Trådløse ørepropper i vaskemaskinen

Kan de reddes?

Dette kan du prøve når de trådløse øreproppene har fått seg et ufrivillig bad.

UFRIVILLIG BAD: Det hender de trådløse øreproppene får seg en runde i vaskemaskinen. Er det mulig å redde dem? Foto: Kirsti Østvang
UFRIVILLIG BAD: Det hender de trådløse øreproppene får seg en runde i vaskemaskinen. Er det mulig å redde dem? Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du åpner døra til vaskemaskinen, tar ut det nyvaskede treningstøyet og så detter en trådløs ørepropp ut på gulvet. #denfølelsen. De splitter nye øreproppene dine. Hvorfor sjekka du ikke jakkelommene før du la jakka i vaskemaskinen ...

Hva gjør du nå? Fungerer de fortsatt? Og hva gjør du om ikke? Kan forsikringen hjelpe deg?

Vann + elektronikk = 👎

Noen har kanskje opplevd at å legge de kablede øreproppene i vaskemaskinen opptil flere ganger, og så har de fremdeles fungert etterpå.

Dagens trådløse ørepropper er dog utstyrt med litt mer avansert elektronikk enn den gamle varianten.

Det sitter bittesmå komponenter som sørger for trådløs forbindelse til mobilen i tillegg til batterier. Mange er ikke laget for at du skal kunne dynke dem i vann, selv om det finnes sportsvarianter som går for å være vannsikre.

En fuktig treningstur er dog noe helt annet enn en time i vaskemaskinen med både vann og vaskemiddel. For vann kan være problematisk i seg selv, men så kommer såpen og kan ødelegge enda mer.

Om øreproppene fremdeles skulle virke etter et bad, er det en risiko for at de ikke virker så bra som de gjorde før. Lydkomponentene kan være påvirket, og det er ikke sikkert batteriet holder like lenge som det vanligvis ville gjort. Om de ikke er døde for lengst.

AVANSERT: Inne i dagens trådløse ørepropper sitter det masse avansert teknologi som ikke nødvendigvis tåler vann, og i hvert fall ikke vaskemiddel. Foto: Kirsti Østvang
AVANSERT: Inne i dagens trådløse ørepropper sitter det masse avansert teknologi som ikke nødvendigvis tåler vann, og i hvert fall ikke vaskemiddel. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

La tørke i minst et døgn

Det klassiske rådet er å la øreproppene tørke, minst et døgn, gjerne flere, før du tester dem ut igjen.

Når man har mista mobilen i vann, er det mange som prøver tipset med å legge den i en bolle med ukokt ris. Det er delte meninger om hvor effektivt dette er (noen mener det bare er en myte).

Når det gjelder våte ørepropper, foreslår nettstedet Techjunkie at man legger de i en ziploc-pose med sammen en håndfull såkalte silikagel-poser - de hvite posene med små kuler som gjerne følger med ting du kjøper. La det ligge og tørke i noen dager.

Det vil forhåpentligvis fjerne all fukten, skriver nettstedet.

Er det etuiet som har blitt fuktig, pass på at du legger det i posen med lokket åpent.

For ordens skyld har vi ikke testet ut om dette hjelper, men det skader ikke å prøve.

TA VARE PÅ DISSE: Disse hvite posene som følger med i emballasje kan du bruke for å tørke ørepropper som har havnet i vaskemaskinen. Foto: Shutterstock
TA VARE PÅ DISSE: Disse hvite posene som følger med i emballasje kan du bruke for å tørke ørepropper som har havnet i vaskemaskinen. Foto: Shutterstock Vis mer

Forskring? - Vil neppe lønne seg

De mest populære trådløse øreproppene i dag koster gjerne en tusenlapp eller to.

- Super-forsikringene våre både på innbo og på reise har dekning for denne typen uhell. Men egenandelen her er på 2.000 kroner, så med mindre man har noen veldig kostbare ørepropper, vil dette neppe lønne seg, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland i If og Europeiske Reiseforsikring til Dinside.

Dette gjelder altså både på innbo og reise med Super-dekning, opplyser han. Selskapet har ingen verdisakforsikring på ørepropper.

- Vi har faktisk noen saker der ørepropper (Airpods og lignende) ufrivillig har blitt med i vaskemaskinen. Men det er ikke et utbredt problem, eller noe vi møter på ofte, forteller kommunikasjonsrådgiveren.

Kanskje folk bare kjøper seg nye i stedet?

Det finnes en løsning på hele problemet, og det er selvfølgelig å sjekke alle lommer før du hiver klærne til vask. Denne artikkelidéen oppstod som en følge av at journalisten vasket sine AirPods Pro.

Så det var dette med liv og lære, da ...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer