TEST: Pocophone F1 fra Xiaomi

Kanskje den billigste toppmodellen

3500 kroner for en mobil som har veldig mye til felles med dem som koster det dobbelte.

GOD PRIS: Pocophone F1 koster rundt 3.500 kroner i nettbutikkene, men har spesifikasjoner som om den skulle kostet det dobbelte. Foto: Pål Joakim Pollen
GOD PRIS: Pocophone F1 koster rundt 3.500 kroner i nettbutikkene, men har spesifikasjoner som om den skulle kostet det dobbelte. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Verden sperret opp øynene da Xiaomi lanserte Pocophone F1 i fjor – en toppmodell på papiret, som skulle koste godt under halvparten av telefoner med tilsvarende spesifikasjoner.

Tidligere i år startet kineserne salget av sine telefoner i Norge – allerede har vi tatt en titt på modellen Mi A2, som bød på ekstremt mye for pengene, og denne gangen går turen til «storebror» Pocophone F1. Den koster rundt 3.500 kroner her til lands, men har svært kraftig maskinvare innabords.

Bare hør på dette:

ProsessorSnapdragon 845
Arbeidsminne6 GB
Lagringsplass64 GB/128 GB
Skjermstørrelse6,18" LCD
-oppløsning2246x1080 (18,7:9)
Minnekort?Ja
Batteri4000 mAh
Lader10W (støtter QC3)
OperativsystemAndroid 9.0
Kamera bak12 Mp, f/1,9, 1,4µm (+ hjelpekamera til dybdemåling)
Kamera foran20Mp, f/2,0, 0,9µm
LydutgangJa
Vanntett?Nei
Tykkelse8,8 mm

Her finner du altså Qualcomms forrige topp-prosessor (som nettopp ble erstattet av 855-prosessoren, men var ny da Pocophone F1 ble lansert), rikelig med arbeidsminne og god lagringsplass, med mulighet for minnekort (eller to SIM-kort).

Og et solid batteri som kan lades enda raskere om du kjøper en Quick Charge 3.0-lader (18W), siden det bare følger med en 10W lader i esken.

BILLIG TOPPMODELL: Pocophone F1 fra Xiaomi har mye til felles med toppmodellene, men koster bare 3500 kroner. Foto: Pål Joakim Pollen
BILLIG TOPPMODELL: Pocophone F1 fra Xiaomi har mye til felles med toppmodellene, men koster bare 3500 kroner. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Låses opp i en fei

Du finner en fingeravtrykksleser på baksiden som låser opp telefonen helt ekstremt rask, og ekstremt rask er også ansiktsgjenkjenningen om du heller går for den.

Den bruker 0,1 sekund på å låse opp telefonen ifølge Xiaomi (kanskje ikke fullt så raskt ifølge oss), men i praksis er det så telefonen er låst opp i det du løfter den opp fra lomma og peker den mot ansiktet:

Merk dog at denne kun baserer seg på frontkameraet og kan derfor lures med et bilde av deg, så den er ikke å anse som like sikker som løsningene i Huawei Mate 20 Pro og iPhone X/Xs/Xr-modellene. Vi skriver kan fordi vi ikke har fått det til selv når vi har prøvd litt mot PC-skjermen.

Positivt er det i hvert fall at den også har et infrarødt kamera på forsiden, som sørger for at opplåsningen går raskt også når det er mørkt. Det er det få av konkurrentene som kan skilte med.

KJAPP OPPLÅSNING: Pocophone F1 har et infrarødt kamera som gjør at ansiktsopplåsning går fort også i mørket. Vi har faktisk aldri vært borti kjappere opplåsning, men husk at den kun er kamerabasert og derfor ikke like sikker som iPhone X-modellene og Huawei Mate 20 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen
KJAPP OPPLÅSNING: Pocophone F1 har et infrarødt kamera som gjør at ansiktsopplåsning går fort også i mørket. Vi har faktisk aldri vært borti kjappere opplåsning, men husk at den kun er kamerabasert og derfor ikke like sikker som iPhone X-modellene og Huawei Mate 20 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Eget Android-skall

Der Xiaomi Mi A2 kjørte Android One, altså en «ren» utgave av Android lik den Pixel-telefonene kjører, har Xiaomi gått for det stikk motsatte på Pocophone F1.

Selskapets Android-skall heter Miui, som i sin tid var en svært populær tredjeparts-ROM for dem som rootet telefonene sine. – En nydelig Android-ROM, som vi skrev i 2011 (hvor nydelig den varianten er i 2019 kan vel diskuteres …).

Her har Xiaomi gjort mange egne vrier – ikke så du ikke kjenner deg igjen, bevares, og mye av det er også ting vi liker.

For eksempel at man lett kan se hvor mye data man har brukt i dag og denne måneden når man trekker ned varslingsfeltet, og alle apper kan klones slik at man kan kjøre to uavhengige instanser av dem.

MANGE TILPASNINGER: Fra varselmenyen kan du se hvor mye data du har brukt i dag og denne måneden, og alle apper på telefonen lar seg klone, slik at du for eksempel kan bruke to like apper med to ulike brukerkonti. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
MANGE TILPASNINGER: Fra varselmenyen kan du se hvor mye data du har brukt i dag og denne måneden, og alle apper på telefonen lar seg klone, slik at du for eksempel kan bruke to like apper med to ulike brukerkonti. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Som vanlig for kinesiske telefoner, har du også en drøss av temaer å boltre deg i, med ulike bakgrunner, ikoner og den slags. Launcheren (appen som står for hjemskjerm og app-skuff) støtter også ikonsett fra tredjeparter som du kan laste ned fra Google Play.

FARGEFILTER: App-skuffen lar deg filtrere på farger (i bunnen), slik at de blir lettere å finne tilbake appen du er på jakt etter. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
FARGEFILTER: App-skuffen lar deg filtrere på farger (i bunnen), slik at de blir lettere å finne tilbake appen du er på jakt etter. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

En ting vi liker veldig godt, er at du i app-skuffen automatisk får sortert appene i kategorier, og ikke bare det: Du kan filtrere appene på ikonfarger, så om du ikke husker helt hva spillet du lastet ned i går het, men at ikonet var grønt, kan du velge bare å vise de grønne ikonene.

Du kan velge selv om du vil ha de klassiske navigasjonsknappene på bunnen, eller bruke sveipebevegelser til navigering. Her kan du også hoppe til forrige app ved å dra fingeren inn fra siden og holde den nede noen tideler. I det hele tatt synes vi det meste virker effektivt på Pocophone F1.

Merk dog at telefonen ikke har den nødvendige sertifiseringen for å kunne se Netflix i HD, så her må du ta til takke med svakere oppløsning. Det kan også virke som om Xiaomis grensesnitt er noe tungrådd, der vi av og til kan spore litt hakking når vi navigerer rundt på telefonen eller skroller nettsider, selv med såpass kraftig maskinvare innabords.

Bakside av polykarbonat

En ting som er med på å dra prisen ned, er at baksiden er av polykarbonat (plast) og ikke av glass eller metall. Det ser kanskje ikke like eksklusivt ut, men du slipper i det minste at baksiden lett kan knuse, og telefonen føles uansett solid i hånda, uten knirking når vi klemmer på den.

PLAST: Baksiden på Pocophone F1 er av polykarbonat (plast), og telefonen støtter ikke NFC. Foto: Pål Joakim Pollen
PLAST: Baksiden på Pocophone F1 er av polykarbonat (plast), og telefonen støtter ikke NFC. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Verdt å merke seg er at Pocophone F1 også har hodetelefonutgang, noe vi finner på stadig færre telefoner, men den mangler NFC, som kan være en ulempe nå som mobilbetaling er på fullt inntog i Norge.

Ei heller er den vanntett. Det er ikke veldig vanlig i denne prisklassen heller, men for eksempel nye Sony Xperia 10 kan skilte med vanntetthet til samme pris (test kommer).

HULL: Mens stadig flere toppmodeller har gitt slipp på 3,5 mm-porten, er den å finne på Pocophone F1. Foto: Pål Joakim Pollen
HULL: Mens stadig flere toppmodeller har gitt slipp på 3,5 mm-porten, er den å finne på Pocophone F1. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ganske stor busslomme

Xiaomi har gått for et busslomme-design på toppen av skjermen på Pocophone F1, og den er relativt romslig. En ulempe med det, er at Xiaomi da har valgt ikke å vise noen varslingsikoner på statuslinja – kun klokke på venstre side og oppkobling/batteriprosent på høyre. Lomma huser for øvrig frontkameraet og det infrarøde kameraet, samt høyttaleren ved øret.

LCD-skjermen er 6,18 tommer over diagonalen med oppløsning på full HD+, altså 1080 piksler i bredden. Akkurat der kommer telefonen til kort mot toppmodellene, der de fleste er utstyrt med AMOLED-skjermer som både har dypere sortnivå og enda høyere lysstyrke. Skjermen er helt grei på Pocophone F1, men med relativt høye refleksjoner i skjermglasset og noe svak innsynsvinkel, er den vanskelig å se i sterkt sollys.

IKKE DEN BESTE SKJERMEN: Som du ser er innsynsvinkelen langt bedre på Amoled-skjermen i Huawei P30 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen
IKKE DEN BESTE SKJERMEN: Som du ser er innsynsvinkelen langt bedre på Amoled-skjermen i Huawei P30 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Med LCD-skjerm kommer også litt tykkere kanter rundt, på samme måte som på iPhone Xr kontra de to Xs-modellene. Men så koster Pocophone F1 også halvparten iPhone Xr.

Hva med kameraet?

Xiaomi har altså plassert to kameraer på baksiden av Pocophone F1, der det ene kun brukes som hjelpekamera for å beregne dybden i bildet. Her får du altså ikke optisk zoom som på mange av toppmodellene.

Lysstyrken er på f/1,9, og med relativt fornuftige 12 megapiksler på en 1/2,55" sensor, som gir en pikselstørrelse på 1,4µm.

Og jevnt over leverer Pocophone F1 helt ålreite bilder, i hvert fall når vi tar prisen i betraktning. Til tider blir det mye farger og hard kontrast, som her, der det blir litt for mye av det gode på himmelen:

Kanskje den billigste toppmodellen

Portrettfunksjonen er vi ganske godt fornøyde med, der telefonen som regel klarer å isolere personen vi tar bilde av ganske godt fra bakgrunnen. Et eksempel ser du her:

Kanskje den billigste toppmodellen

Også motlyssituasjoner håndteres meget godt av Xiaomi-telefonen, som her, der vi har sola midt i fleisen, men har fått en meget god eksponering allikevel (men fortsatt med en i overkant blå himmel):

Kanskje den billigste toppmodellen

Når mørket siger på er ikke alt like rosenrødt. Spesielt ser det ut til at automatikken ikke bruker over 1/50s eksponering, og derfor bruker kameraet høyere følsomhet (ISO) enn mange andre. Det kan bero på at Pocophone F1 mangler optisk stabilisering, men man hadde nok tålt 1/30s med denne brennvidden og dermed 40 prosent lavere følsomhet.

Under ser du en 100%-beskjæring sammenlignet med Huawei P30 Pro bare for å illustrere forskjellen, selv om den telefonen er i en annen prisklasse. Xiaomi-kameraet har brukt over 1000 i ISO (f/1,9, 1/50s), mens Huawei-kameraet har brukt ISO 320 (f/1,6, 1/30s):

Som du ser, blir det færre detaljer på Pocophone-bildet, spesielt synlig både på mursteinene og taksteinene, og mer bildestøy.

Som vanlig har vi lagt inn et knippe bilder i et eget Google Foto-album for dem som vil inspisere nærmere. Til denne prisen synes vi kameraet på Pocophone F1 er helt godkjent.

Meget god ytelse

Nevnt er altså at Xiaomi har plassert en Snapdragon 845-prosessor i denne telefonen, og innabords finner du et flytende kjølesystem, som gjør at telefonen håndterer tung belastning over tid.

Og dette er en telefon du fint kan spille de heftigste spillene på, og som scorer meget godt i ytelestester. Blant annet scoret den svært sterke 300.106 på AnTuTu-testen – 13.000 poeng mer enn Sony Xperia XZ3 med samme maskinvare og til dobbel pris (i hvert fall vanligvis, selv om Elkjøp har den på tilbud akkurat i det dette skrives).

Batteriet er på solide 4.000 mAh og bør glatt holde en dag og vel så det ved normal bruk. Vi opplever også at telefonen bruker veldig lite strøm når den ikke er i bruk, der det gjerne bare forsvinner et prosentpoeng eller to i løpet av natten. Merk altså at telefonen kan lades raskere med en Quick Charge 3.0-lader, som har høyere effekt enn 10 watts-laderen som følger med i esken.

MONO: Høyttaleren ved øret brukes ikke når du hører musikk, og det er bare fra ett av disse hullsettene det kommer lyd når du bruker den eksterne høyttaleren. Foto: Pål Joakim Pollen
MONO: Høyttaleren ved øret brukes ikke når du hører musikk, og det er bare fra ett av disse hullsettene det kommer lyd når du bruker den eksterne høyttaleren. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ellers har vi også vært godt fornøyde med samtalekvaliteten i testperioden, men den eksterne høyttaleren leverer ikke allverdens med lyd, hverken med tanke på volum eller lydkvalitet. Det er for øvrig bare én høyttaler i bunnen, selv om det er to sett med hull.

Konklusjon

Dette er svært mye telefon for 3.500 kroner! Pocophone F1 fra Xiaomi har spesifikasjoner på høyde med toppmodellene og presterer også deretter.

Kanskje den billigste toppmodellen

Selvsagt er det noen trade-offs når du halverer prislappen – skjermen er ikke den beste vi har sett, kameraet ikke like godt som de beste og baksiden av plast gir kanskje ikke like godt kvalitetsinntrykk. Den er heller ikke vanntett, og mangler NFC som nå blir mer og mer aktuelt i forbindelse med mobilbetaling. Men den har hodetelefonutgang, som det ikke lenger er mange av toppmodellene som besitter.

Synes du dagens toppmodeller har blitt for dyre, burde du definitivt vurdere Pocophone F1.

Takk til Ice for lånet av telefonen!

PS! Det er bare et par hundrelapper som skiller 64- og 128 GB-utgaven, og dem synes vi du bør spandere på deg om du går for Pocophone F1.

=> Flere mobiltester fra Dinside

Testresultat

Pocophone F1 fra Xiaomi

Lynrask opplåsning både med finger og ansikt - også i mørket, svært heftig maskinvare til denne prisen, solid batterikapasitet, ålreit kamera med god portrettfunksjon, hodetelefonutgang, støtter minnekort eller 2x SIM

Mangler NFC, ikke vanntett, ikke den beste skjermen - vanskelig å se i sollys, noe spak lyd i den eksterne høyttaleren, støtter ikke Netflix i HD-kvalitet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer