EU krever USB-C:

Kan bety slutten for Apples Lightning-port

EU vil ha felles ladeplugger for nær sagt alt bærbart elektronisk utstyr.

KAN BLI HISTORIE: Dersom EU-kommisjonen får det som de ønsker, må Apple skrote Lightning-kabelen til fordel for USB-C. Foto: Pål Joakim Pollen
KAN BLI HISTORIE: Dersom EU-kommisjonen får det som de ønsker, må Apple skrote Lightning-kabelen til fordel for USB-C. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU-kommisjonen annonserer i dag et forslag om endring av radioutstyrdirektivet, som innebærer at alt elektronisk utstyr skal lades med én og samme teknologi: USB-C.

Forslaget omfatter både mobiltelefoner, bærbare spillkonsoller, kameraer, hodetelefoner, bærbare høyttalere, nettbrett og så videre. Forslaget omfatter dog ikke ting som smartklokker, aktivitetsarmbånd og øreplugger, som på grunn av størrelsen kan ha spesielle behov for lading.

– Årevis av jobbing med industrien på en frivillig basis, har allerede bragt antall mobilladere ned fra 30 til 3 standarder det siste tiåret, men det ble ikke en komplett løsning. Kommisjonen legger nå frem lovverk for å etablere en felles ladeløsning for alle relevante enheter, heter det seg i pressemeldingen.

Et slik påbud vil bety at alle som ikke bruker USB-C til lading av slikt utstyr må endre praksis. Det innebærer både de som fremdeles leverer utstyr med Micro USB-lading, men også Apple som tviholder på Lightning-kabelen på iPhone. Selskapet har allerede byttet over til USB-C både på Mac og iPad.

– Ladere gir strøm til alle våre mest essensielle elektroniske enheter. Med flere og flere enheter blir det solgt flere og flere ladere som ikke kan brukes om hverandre eller ikke er nødvendige lenger. Vi setter en stopper for det. Med vårt forslag kan europeiske forbrukere bruke én enkelt lader for all bærbar elektronikk – et viktig steg for å øke bekvemmeligheten og redusere avfall, sier kommissær Thierry Breton, ansvarlig for det indre markedet i EU.

Vi har testa lighteren fra Enklere Liv som kan lades opp med USB-kabel, og tenner alt fra stearinlys til bål med en lysbue i stedet for flamme! Les hele testen her: http://www.dinside.no/fritid/den-beste-og-enkleste-lighteren-vi-har-provd/67324622 Vis mer

Fire forslag

Ved siden av forslaget om USB-C som standard ladeport for alt bærbart elektronisk utstyr, har EU-kommisjonen ytterligere tre forslag:

  • Harmonisert hurtiglading, slik at tilkoblede enheter fra andre produsenter ikke skal lades saktere. Enheten skal lades like raskt uavhengig av hvem som har laget ladeklossen.
  • Det skal være mulig å kjøpe elektronisk utstyr uten lader med i esken – dette har både Apple og Samsung allerede startet med. Kabel kan dog følge med, og det er fortsatt mulig for produsentene å selge en pakke med lader med i esken, men det skal altså være mulig å kjøpe uten lader. Ladere må ha effekt på minst 25 watt.
  • Forbrukeren skal få opplysninger om lading av produktet, for eksempel om det støtter hurtiglading og ved hvilken effekt.
Foto: EU-kommisjonen
Foto: EU-kommisjonen Vis mer

EU beregner at bare det å droppe lader i esken vil redusere det elektroniske avfallet med nesten tusen tonn i året. De mener også at tiltakene vil spare europeiske forbrukere for til sammen 2,5 milliarder kroner årlig, ved at de slipper å kjøpe flere ladere.

Kan ta år

Verdt å merke seg er at dette foreløpig er et forslag, og at det må vedtas av Europaparlamentet og rådet før det eventuelt blir gjeldende.

Dersom det skjer, har produsentene to år på seg til å implementere endringene.

IOS 15: På kvelden mandag 20. september kan iPhone-eiere fra 6s og oppover oppdatere til iOS 15. Foto: Apple Vis mer

Kommisjonen påpeker at forslaget foreløpig gjelder den delen av kabelen som går inn i enheten. Den andre enden, som går inn i ladeklossen, vil bli adressert senere i år.

I fjor ble det solgt 420 millioner bærbare elektroniske enheter i EU. I gjennomsnitt eier hver person tre ladere, hvorav to brukes regelmessig, viser tall fra EU-kommisjonen. Årlig kastes det 11.000 tonn med ladere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer