EU krever USB-C:

Kan bety slutten for Apples Lightning-port

EU vil ha felles ladeplugger for nær sagt alt bærbart elektronisk utstyr.

KAN BLI HISTORIE: Dersom EU-kommisjonen får det som de ønsker, må Apple skrote Lightning-kabelen til fordel for USB-C. Foto: Pål Joakim Pollen
KAN BLI HISTORIE: Dersom EU-kommisjonen får det som de ønsker, må Apple skrote Lightning-kabelen til fordel for USB-C. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU-kommisjonen annonserer i dag et forslag om endring av radioutstyrdirektivet, som innebærer at alt elektronisk utstyr skal lades med én og samme teknologi: USB-C.

Forslaget omfatter både mobiltelefoner, bærbare spillkonsoller, kameraer, hodetelefoner, bærbare høyttalere, nettbrett og så videre. Forslaget omfatter dog ikke ting som smartklokker, aktivitetsarmbånd og øreplugger, som på grunn av størrelsen kan ha spesielle behov for lading.

– Årevis av jobbing med industrien på en frivillig basis, har allerede bragt antall mobilladere ned fra 30 til 3 standarder det siste tiåret, men det ble ikke en komplett løsning. Kommisjonen legger nå frem lovverk for å etablere en felles ladeløsning for alle relevante enheter, heter det seg i pressemeldingen.

Et slik påbud vil bety at alle som ikke bruker USB-C til lading av slikt utstyr må endre praksis. Det innebærer både de som fremdeles leverer utstyr med Micro USB-lading, men også Apple som tviholder på Lightning-kabelen på iPhone. Selskapet har allerede byttet over til USB-C både på Mac og iPad.

– Ladere gir strøm til alle våre mest essensielle elektroniske enheter. Med flere og flere enheter blir det solgt flere og flere ladere som ikke kan brukes om hverandre eller ikke er nødvendige lenger. Vi setter en stopper for det. Med vårt forslag kan europeiske forbrukere bruke én enkelt lader for all bærbar elektronikk – et viktig steg for å øke bekvemmeligheten og redusere avfall, sier kommissær Thierry Breton, ansvarlig for det indre markedet i EU.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer