Epic Games mot Apple

Kan bryte opp Apple App Store

To giganter møtes i retten i en sak som kan påvirke flere i teknologiindustrien, men også forbrukere.

FORTNITE: Epic Games og Apple møtes denne uka i retten i USA. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/NTB
FORTNITE: Epic Games og Apple møtes denne uka i retten i USA. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/NTB Vis mer
Publisert

I dag starter rettssaken som kan føre til ringvirkninger for flere enn bare de involverte, Apple og Epic Games. De to selskapene var tidligere på god fot med hverandre – Epic Games har ved flere anledninger vært til stede på Apples produktlanseringer – men de senere årene har forholdet surnet til.

Spillutvikleren gikk i fjor til søksmål mot Apple etter at det populære spillet «Fortnite» i fjor ble fjernet fra App Store av Apple. Bakgrunnen for det, er at Epic Games introduserte en egen betalingsløsning for «Fortnite» i App Store – og Google Play Store – noe Apple, styrer appbutikken på iPhone og iPad med jernhånd, ikke tillater.

Skal du lansere en app eller et spill på iOS, må du gjennom App Store og det er Apple som styrer hva som blir distribuert. Samtidig tar Apple mellom 15 og 30 prosent av samtlige transaksjoner, et gebyr døpt «Apple tax».

Dette er en av årsakene til at spillstrømmetjenester som Google Stadia og Microsofts Game Streaming ikke er tilgjengelig i App Store, men i stedet som nettapper som ikke er like synlige som apper på App Store og Play Store.

Merk dog at både Stadia og Xbox Game Streaming er tilgjengelig i Play Store på Android.

Les mer om bakgrunnen for saken mellom Epic Games og Apple:

Handler om mer enn «Fortnite»

Men saken handler mer om å få «Fortnite» tilbake i App Store. For Epic Games’ del handler det også om å slå ned på det de mener er Apples monopol på distribusjon av apper på iPhone, som omtales som konkurransehemmende.

Kommer Epic Games seirende ut av rettssaken, som har en berammingstid på tre uker, kan det føre til store endringer for Apple og App Store. Skulle Apple vinne, kommer de ikke helt unna. The Washington Post skriver at amerikanske lovgivere på både delstat og føderalt nivå diskuterer nye lovgivninger som skal styrke antitrustlover i landet.

I Europa rettes det også søkelys mot Apple. Før helgen gikk EU til sak mot Apple med anklager om at teknologigiganten hindrer konkurranse. Også i denne saken handler det i bunn og grunn om App Store, men i dette tilfellet gjelder saken blant annet en klage fra Spotify.

Kan bryte opp App Store

Dersom domstolen avgjør saken i favør Epic Games, kan du som iPhone- eller iPad-bruker trolig oppleve flere endringer på appfronten.

På PC står du fritt til å velge hvor du vil laste ned programvare, men på iPhone kan du kun bruke App Store.

Epic Games mener at iOS, men også Android, bør fungere likt som PC-er, og et utfall av saken er at Apple kan bli nødt til å åpne iOS opp for appbutikker og betalingsløsninger fra tredjeparter.

Det vil i så fall bety at iOS-apper kan distribueres utenfor App Store og at brukere får flere alternativer til hvor de vil laste ned apper fra.

Et av Apples argumenter mot dette, er sikkerheten og tryggheten som App Store gir, og at det er mye mindre skadevare på iOS, selv om ondsinnede apper innimellom lurer seg inn, sammenliknet med mer åpne Android.

Ifølge Apple har de brukt flere milliarder dollar på å bygge opp App Store til den giganten appbutikken er i dag.

Og når Epic Games sier at millioner av spillere ikke får spilt «Fortnite» etter at spillet ble fjernet fra iOS, kontrer Apple med at de står fritt til å spille det på både data og konsoll.

Men, dersom iPhone-produsenten blir nødt til å åpne opp iOS for flere appbutikker, kan det også bety at apper som ikke er tillatt i dag fort kan bli tilgjengelig og at Apple ikke lenger kan sette begrensninger.

Et annet utfall i saken kan være at utviklere kan lenke til egne nettsider i appene sine for kjøp av abonnement. I dag tillater nemlig ikke Apple at iOS-apper informerer om at abonnement kan kjøpes utenfor App Store.

Kan påvirke spillgigantene

Men saken har også potensial til også å ramme spillindustrien. Apple argumenterer med at resten av bransjen også opererer på samme måte med et gebyr på 30 prosent på digitale transaksjoner.

Det gjelder Sony PlayStation, Microsoft Xbox og Windows*, Nintendo Switch og Valve Steam, som er den ledende spillbutikken på PC.

*Microsoft har nedjustert forholdet til 12 prosent for apper i Microsoft Store, og senest forrige uke annonserte de planene om å øke utbetalingen til utviklere fra 70 til 88 prosent.

Apple viser også til at spillselskapene Sony, Microsoft og Nintendo ikke tillater andre digitale spillbutikker på sine plattformer og at alt digitalt spillsalg går gjennom PlayStation Store, Xbox Store og Nintendo e-shop.

Blir Apple nødt til å tillate tredjeparts appbutikker i iOS, kan det også føre til at spillgigantene også må gjøre det samme.

Hvilket selskap går seirende ut?

Det er vanskelig å spå utfallet i saker som omfatter konkurranselovgivning.

– Viktigheten av søksmålet koker ned til resultatet. Hvis Apple taper, vil det ha en betydelig påvirkning i kommende generasjoner. Hvis de vinner, kan de fortsette som før.

Det sier Ben Volach, skaperen av selskapet Blix som står bak e-postappen BlueMail, til MarketWatch. Blix har også saksøkt Apple på grunn av «Apple-skatten».

Apple-kjenner og mannen bak Daring Fireball, John Gruber, mener at Epic Games har en dårlig sak og tror at Apple har en god sjanse for for å vinne.

– Juridisk sett tenker jeg at Apple er i en veldig god posisjon. Men risikoen (ved et tap, journ.anm.) er høy siden det vil påvirke hele forretningsmodellen til App Store, sier han overfor BBC.

Antimonopolforkjemper Matt Stoller er av en annen oppfatning og mener at App Store er et offentlig verktøy som ingen selskaper bør kontrollere.

– Alle vet at Apple er ansvarlig for det som bør være offentlige rettigheter. Så det enkleste vil være at dommeren dømmer i favør Epic, sier Stoller til samme nettsted.

Samtidig mener han det er vanskelig å si hva utfallet i saken blir.

– Som de blir praktisert i USA; er antitrustlover et komplett kaos. Så vi har ingen anelse. Loven avhenger nesten av hva dommeren hadde til frokost.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer