Test av OnePlus 8

Kanskje vårens beste mobilkjøp - hvis du foretrekker Android

Det meste er bra med OnePlus 8, men igjen er det kameraet som er usikkerhetsmomentet.

ONEPLUS 8: Huawei og Samsung har fått seg en skikkelig konkurrent i OnePlus. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ONEPLUS 8: Huawei og Samsung har fått seg en skikkelig konkurrent i OnePlus. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Som blant annet Samsung og Huawei, har kinesiske OnePlus to lanseringsvinduer i året. På vårparten lanseres en nye tallserie, som oppgraderes med en T-modell på høsten.

Siden OnePlus’ inntog i Norge med modellen OnePlus 6, har vi vært imponert av det forholdsvis lille selskapet, og både OnePlus 7 Pro og OnePlus 7T Pro fikk terningkast seks i fjor.

I år er det 8-serien som står for tur, og vi har allerede testet og skrytt av toppmodellen i serien, OnePlus 8 Pro, og nå har vi sett nærmere på OnePlus 8.

OnePlus 8-serien

Hovedforskjellen mellom de to modellene, er at at OnePlus 8 har mindre skjerm med lavere oppløsning og et litt annerledes kameraoppsett. Prisen er selvsagt også noe som skiller dem, og du må ut med rundt 3500 kroner mindre for minstemann.

Og så er det en litt merkelig IP-sertifisering for vann- og støvbestandighet. OnePlus 8 Pro har IP68-sertifisering, men for OnePlus 8 er det kun et utvalg amerikanske operatørmobiler som har det samme. Teknisk sett er de andre OnePlus 8 like vanntette, men har ikke samme sertifisering, noe du kan lese mer om i denne artikkelen på 9to5Google.

Dog har begge for eksempel Android 10, 5G, WiFi 6, fingersensor i skjermen og stereohøyttalere.

Under kan du se de viktigste forskjellene mellom OnePlus 8 og OnePlus 8 Pro.

OnePlus 8 OnePlus 8 Pro
Mål160,2x72,9x8mm165,3x74,35x8,5mm
Vekt180 gram199 gram
Skjerm6,55", 2400x1080, 90 Hz6,78", 3168x1440, 120 Hz,
Kamera48MP f/1,75, 16MP f/2,2 ultravid, 2MP f/2,4 makro48MP f/1,78, 48MP f/2,2 ultravid, 8MP f/2,44 telefoto, 5MP f/2,4 fargefilter
Lagring128/256 GB128/256 GB
Minne8/12 GB8/12 GB
Batteri4300 mAh4510 mAh
Trådløs ladingNeiJa
Fra-pris8.300 kroner10.900 kroner

Mens fjorårets OnePlus 7T hadde en flat skjerm, noe vi faktisk foretrakk fremfor buede skjermkanter, har både OnePlus 8 og 8 Pro likt design – «fossefall-skjerm», der skjermbildet går over kantene. På begge finner du et kamerahull helt øverst til venstre på skjermen.

Baksiden er også i glass, men uten støtte for trådløs lading – det er det kun OnePlus 8 Pro som har – og du vil sikkert legge merke til at trippelkameraet er plasser vertikalt i stedet for horisontalt på forgjengeren. Det har ingenting å si på hvordan bildene blir, men handler kun om det visuelle.

På innsiden sitter Qualcomms nyeste Snapdragon 865-brikkesett, 8 eller 12 GB minne og 128 eller 256 GB, avhengig av modell. Vi har testet den med 128 GB/8 GB, som i skrivende stund koster snaut 8.300 kroner på Prisjakt. Modellen med 256 GB/12 GB koster drøyt tusenlappen mer.

Denne utgaven av OnePlus 8 har ikke IP68-sertifisering, men den tålte en liten dukkert i elva. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Denne utgaven av OnePlus 8 har ikke IP68-sertifisering, men den tålte en liten dukkert i elva. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Lekker skjerm

Rimeligere modell til tross, OnePlus fortsetter satsingen på raske skjermer. Standard oppfriskningsfrekvens på skjermene i mobilbransjen ligger på 60 Hz, men OnePlus går for 90 Hz i OnePlus 8. Det gir et glattere skjermbilde når du blar deg gjennom Android 10.

Skjermen har for øvrig OLED-panel, som seg hør og bør på en toppmodell anno 2020, på 6,55 tommer med en oppløsning på 2400 ganger 1080 piksler og HDR10+ for virkelig dype kontraster.

OnePlus 8 har en bakside i glass, men det er kun Pro-modellen som kan lades trådløs. Legg merke til støvsamleren rundt kamerahakket. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
OnePlus 8 har en bakside i glass, men det er kun Pro-modellen som kan lades trådløs. Legg merke til støvsamleren rundt kamerahakket. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

OnePlus 8 er noen millimetere mindre enn OnePlus 8 Pro, noe som egentlig ikke er så farlig fordi det blir lettere å nå øverste del av skjermen med tommelen. For er det noe vi savner på OnePlus-telefonene, er det en énhåndsmodus ved at skjermbildet krymper slik at du når hele skjermen med tommelen uten å skifte grep.

I skjermen sitter også den integrerte fingersensoren som er rask og presis – den er tilsvarende i OnePlus 7T og 8 Pro – men det kinesiske selskapet har fremdeles ikke gått for 3D-ansiktsgjenkjenning med kamera og sensorer, så du får kun den enkle varianten med ansiktsgjenkjenning.

Selskapet har gjort flere spennende tilpasninger i Android 10 med egen mørk modus, hjemskjerm og liknende, men vi venter fortsatt på den modusen. Ellers har jo skjermen, som nevnt over, et buet design, som bortsett fra å se flott ut, ikke bidrar noe spesielt til opplevelsen.

Over til kameraet.

Vi har ingenting å utsette på byggekvaliteten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Vi har ingenting å utsette på byggekvaliteten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Kamera

Ikke bare er utformingen endret, OnePlus har også endrer litt på utvalget av sensorer. OnePlus 8 er utstyrt med tre kamerasensorer på baksiden og én på fremsiden.

Hovedkamera:

  • 48 megapiksler f/1,75
  • 16 megapiksler f/2,2 ultravid
  • 2 megapiksler f/2,4 makro

Frontkamera:

  • 16 megapiksler

Som du kan se, har OnePlus valgt bort telefotosensoren, noe som kanskje er litt overraskende da tidligere OnePlus-modeller har det og ikke minst når Samsung og Huawei satser stort på det.

I stedet for har OnePlus 8 en zoomløsning der bildet beskjæres for å simulere 2x telefoto, ofte kalt «crop zooming». Opptil 2x zoom fungerer det helt greit, men det blir fort grøtete hvis du zoomer inn mer enn det.

Eksempel på zoom: Zoomer man inn på bildet til høyre vil man se at barken er like uklar som på bildet til venstre, som er resultatet du får med «crop zoom».

1x
1x Vis mer
2x zoom
2x zoom Vis mer

OnePlus 8 har også en makrosensor, som må sies å være et interessant valg. Etter å ha testet det litt, tror vi kanskje OnePlus heller skulle gått for en telefotosensor. For selv om man kan ta noen virkelig flotte bilder med en markolinse, blir vi ikke akkurat blåst av banen av OnePlus 8s sensor på 2 megapiksler. Og den krever godt med lys.

For OnePlus 8 Pro, som ikke har makrosensor, kan man med makromodus aktivert ta bilder med en nærgrense på 3 centimeter, og bildene blir minst like bra som på OnePlus 8 som har dedikert makro.

Under kan du se et eksempel på makro. OnePlus 8 til venstre, OnePlus 8 Pro til høyre. Vi er nok ikke alene om å synes at bildet til høyre er best.

Kanskje vårens beste mobilkjøp - hvis du foretrekker Android
Kanskje vårens beste mobilkjøp - hvis du foretrekker Android

Ellers har kameraet mye av det samme vi så i OnePlus 8 Pro, som ultravid CINE-video, nattmodus og sakte-film.

Etter å ha testet både OnePlus 8 og 8 Pro sitter vi igjen med det inntrykket at det er kamerakvaliteten som hindrer OnePlus fra å spise druer med Apple, Samsung og Huawei. Ute i godt sollys står ikke OnePlus 8 noe tilbake mot de andre, men spesielt innendørs og i mørke omgivelser når ikke mobilen helt opp. Dessverre, for det meste med OnePlus 8 er ordentlig bra.

I sterkt motlys fremstår bildet mørkere enn hva virkeligheten faktisk er. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
I sterkt motlys fremstår bildet mørkere enn hva virkeligheten faktisk er. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Solid

Vi skrøt fælt av ytelsen til OnePlus 8 Pro, og det gjentar seg med OnePlus 8. Det er kanskje ikke så overraskende med tanke på at de har så å si samme innmat, og der hovedforskjellen er at Pro-modellen har raskere arbeidsminne, men ellers er den opplevde ytelsen så å si identisk.

Og det er jo bra, enten du veksler mellom mange apper, redigerer litt i Adobe Lightroom eller kanskje spiller «Fortnite» eller andre spill. Vi har også testet litt med Microsoft xCloud – sniktitt kommer – og her leverer OnePlus 8 godt.

Batteritiden er vi også storfornøyd med. OnePlus 8 leveres med et stort batteri på 4300 mAh, som tar deg gjennom nesten hele dagen. Og så er det jo kjekt at mobilene støtter lynrask lading i form av Warp Charge 30T, som lader opp batteriet fra 1 til 50 prosent på drøyt 20 minutter. Om den lynraske ladingen er godt for batteriet i lengden, gjenstår å se.

Kanskje vårens beste mobilkjøp - hvis du foretrekker Android

Konklusjon

OnePlus beviser nok en gang at de kan levere smarttelefoner med solid byggekvalitet og innmat uten at det koster skjorta og en arm. Til 8300 kroner er OnePlus 8 et ordentlig godt kjøp hvis du ønsker en ny Android-mobil fra en produsent som er kjent for å være flinke til å oppdatere produktene sine.

Mobilen er også fremtidsrettet med 5G- og WiFi 6-antenner.

Så hvis du behandler OnePlus 8 godt, ermobil du vil ha glede av i flere år fremover, og som koster noen tusenlapper mindre enn sine argeste konkurrenter.

Men merk at det er blitt gjort noen interessante valg her og der. For eksempel vet at det er kun Pro-modellen som har trådløs lading og den kanskje litt unødvendige makrolinsa, men det er kanskje for å holde prisen nede.

To alternativer som dukker opp er toppmodellen OnePlus 7T Pro fra i fjor høst. Dette er en av de beste mobiltelefonene vi har testet og koster faktisk mindre enn OnePlus 8, og det med 256 GB lagringskapasitet.

Og så har vi jo iPhone SE, hvis du er plattformuavhengig og lar deg friste av en imponerende god mobil til kun 5500 kroner.


Testresultat

OnePlus 8

Veldig mye mobil for pengene
Flott 90 Hz-skjerm
God ytelse
Rask lading
OnePlus er kjent for å være raskt ute med oppdateringer

Mangler trådløs lading
Mangler IP-sertifisering
Ikke telefoto-sensor

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer