Nødvarsel på mobil

Kan ikke skrus av

Flere reagerer etter at myndighetene sendte ut nødvarsel om ekstremværet Hans, men du kan ikke reservere deg mot dem.

ALARM: Farevarsel for ekstremt mye nedbør sendt fra Statsforvalteren. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
ALARM: Farevarsel for ekstremt mye nedbør sendt fra Statsforvalteren. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

Mandag var det mange som mottok nødvarsel på mobilen i forbindelse med at ekstremværet Hans traff Norge.

Den utløser en relativt høy alarm, noe som kan være skremmende i seg selv. Til NRK forteller en far til to små jenter at de ble livredde da mobilen begynte å ule.

Sendt ut til for mange

Selve utsendingen av nødvarselet har imidlertid ikke gått helt etter planen.

I utgangspunktet skulle det bare sendes ut til folk som befinner seg i områder hvor det er sendt ut rødt farevarsel. Flere utover dette har imidlertid mottatt nødvarsler. Deriblant i Oslo hvor det var sendt ut oransje farevarsel, skriver Dagbladet.

- Det framstår for oss som en teknisk feil både på spredning og forsinkelse, men vi kjenner ikke årsaken til dette ennå, sier beredskapssjefen, sier beredskapssjef Christine Huseby Torjussen hos Statsforvalteren i Oslo og Viken til Dagbladet.

Osloborgere har opplevd at nødvarselet har fortsatt å komme, også i løpet av natt til tirsdag.

PÅ NATTA: Enkelte Osloborgere fikk varselet midt på natta i dag. Foto: Kirsti Østvang
PÅ NATTA: Enkelte Osloborgere fikk varselet midt på natta i dag. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Mandag var altså første gang det nye systemet ble benyttet i praksis etter at det ble testet over hele landet i juni.

Nødvarselet på mobil er et supplement til Sivilforsvarets sireneanlegg, skriver NTB. Det skal brukes for å varsle om hendelser som ekstremvær som truer liv og helse, terrorangrep, krig eller radioaktivt utslipp.

Klimaforsker Hans Olav Hygen har jobbet ved Meteorologisk Institutt i over 20 år. Ekstremværet «Hans» overrasker ham og de andre meteorologene. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Du kan ikke reservere deg

Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som har utviklet den tekniske løsningen for nødvarsler på mobilen, mens det er Statsforvalteren og politiet som iverksetter den.

- Nødvarsel er et viktig supplement for å nå ut til befolkningen som kan befinne seg i fare, og vi mener det var riktig bruk å sende nødvarsel til personer som oppholdt seg i områder med røde farevarsler, herunder utenlandske turister og eksempelvis personer på tur i fjellet, utdyper beredskapssjef Christine Huseby Torjussen overfor DinSide.

Hun forteller at det ikke er mulig å reservere seg for mottak av denne typen nødvarsel, nettopp for å nå folk som ikke har oppdatert seg på situasjonen via andre kanaler.

Den eneste måten å ikke få dem på, er ved å sette telefonen i flymodus eller skru den av, skriver Kode24.

På iPhone finnes det riktignok et valg for å skru av nødvarsler. Ifølge DSB er det imidlertid bare varsler for mindre alvorlige hendelser som da vil bli deaktivert.

- Det er uheldig at varselet ble sendt til personer som ikke har oppholdt seg i røde områder, samt at varselet har kommet flere ganger. Dette må vi ta lærdom av i videre utvikling av systemet, avslutter Huseby Torjussen.

INNSTILLINGER: På iPhone kan du gå til Innstillinger > Varslinger og skru av Viktig melding for Nødvarsler. Dette vil riktignok bare velge bort varsler for de mindre alvorlige hendelsene, ifølge DSB. Skjermbilde: Kirsti Østvang
INNSTILLINGER: På iPhone kan du gå til Innstillinger > Varslinger og skru av Viktig melding for Nødvarsler. Dette vil riktignok bare velge bort varsler for de mindre alvorlige hendelsene, ifølge DSB. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer