- Slank og meget komfortabel å holde
- 3,5 mm-lydutgang!
- Flere fiffige funksjoner

- Kameraet
- Høy pris
- Ikke IP-sertifisert
- Kunne godt hatt raskere lading

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer