TEST: Samsung Galaxy Watch Active 2

Kanskje den beste klokka for Android-brukere

Samsungs siste smartklokke er en elegant sak.

MEGET GOD: Samsungs siste smartklokke, Galaxy Watch Active 2, har mange funksjoner og tilpasningsmuligheter. Foto: Pål Joakim Pollen
MEGET GOD: Samsungs siste smartklokke, Galaxy Watch Active 2, har mange funksjoner og tilpasningsmuligheter. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Teknologi på håndleddet er stadig populært. Tall fra Elektronikkbransjen viste at nordmenn kjøpte 360.000 smartklokker første halvår i fjor, og det kommer ved siden av aktivitetsarmbåndene, som det ble solgt 440.000 eksemplarer av.

Akkurat hvor skillet går mellom aktivitetsarmbånd og smartklokke er ikke alltid lett å bli klok på, men spør du oss, kan en smartklokke i stor grad brukes som en mobiltelefon, med mulighet for å laste ned og kjøre apper, sende tekstmeldinger og den slags – funksjoner som ofte er mangelvare på et aktivitetsarmbånd.

Dagens testprodukt er Samsung Galaxy Watch Active 2, som så definitivt er en smartklokke. Den ble introdusert av Samsung i høst, bare et halvt år etter sin forgjenger (uten 2-tallet bak). Active-delen av produktnavnet henspeiler på at klokka er relativt nett av størrelse, og at den har en rekke aktivitetsrelaterte funksjoner bakt inn. Dessuten er den vanntett.

HANDSFREE: Med eSIM-støtte og både høyttaler og mikrofon, kan Watch Active 2 brukes helt frittstående fra mobiltelefonen. Foto: Pål Joakim Pollen
HANDSFREE: Med eSIM-støtte og både høyttaler og mikrofon, kan Watch Active 2 brukes helt frittstående fra mobiltelefonen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fungerer uten telefon

En av de viktigste nyhetene kontra forgjengeren er at Active 2 nå har fått støtte for eSIM, som betyr at du med riktig mobiloperatør på enkelt vis kan skanne en QR-kode og dermed gi klokka tilgang til mobilnettet – uten å være i nærheten av telefonen. Blant annet støttes dette av Telenor, Telia, OneCall og Talkmore.

Da kan du både ringe, sende meldinger og utføre andre nettaktiviteter direkte på klokka – til og med surfe på nettsider, selv om det var en heller skuffende affære da vi prøvde. Men klokka fungerer greit nok til handsfree, med lyd som er sammenlignbar med å sette på høyttaleren på telefonen, selv om man ser litt «agent» ut der men står med armen foran ansiktet og prater.

Men til joggeturer, på treningssenter og lignende, der du ikke vil ha med mobiltelefonen, er dette likefullt nyttig.

STILREN: Det finnes et hav av urskiver du kan laste ned, enten de er laget av Samsung eller av tredjeparter. Foto: Pål Joakim Pollen
STILREN: Det finnes et hav av urskiver du kan laste ned, enten de er laget av Samsung eller av tredjeparter. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Stilren

Spør du oss, er Active 2 en svært stilren klokke. Den kommer i to utgaver - 40 mm og 44 mm (vår testmodell), og med gull, sort og sølv som fargemuligheter.

Den sirkulære AMOLED-skjermen har diameter på 1,2/1,4 tommer (avhengig av modell) med oppløsning på 360 punkter, som da gir 300 punkter per tomme på den minste klokka. Skjermen har også god lysstyrke slik at den fint kan brukes i sollys.

På vår testklokke fulgte det med en sort skinnrem, men disse kan du få i flere ulike farger og bytte på etter behov.

BYGGER LITE: De to knappene på siden stikker så vidt ut av resten av urkassa. Foto: Pål Joakim Pollen
BYGGER LITE: De to knappene på siden stikker så vidt ut av resten av urkassa. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Urkassa har to knapper på siden, som begge bygger veldig lite, så vi merker ingenting til dem om vi bøyer opp håndleddet. På undersiden sitter det en pulsmåler, og lading skjer enten ved at du legger klokka på den medfølgende laderen eller på en annen trådløs lader.

Faktisk kan du også lade den fra baksiden av en Galaxy S10 eller nyere ved å skru på den reverserte ladefunksjonen. I teorien burde det også fungere fra baksiden av en Huawei P30 Pro, men det fikk vi ikke til.

Verdt å merke seg er også at klokka er vanntett og kan brukes til svømming.

Enkel betjening

En ting vi liker godt med Watch Active 2 er at du kan navigere rundt i operativsystemet (Tizen) enten ved å bruke vanlig touchbetjening, men også ved å dra fingeren rundt urkransen, uten at dette er en egen fysisk krans som på tidligere klokker fra Samsung.

Sistnevnte manglet på den forrige Watch Active-utgaven og er noe Samsung-eiere har likt godt med tidligere klokker.

KRANS: Drar du fingeren rundt urkransen, kan du bla i menyer eller rundt app-hjulet, men du kan også trykke direkte på skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen
KRANS: Drar du fingeren rundt urkransen, kan du bla i menyer eller rundt app-hjulet, men du kan også trykke direkte på skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

De to knappene på siden fungerer henholdsvis som tilbake- og hjemknapp, der du ved å trykke på den nederste får opp alle appene du har installert på klokka. Disse presenteres som runde ikoner rundt hele kanten, som du enten kan trykke på direkte eller bla i ved å dra fingeren rundt kanten.

Hjemskjermen er organisert slik at varsler ligger til venstre for urskiva, der en liten oransje prikk indikerer om du har noen uleste. Modulene (egne skjermbilder for eksempelvis søvn, puls, vær, Spotify og så videre) ligger til høyre. Trekker du fingeren ned fra toppen, finner du snarveier til ulike funksjoner, som nattmodus (som ikke varsler eller tenner skjermen automatisk), lysstyrke på skjermen, WiFi, Bluetooth og den slags. Litt som rullegardina på Android, altså.

Kobler du Watch Active 2 mot en Android-telefon, kan du også svare på varslene, enten med forhåndsdefinerte tekster som «ja», «nei», «ok», «enig», «flott» eller lignende (du kan legge til flere selv), eller ved å skrive selv på et T9-tastatur, som faktisk fungerer helt greit. Å svare på varsler er ikke mulig om du bruker iPhone.

SKRIVE: Galaxy Watch Active 2 lar deg skrive svar på meldinger direkte på klokka. Foto: Pål Joakim Pollen
SKRIVE: Galaxy Watch Active 2 lar deg skrive svar på meldinger direkte på klokka. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Som standard tennes skjermen først når du løfter armen for å sjekke klokka, men du kan velge en alltid på-skjerm mot å ofre batteritid. Vi kunne ønsket oss enda bedre algoritmer for hva som regnes som en løftet arm – spesielt når vi sitter i sofaen og vrir på håndleddet for å sjekke tiden, er det ikke alltid skjermen tennes automatisk.

Du kan bla i og laste ned apper direkte på klokka, men beskrivelse og skjermbilder er det lite av. Da er det bedre å bruke telefonen til utforskning. Foto: Pål Joakim Pollen
Du kan bla i og laste ned apper direkte på klokka, men beskrivelse og skjermbilder er det lite av. Da er det bedre å bruke telefonen til utforskning. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Mange tilpasningsmuligheter

Du kan installere flere apper og urskiver enten direkte fra klokka eller via Galaxy Wearable-appen på telefonen. App-utvalget er på langt nær like rikt som Apple Watch, selv om man finner kjente ting der, som Strava, Endomondo, MyFitnessPal og den slags.

Utvalget av urskiver er derimot svært rikholdig, der Samsung lar tredjeparter boltre seg fritt og lage egne, så du vil høyst sannsynlig finne det du er på jakt etter – det være seg noe minimalistisk eller det stikk motsatte. De fleste urskivene kan lastes ned gratis, mens du gjerne må bla opp en tier eller to for de mest forseggjorte. Akkurat dette synes vi faktisk er veldig kult med Samsungs smartklokker – de kan i stor grad skreddersys til anledningen.

Her har vi tatt et bilde av antrekket (brun bukse og blå genser) og fått en bakgrunn som matcher. Foto: Pål Joakim Pollen
Her har vi tatt et bilde av antrekket (brun bukse og blå genser) og fått en bakgrunn som matcher. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

En artig funksjon er for eksempel muligheten til å ta et bilde av antrekket du har på deg, for så å få generert en klokkebakgrunn som matcher, og vår lille test med brun bukse og blå genser gav oss ei urskive som faktisk ble ganske snasen.

Via telefonen kan du overføre bilder og musikk til klokka (kan automatisk synkroniseres), omorganisere apper, velge hvilke appers varsler du vil motta, sette opp hvilke moduler du vil ha på klokka og mer til.

Du kan gjøre mange klokketilpasninger direkte i mobilappen, som ofte er mer effektivt enn å knotte på den lille klokkeskjermen. Montasje: Pål Joakim Pollen
Du kan gjøre mange klokketilpasninger direkte i mobilappen, som ofte er mer effektivt enn å knotte på den lille klokkeskjermen. Montasje: Pål Joakim Pollen Vis mer

Spotify-appen på klokka støtter for øvrig offline-spillelister, så om du parer klokka med et par trådløse ørepropper, kan du trene til musikk uten å ha med mobilen eller bruke mobildata fra klokka.

Total lagringsplass er 4 GB, mens rundt 1,5 GB er tilgjengelig etter at operativsystem og medfølgende apper har lagt beslag på sitt, så det er selvsagt ikke allverdens med plass til offline-musikk og den slags. Ellers synes vi maskinvaren er kraftig nok på denne klokka, der navigasjon og den slags flyter fint.

Noen av appene som er tilgjengelig for Samsung Galaxy Watch Active 2. Strava i midten. Foto: Samsung
Noen av appene som er tilgjengelig for Samsung Galaxy Watch Active 2. Strava i midten. Foto: Samsung Vis mer

Batteritiden har ligget ganske jevnt på to døgn i testperioden når vi ikke har brukt den til noen spesiell treningssporing, og uten å ha på alltid-på-skjerm.

Men til gjengjeld: svært mange varsler både fra e-post, fotballapper, meldingstjenester og sosiale medier. Og en toåring som har skiftet urskiva til pappa sikkert fem ganger om dagen i snitt.

Regn med et par timer på laderen for å gå fra null til hundre.

Sporer aktiviteter

Som Active-biten av modellnavnet tilsier, fungerer denne klokka også ypperlig som treningsklokke.

Nevnt er at det sitter en pulsmåler på undersiden som måler pulsen, og klokka har innebygd GPS slik at joggeturer og den slags blir sporet.

LOGGER TRENINGA: Watch Active 2 kan logge flere dusin ulike treningsaktiviterer – noen av dem helt automatisk i det du setter i gang. Foto: Pål Joakim Pollen
LOGGER TRENINGA: Watch Active 2 kan logge flere dusin ulike treningsaktiviterer – noen av dem helt automatisk i det du setter i gang. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Innbakt er støtte for intet mindre enn 39 ulike aktiviteter – alt fra svømming og sykling, via pilates og yoga til burpee-test og lårcurl. Sju av dem oppdager klokka automatisk at du bedriver (typisk jogging, sykling, svømming etc), mens du manuelt må starte en treningsøkt på resten av dem. I tillegg måles søvn, der du kan se hvor lenge du har sovet, hvor mye av det som var dyp søvn og den slags.

Vi synes den innebygde skrittelleren virker i overkant defensiv, der vi alltid får vesentlig høyere tall fra mobiltelefonen i lomma. En søndag gikk jeg en tur på gårdsvei, skog og mark på tett oppunder ei mil – med barnevogn (!), men da rapporterte klokka bare rundt 7.000 skritt. Skrittlengde på halvannen meter er utenkelig på en slik tur, så når mobiltelefonen rapporterte det dobbelte virket det mer korrekt.

UTEN TELEFON: Du kan fint dra på joggetur uten telefon, der klokka både måler puls, sporer deg via GPS og lar deg høre på musikk om du vil. Foto: Samsung
UTEN TELEFON: Du kan fint dra på joggetur uten telefon, der klokka både måler puls, sporer deg via GPS og lar deg høre på musikk om du vil. Foto: Samsung Vis mer

Klokka skal også kunne utføre EKG (elektrokardiogram) slik Apple Watch kan, men den funksjonen lar foreløpig vente på seg fordi det må godkjennes av myndighetene i hvert land først.

I hverdagen blir du også oppmuntret til å reise deg en gang i blant hvis du har sittet lenge. Her kunne klokka godt ha brukt sensorene sine til å skjønne at man satt på kollektivtransport på vei hjem fra jobb og at det ikke akkurat er bare å reise seg opp og gå litt. Likeledes kan klokka foreslå pusteøvelser dersom den merker at du er stresset.

Spotify-appen er på plass, med offline-støtte, og du kan høre musikk enten ut av høyttaleren eller med trådløst lydutstyr. Foto: Pål Joakim Pollen
Spotify-appen er på plass, med offline-støtte, og du kan høre musikk enten ut av høyttaleren eller med trådløst lydutstyr. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Samsung Pay

Samsung Galaxy Watch Active 2 kan også brukes til kontaktløs betaling, men støtter bare Samsungs egen løsning, Samsung Pay.

Men selv om Samsung Pay ble lansert i Sverige for snart tre år siden, er tjenesten ikke lansert i Norge ennå, så inntil videre får du ikke betalt med klokka her til lands. Og det er jo litt synd, all den tid den faktisk kan fungere ganske frittstående fra mobiltelefonen.

Likeledes er det Bixby som er stemmeassistenten på klokka, og den forstår heller ikke et ord på norsk.

Konklusjon

Samsung Galaxy Watch Active 2 er elegant av utseende, enkel å betjene og lar seg tilpasse med et svært rikt utvalg av urskiver og mange muligheter for ulike moduler og den slags på klokkeskjermen. Den har god ytelse og god navigasjon, enten du bruker touch eller drar fingeren rundt langs urkransen. Og du kan svømme med den.

Kanskje den beste klokka for Android-brukere

For deg som ikke liker alltid å måtte ha med mobiltelefonen, er det kjekt med eSIM-støtte slik at du både kan snakke, høre musikk, sende meldinger og den slags mens mobilen ligger hjemme. Bare så synd at du ikke får betalt med den også, siden Samsung Pay ennå ikke er lansert i Norge.

Sammenlignet med Apple Watch har nok sistnevnte enda bedre helsefunksjoner, blant annet med automatisk fall-registering og EKG (kommer etter hvert til denne klokka også), et rikere app-utvalg og en mer elegant vibrasjonsmotor som ikke gir lyd fra seg, men som bare føles som et prikk på håndleddet.

Men er du Android-bruker, tviler vi sterkt på om du vil finne en bedre smartklokke – Galaxy Watch Active 2 er definitivt å anbefale.

>> Dinsides tester av fritidsutstyr

Testresultat

Samsung Galaxy Watch Active 2

- Lekker, tidløs design
- Enkel betjening
- Gode tilpasningsmuligheter med remmer og urskiver
- eSIM-støtte
- Vanntett - kan svømmes med
- Gode treningsfunksjoner og søvnsporing
- Kan lades fra baksiden av en Samsung-telefon

- Kan ikke betales med før Samsung Pay kommer til Norge
- Bixby (stemmeassistenten) forstår ikke norsk
- Begrenset utvalg med apper
- Skritteller ikke helt til å stole på
- Tenner ikke alltid skjermen når vi vil
- Ikke veldig mye plass til apper og offline-musikk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer