Hva er TOF-kamera?

Kan dukke opp på neste års iPhone

Slik fungerer TOF-kameraet.

MÅLER AVSTANDEN: Huawei P30 Pro er en av få telefoner som har et såkalt «Time of Flight»-kamera. Foto: Pål Joakim Pollen
MÅLER AVSTANDEN: Huawei P30 Pro er en av få telefoner som har et såkalt «Time of Flight»-kamera. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På få år har mobilkameraene gått fra å være kjekke å ha til å bli det primære kameraet for de aller fleste av oss, og bildekvaliteten blir bare bedre og bedre for hver runde med toppmodeller som slippes.

Nå er det ikke uvanlig med både to, tre og fire kameraer på baksiden, med mulighet for optisk zoom, ekstrem vidvinkel og ikke minst – muligheten til å forfalske en uskarp bakgrunn, slik at for eksempel portrettbilder i større grad minner om de du får med et speilreflekskamera.

Akkurat sistnevnte kan gjøres på flere måter. De fleste gjør det ved å kombinere informasjon fra to av kameraene på baksiden, slik at prosessoren kan regne seg frem til hva som er nærme og hva som er lenger unna, for deretter å gjøre bakgrunnen uskarp – såkalt stereoskopi.

Enkelte modeller har imidlertid fått et ekstra kamera som hjelper til med akkurat dette – et såkalt TOF-kamera, der TOF står for «Time of flight». Ifølge de seneste ryktene er dette også noe som vil dukke opp på neste års iPhone-modeller.

Måler avstanden og lager en 3D-modell

I motsetning til de tradisjonelle kameraene på en mobiltelefon, er ikke TOF-kameraet laget for å fange lys. Det brukes heller til å beregne dybden i bildet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer