Test av OnePlus 8 Pro

Kan bli den nye Android-kongen

OnePlus 8 Pro er kanskje vårens beste nye smarttelefon.

ONEPLUS 8 Pro: Huawei sliter uten Google på laget, og da viser OnePlus seg som den mest interessante kinesiske mobilprodusenten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ONEPLUS 8 Pro: Huawei sliter uten Google på laget, og da viser OnePlus seg som den mest interessante kinesiske mobilprodusenten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som Samsung og Huawei er kinesiske OnePlus blitt kjent for å ha to lanseringsvinduer i året. På vårparten introduseres en ny tallserie, som følges opp på høsten med en T-modell med forbedrede spesifikasjoner.

Fjorårets OnePlus 7 Pro og OnePlus 7T Pro fikk begge toppscore hos Dinside, og nå er det OnePlus 8 Pro som står for tur. Vi kommer også tilbake med en test av den rimeligste modellen, OnePlus 8.

Dette er nytt

Noe av det første du vil legge merke til med OnePlus 8 Pro, er at den er både høyere og smalere enn OnePlus 7T Pro. Skjermstørrelsen har økt til 6,78 tommer – mot 6,67 – og formatet er nå 19.8:9 mot 7T Pros 19.5:9, som gjør at det er litt lengre avstand fra tommelen til og opp til motsatt hjørne.

Skjermen har 48 ekstra piksler i høyden, men beholder antall piksler i bredden, som gir OnePlus 8 Pro en skjermoppløsning på 3168 x 1440 piksler. Samtidig har OnePlus oppdatert oppfriskningsraten på skjermen til 120 Hz, som er på høyde med Samsung Galaxy S20 Ultra. 60 Hz er standarden på de fleste smarttelefoner, men i fjor kjørte OnePlus på med 90 Hz før de i år altså oppdaterer skjermen ytterligere.

Prisliste Minne Lagring Pris
OnePlus 8 Onyx Black8GB128GB8,490 kr
OnePlus 8 Glacial Green8GB128GB8,490 kr
OnePlus 8 Glacial Green12GB256GB9,490 kr
OnePlus 8 Interstellar Glow12GB256GB9,490 NOK
OnePlus 8 Pro Onyx Black8GB128GB10,990 kr
OnePlus 8 Pro Glacial Green12GB256GB11,990 kr
OnePlus 8 Pro Ultramarine Blue12GB256GB11,990 kr
OnePlus Warp Charge 30 Wireless Charger829 kr
OnePlus Bullets Wireless Z Black599 kr
OnePlus Bullets Wireless Z Blue599 kr

Alle produktene, foruten OnePlus 8 Interstellar Glow som lanseres 4. mai, blir tilgjengelig 21. april. Enhetene kan forhåndsbestilles fra og med i dag.

Kameraet er også oppdatert og består nå av fire sensorer. 2 av dem på 48 megapiksler, samt en telefotosensor med 3 ganger optisk hybridzoom og en ny «color filter»-sensor. Mer om kameraet lenger ned i testen.

Utseendemessig er det ikke store forandringene fra OnePlus 7T Pro. Vi har allerede nevnt at nykommeren er både smalere og høyere, i tillegg har det motoriserte periskopkameraet på fremsiden blitt erstattet med et kamerahull øverst til venstre i skjermen. På baksiden ser du en ekstra sensor og at kamerakulen er litt tykkere, samt at vår testmodell har en dypere blåfarge enn OnePlus 7T Pro-modellen vi testet i fjor.

Den aller største nyheten er at OnePlus 8-serien blir den første med trådløs lading – det er det mange som har ventet på. Og det er kanskje på tide etter at trådløs lading har vært tilgjengelig på markedet i minst fem år nå. Men når OnePlus omsider introduserer trådløs lading, så gjør de det ordentlig. OnePlus 8 Pro støtter nemlig trådløs lading på 30 watt, og lading skal ta mobilen fra 0 til 50 prosent på kun en halvtime(!).

En annen ting brukerne har ventet på, er IP-sertifisering. Tidligere OnePlus-modeller har hatt en viss vannbestandighet, men selskapet har så langt ikke innhentet sertifisering før nå. Det står riktignok ikke i spesifikasjonslista, men under pressekonferansen i dag bekreftet selskapet at OnePlus 8 Pro har IP68-sertifisering, som betyr at den er vann- og støvsikker.

Vi nevner også WiFi 6 og 5G, som de fleste av oss ikke vil dra fullt nytte av riktig ennå.

OnePlus 8 Pro til venstre, OnePlus 7T Pro til høyre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
OnePlus 8 Pro til venstre, OnePlus 7T Pro til høyre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

OnePlus 8 Pro

En ting vi ikke nevnte med skjermen over, er at den har et «fossefall»-design slik som blant annet Huawei Mate 30 Pro har, med en mer markant krumming på langsidene av skjermen. Så skjermen, målt som et rektangel uten fossefallet, måler 6,55 tommer. Her er det snakk om form over funksjon, for utover design, gir ikke dette designet noe til ekstra for forbrukerne.

Heldigvis har OnePlus løst det bedre enn Huawei. På Mate 30 Pro hender det på enkelte nettsider teksten forsvinner utenfor «fossen», det skjer ikke på OnePlus 8 Pro.

Skjermen har «fossefall» på sidene, men teksten forsvinner heldigvis ikke utenfor. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Skjermen har «fossefall» på sidene, men teksten forsvinner heldigvis ikke utenfor. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Ellers kan vi bekrefte at skjermen er råflott. Høyoppløst AMOLED-panel paret med HDR10+ og 120 Hz oppfriskningsrate, som sørger for silkemykt bilde, gjør at skjermen er en fryd å se på, enten du strømmer Netflix og YouTube, ser på bilder eller surfer på nettet. I motsetning til på S20 Ultra, er 120 Hz aktivert som standard på OnePlus 8 Pro.

Høy oppfriskningsrate påvirker naturligvis batteritiden – det gjør også den høye oppløsningen – så hvis du klarer deg med 60 Hz og en lavere skjermoppløsning på 2376 x 1080 piksler, kan du justere det under innstillinger, skjerm og avansert.

Oppladingen av batteriet går uansett lynraskt, så du kan egentlig bare kjøre på med 120 Hz og full oppløsning. OnePlus 8 Pro støtter OnePlus’ proprietære Warp Charge 30T-teknologi som tar bruker 20 minutter fra 0 til 50 prosent. Enda mer imponerende er det å se Warp Charge 30 Wireless som lover 0–50 prosent på en halvtime. I vår ladetest gikk batteriet fra 5 til 60 prosent på 30 minutter – det er raskt, det!

En fiffig detalj er at OnePlus’ superhurtige trådløse lader har integrert vifte som blåser mot mobilen når den lades. Som på viftene på PC-er handler det om å hindre overoppheting, men vi syns ikke at OnePlus 8 Pro blir spesielt varm under trådløs lading. Så kanskje vifta hjelper?

Den trådløse laderen selges for ordens skyld separat.

WARP CHARGE WIRELESS: Den trådløse laderen til OnePlus 8 Pro har integrert vifte. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
WARP CHARGE WIRELESS: Den trådløse laderen til OnePlus 8 Pro har integrert vifte. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Ikke 3D-ansiktsgjenkjenning

For at telefonen skal støtte trådløs lading, har OnePlus byttet ut aluminium med frostet glass på baksiden, som oppleves mer eksklusiv enn tidligere modeller, men er samtidig mindre glatt som aluminiumsbaksiden til OnePlus 7T Pro. Det liker vi!

I hånden syns vi uansett sistnevnte ligger best, og her handler det i hovedsak om bredden pluss at skjermkantenes krumming er litt mykere. OnePlus 8 Pro føles litt smal, selv om det ikke er mer enn en drøy millimeter som skiller dem.

Ellers er det jo greit å se at det motoriserte frontkameraet er blitt byttet ut med et hull i skjermen slik som på S20 Ultra. Det er plassert øverst til venstre for klokka og opptar dermed noe plass på statuslinja. Du får fortsatt ikke 3D-ansiktsgjenkjenning på OnePlus, men kun den samme kamerabaserte varianten som på tidligere modeller.

Til gjengjeld har mobilen fingersensor i skjermen, som fungerer like godt og er like rask som på OnePlus 7T Pro.

OnePlus 8 Pro har frontkamera i skjermen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
OnePlus 8 Pro har frontkamera i skjermen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

OxygenOS

Mobilen kommer med OnePlus’ Android-skall, kalt OxygenOS. Sammenliknet med Samsungs OneUI og Huaweis EMUI, er OxygenOS mer lik ren Android, men kan også tilpasses på en rekke måter. Det skrev vi en del om da vi testet OnePlus 7. Du kan endre på ting som aksentfarger, aktivere fargerike systemikoner og aktivere mørk modus. Enn så lenge støttes ikke automatisk skifte fra lys til mørk modus ved solnedgang – noe blant annet iPhone kan skilte med.

Av det vi kan se har det ikke skjedd store nyhetene til OnePlus 8 Pro, og vi savner fortsatt en enhåndsmodus som gjør det lettere å nå øverst i motsatt hjørne av tommelen.

Du kan velge mellom navigeringstaster, eller å bruke gester. Gestene er som på tidligere modeller og standard i Android 10 så å si tilsvarende iPhone X og nyere. Du sveiper opp fra bunnen av skjermen for å gå til hjemskjermen, du kan enkelt veksle mellom apper ved å sveipe venstre/høyre i bunnen av skjermen eller gå tilbake ett hakk ved å sveipe på sidene.

Fire kameraer

OnePlus 8 Pro har totalt fire kamerasensorer på baksiden, blant dem to på 48 megapiksler, en telefoto på 8 megapiksler og et Color Filter Camera. Telefotosensoren har har 3x optisk zoom og kan zoome inntil 30x ganger digitalt, men over 3x blir ikke bildekvaliteten spesielt god.

Kameraer, OnePlus 8 Pro

Hovedkamera: 48mp, f/1,78, optisk og elektronisk bildestabilisator
Tele-kamera: 8Mp, f/2,44, optisk bildestabilisator
Ultravidvinkel: 48Mp, f/2,2
Color Filter Camera: 5mp, f/2,4

Frontkamera: 16mp, f/245, elektronisk bildestabilisator

Standardoppløsning er for øvrig på 12 megapiksler, men i motsetning på tidligere modeller kan du nå bytte til 48 megapiksler i kameraappen, hvis du foretrekker det. Dog er det kun førstnevnte du kan bruke zoom, makrofunksjonen og alle fargefiltrene, som svart-hvitt, fotokrom og levende farger, men siden OnePlus 8 Pros ultravidvinkelsensor er 48 megapiksler, kan du også ta vide bilder i aller høyeste oppløsning.

Bildekvaliteten markerer i normalt lys ikke et stort sprang fra OnePlus 7T Pro, men i mørke kan vi ofte se klare forbedringer. Se for eksempel på vannet og grenene i bildene under – her blir det mye bedre på OnePlus 8 Pro.

OnePlus 8 Pro til venstre, OnePlus 7T Pro til høyre.

I andre tilfeller er ikke forbedringene like markante, som eksempelet under. Men legg merke til at mursteinbygget er mer opplyst i bildet tatt med OnePlus 8 Pro.

OnePlus 8 Pro til venstre, OnePlus 7T Pro til høyre.

Mobilen har også en egen nattmodus, kalt Nightscape, med eksponering i flere sekunder i håndholdt modus i mørke omgivelser. Nightscape egner seg best ved landskapsfoto og i mørke omgivelser der objektene stort seg holder seg i ro.

Kameraet støtter digital zoom opptil 30-gangeren, men gjør seg best ved maks ved 3x hybrid zoom uten at bildekvaliteten forringes. Under kan du se bilde tatt over Drammenselva som viser at 30x digital zoom ikke er spesielt bra.

1x. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
1x. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
3x hybrid zoom. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
3x hybrid zoom. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
30x digital zoom. Skrenten ned mot vannet ser nesten ut som den er malt på. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
30x digital zoom. Skrenten ned mot vannet ser nesten ut som den er malt på. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Bilde av en and tatt med 3x zoom. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Bilde av en and tatt med 3x zoom. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Mens OnePlus 7T Pro har en ToF-sensor, 3D-dybde, har OnePlus 8 Pro et Color Filter Camera som kort fortalt gjør at du kan ta bilder med ulike filtre. For eksempel med levende farger, matt, svart-hvitt eller det OnePlus kaller fotokrom. Bildene under er tatt i vanlig modus, med levende fargefilter og matt.

Vanlig modus. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Vanlig modus. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Matt filter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Matt filter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Levende filter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Levende filter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Du kan også aktivere supermakro, som lar deg gå svært nært motivet:

MAKRO: OnePLus 8 Pro har supermakro med nærgrense på 3 centimeter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MAKRO: OnePLus 8 Pro har supermakro med nærgrense på 3 centimeter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Det obligatoriske selvportrettet. Bildekvaliteten er god, men vi savner litt mer dybdeuskarphet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Det obligatoriske selvportrettet. Bildekvaliteten er god, men vi savner litt mer dybdeuskarphet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
OnePlus 8 Pro har også kjæledyrgjenkjenning som skal sørge for å fange bilder av dyr i bevegelse. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
OnePlus 8 Pro har også kjæledyrgjenkjenning som skal sørge for å fange bilder av dyr i bevegelse. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

OnePlus 8 Pro støtter video opp til 4K og 60 bilder per sekund og sakte film i 720p og 480 bilder per sekund,men har fått et interessant tilskudd. Nemlig 4K CINE som gjør at du kan filme i 21:9-format, slik du kanskje er vant til å se på kino.

OnePlus skriver at «den vide visningen tilbyr en mer filmatisk og oppslukende opplevelse». Nå skyter brukere flest sjeldent Hollywood-filmer med mobilen sin, men 21:9-video tar seg selvsagt godt ut på den vide skjermen til OnePlus 8 Pro.

CINE-modus støtter hverken HDR eller OnePlus’ superstabilisering, men kvaliteten er det ingenting å si på:

Filmer i CINE 4K/60fps 21:9-format med OnePlus 8 Pro. Vis mer

Ytelse

OnePlus 8 Pro er den første mobilen vi tester med Snapdragon 865-brikkesett. Galaxy S20 Ultra er i Norge utstyrt med Samsungs Exynos-brikke, mens den amerikanske utgaven har Snapdragon 865.

Ytelsen er det selvsagt ingenting å si på – OnePlus 8 Pro er lynrask. Selvsagt mye takket være det kraftige brikkesettet, men mobilen er også utstyrt med 12 GB arbeidsminne – det er mer enn jobb-laptopen min kan skilte med.

I Geekbench 5 yter den totalt sett mye bedre enn Galaxy S20 Ultra med Exynos-brikkesett og leverer litt under iPhone 11 Pro Max. Og selvfølgelig yter OnePlus 8 Pro mye bedre enn OnePlus 7T Pro med Snapdragon 855+.

En annen av de sedvanlige ytelsestestene, er AnTuTu som måler CPU-, 2D- og 3D-ytelse. Her er det ikke lenger Galaxy S20 Ultra som er kongen på haugen med sine 511.969 poeng. OnePlus 8 Pro med Snapdragon 865 gruser Samsung-en og ender på 571.915 poeng i AnTuTu. Husk at OnePlus-en er 3000 kroner rimeligere.

Batteritiden er for øvrig på det jevne og etter en dag med hyppig bruk ligger vi som regel på mellom 20 og 30 prosent når vi kryper til køys. Som vi nevnte under avsnittet om lading, er Warp Charge såpass rask at mobilen lades opp 50 prosentpoeng på under en halvtime.

Konklusjon

Med Huawei i motbakke uten Google, sniker OnePlus seg frem som den mest interessante mobilprodusenten fra Kina sett med norske øyne. Selskapet fortsetter den gode trenden med å levere gode brukeropplevelser i en kombinasjon av en ren Android, solid konstruksjon, lynrask lading og nydelig skjerm.

Ellers er det verdt å nevne at mobilen er fremtidsrettet med både WiFi 6 og 5G-teknologi. For å dra nytte av WiFi 6, trenger du ny bredbåndsruter, mens 5G-nettet er under utbygging i Norge.

Kan bli den nye Android-kongen

Kameraet er kanskje ikke på høyde med Huaweis og Samsungs toppmodeller, samt iPhone 11 Pro (Max), men OnePlus nærmer seg skritt for skritt.

Det fører jo også til at mobilene blir dyrere, og OnePlus 8 Pro koster 3700 kroner mer enn hva OnePlus 7 Pro med tilsvarende lagring og minne gjorde da den ble lansert i fjor. Så er spørsmålet om du heller skal gå for OnePlus 7T Pro, som i skrivende stund koster under 8000 kroner. Den har litt svakere kamera og mangler trådløs lading, men er likefult en veldig bra smarttelefon.

Testresultat

OnePlus 8 Pro

Enestående skjerm med 120 Hz
Svært kraftig maskinvare med meget høy opplevd ytelse
Velutstyrt og lynrask
Endelig trådløs lading
Har både WiFi 6 og 5G
Enkelt og rent grensesnitt
Støtte for 2 SIM-kort
IP68-sertifisert

Batteritid på det jevne
Et solid prishopp fra forgjengeren
Ikke 3D-ansiktsgjenkjenning

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer