Epic Games mot Apple

Kan bryte opp Apple App Store

To giganter møtes i retten i en sak som kan påvirke flere i teknologiindustrien, men også forbrukere.

FORTNITE: Epic Games og Apple møtes denne uka i retten i USA. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/NTB
FORTNITE: Epic Games og Apple møtes denne uka i retten i USA. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/NTB Vis mer
Publisert

I dag starter rettssaken som kan føre til ringvirkninger for flere enn bare de involverte, Apple og Epic Games. De to selskapene var tidligere på god fot med hverandre – Epic Games har ved flere anledninger vært til stede på Apples produktlanseringer – men de senere årene har forholdet surnet til.

Spillutvikleren gikk i fjor til søksmål mot Apple etter at det populære spillet «Fortnite» i fjor ble fjernet fra App Store av Apple. Bakgrunnen for det, er at Epic Games introduserte en egen betalingsløsning for «Fortnite» i App Store – og Google Play Store – noe Apple, styrer appbutikken på iPhone og iPad med jernhånd, ikke tillater.

Skal du lansere en app eller et spill på iOS, må du gjennom App Store og det er Apple som styrer hva som blir distribuert. Samtidig tar Apple mellom 15 og 30 prosent av samtlige transaksjoner, et gebyr døpt «Apple tax».

Dette er en av årsakene til at spillstrømmetjenester som Google Stadia og Microsofts Game Streaming ikke er tilgjengelig i App Store, men i stedet som nettapper som ikke er like synlige som apper på App Store og Play Store.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.