Når kommer iPhone 13?

Kan bli vanskelig å få tak i

Men det er langt unna «PlayStation 5-tilstander».

IPHONE 13: Enkelte iPhone 13-modeller er enklere å få tak i enn andre. Foto: Apple
IPHONE 13: Enkelte iPhone 13-modeller er enklere å få tak i enn andre. Foto: Apple Vis mer
Publisert

Førstkommende fredag lanseres iPhone i butikk, og de første kundene vil få tak i Apples nye smarttelefoner som ble annonsert forrige uke.

Pandemien har skapt utfordringer i teknologiindustrien som har resultert i produktutsettelser og begrenset tilgang på nye dingser. Noe spesielt potensielle PlayStation 5- og Xbox Series X-kunder har fått erfare. Konsollene er langt fra enkle å få tak i.

4–5 ukers ventetid

Fredag forrige uke åpnet Apple for forhåndsbestillinger av iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max, og mange har nok lagt merke til at enhetene ikke har vært helt enkle å få bestilt.

Forsøker du å legge inn en bestilling på iPhone 13 Pro eller iPhone 13 Pro Max, vil du se at estimert utsendelse er om 4–5 uker. Det gjelder uansett konfigurasjon på 128 GB–1 TB.

Bedre er utvalget av iPhone 13 og iPhone 13 Mini, der de fleste konfigurasjoner har estimert utsendelsestid på mellom 5 og 7 dager.

FLERE UKERS VENTETID: Bestiller du en iPhone 13 Pro eller iPhone 13 Pro Max gjennom Apple, må du belage deg på å vente til oktober. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
FLERE UKERS VENTETID: Bestiller du en iPhone 13 Pro eller iPhone 13 Pro Max gjennom Apple, må du belage deg på å vente til oktober. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Dette er nok ikke så overraskende ettersom de dyreste iPhonene som regel er de mest populære her til lands.

Dette sier butikkene

Du er uansett ikke nødt til å bestille ny iPhone direkte gjennom Apple, og vi har undersøkt med Elkjøp, Komplett og Power for å se hvordan forhåndssalget ligger an hos disse kjedene.

Elkjøp kan melde om at forhåndssalget sett under ett har vært på linje med fjorårets iPhone 12-lansering.

– Den var som kjent delt på to forskjellige datoer. Så langt så regner vi med å kunne levere til alle som kjøper fram til salgsstart 24. september, skriver Sefin Adam, salgssjef i Elkjøp Norge, i en e-post til Dinside.

Sefin Adam er salgssjef i Elkjøp Norge. Foto: Elkjøp
Sefin Adam er salgssjef i Elkjøp Norge. Foto: Elkjøp Vis mer

Han forteller at de følger salget tett de kommende dagene, og legger til at det kan ta noen dager ekstra før de som bor nord for Trondheim får varene.

Enn så lenge ser Elkjøp ingen tegn til «PlayStation 5-tilstander», med begrensning på enheter, avslører Adam.

– Men forhåndssalget har som alltid vært veldig populært hos oss.

– Slår rekorder

Power forteller at det ved iPhone-lanseringer alltid er større etterspørsel enn tilgjengelig ved salgsstart, og at det er et førstemann til mølla-prinsipp som gjelder.

– Forhåndssalget har allerede slått rekorder fra tidligere iPhone-lanseringer, og datoer for forventet leveringstid blir fortløpende oppdatert, skriver Siri Røhr-Staff, nordisk PR- og kommunikasjonssjef i Power, i en e-post til Dinside.

Siri Røhr-Staff, nordisk PR- og kommunikasjonssjef i Power. Foto: Power
Siri Røhr-Staff, nordisk PR- og kommunikasjonssjef i Power. Foto: Power Vis mer

Hos Power vil leveringstiden variere avhengig av modell, farge og lagringskapasitet, og Røhr-Staff kan avsløre at det er iPhone 13 Pro og Pro Max som er mest populære, noe som er i tråd med tidligere lanseringer.

Heller ikke Power vil beskrive dette som en «PlayStation 5-situasjon».

– Situasjonen er normal. Lojaliteten til Apple-kunder er stor, og det er umulig for Apple å produsere og transportere i henhold til etterspørsel på salgsdagen, skriver hun.

– Det er alltid noe ventetid på enkelte modeller, og det vet kundene godt. Her er Apple unike – det er ingen andre som får så mye oppmerksomhet ved en lansering. Det er uten tvil den største «happeningen» i mobilverden hvert år.

Forventer noe ventetid

Komplett merker også stor interesse for årets iPhone-lansering.

– Vi har som de andre fortsatt ikke full oversikt over hvor mange telefoner og hvor raskt Apple klarer å levere, men vi forventer samme leveringsdyktighet Apple har en lang tradisjon for å mestre, forteller Kristin Hovland, i kommunikasjonssjef i Komplett, til Dinside.

Kristin Hovland, kommunikasjonssjef i Komplett. Foto: Komplett
Kristin Hovland, kommunikasjonssjef i Komplett. Foto: Komplett Vis mer

Nettbutikken forteller at et viktig punkt for dem er å oppgi så korrekt leveringsdato som mulig overfor sine kunder.

– Pandemi og andre utfordringer er jo her, men vi tror ikke at det blir «Playstation»-tilstander. Vi forventer noe ventetid på iPhone 13, som er helt vanlig ved lansering av nye produkter, avslutter hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer