ARM avslutter Huawei-samarbeidet

Kanskje det største hullet i Huawei-skuta

Kan bli hindret å lage sine egne mobilprosessorer.

I HARDT VÆR: Nå har britiske ARM valgt å avslutte samarbeidet med Huawei. Det kan få fatale konsekvenser for selskapets fremtidige mobiltelefoner. Foto: Andy Wong / AP Photo / NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Nå har britiske ARM valgt å avslutte samarbeidet med Huawei. Det kan få fatale konsekvenser for selskapets fremtidige mobiltelefoner. Foto: Andy Wong / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BBC har i dag fått tilgang til interne dokumenter fra ARM, der selskapet instruerer sine ansatte til å stanse alle aktive kontrakter, støtte og kommende engasjement med Huawei.

Finnes i alle telefoner

ARM er et selskap som designer brikkesettene som brukes i så og si alle mobiltelefoner – det være seg fra Samsung, Apple, Huawei eller andre – der ARMs halvleder-design lisensieres ut til telefonprodusentene.

Selskapet har hovedkvarter i Storbritannia, men designet skal innholde teknologi med opphav fra USA, slik at ARM tilsynelatende mener at de må følge andre amerikanske selskap, som nå stopper samarbeidet med den kinesiske giganten.

Notatet er datert 16. mai, og selv om amerikanske myndigheter på tirsdag valgte å utsette forbudet i tre måneder, skal det foreløpig ikke ha kommet noen kontrabeskjed innad i ARM.

HUAWEI: Google bryter samarbeidet med Huawei, og det kan skape hodebry for Huawei-eiere, også i Norge. Video/Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Les saken her: https://www.dinside.no/mobil/huawei-telefoner-mister-tilgangen-til-google-tjenester/71095076 Vis mer

Kan være skjebnesvangert

Huawei eier selskapet HiSilicon, som lager Kirin-prosessorene til Huaweis telefoner, men også disse inneholder lisensiert ARM-teknologi.

Med andre ord: Bryter ARM med Huawei/HiSilicon, vil kineserne bli nødt til å redesigne hele brikkesettet fra bunnen av, som vil være en enorm jobb.

– Det vil ikke være enkelt å erstatte disse delene med nye, egenutviklede design. Halvleder-industrien i Kina er bare i startgropa, sier analytiker Lee Ratliff i IHS Markit til BBC (vår overstettelse).

Den kommende Kirin 985-prosessoren, som forventes lansert med høstens Mate-modell, skal, ifølge en ARM-ansatt BBC har snakket med, ikke være affisert av dette vedtaket, men neste års variant er ikke ferdigstilt og vil sannsynligvis måtte redesignes fra bunnen av.

Analytiker Geoff Blaber fra CCS Insight mener at dette vil være et uoverstigelig hinder for Huaweis mobilvirksomhet dersom vedtaket blir stående.

Tett samarbeid

ARM og Huawei har fra før et tett samarbeid. Bare for et par uker siden annonserte Huawei planer om å bygge et forskningssenter bare et kvarter unna ARMs hovedkvarter i Cambridge.

Oppdatert: Til The Verge har Huawei kommet med følgende uttalelse (vår oversettelse):

«Vi verdsetter de tette båndene vi har med våre partnere, men forstår presset noen av dem er satt under, som et resultat av politisk motiverte avgjørelser. Vi er sikre på at denne beklagelige situasjonen kan løses, og vårt fokus vil fortsatt være å levere teknologi og produkter i verdensklasse til våre kunder verden over.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer