10 tips for bedre mobilvideo

Kjekke triks for deg som skal filme med mobilen

Slik sørger du for å fange den store dagen på best mulig vis.

BLIR LYDEN MED? Hold med begge hender, men pass på at du ikke dekker til mikrofonen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BLIR LYDEN MED? Hold med begge hender, men pass på at du ikke dekker til mikrofonen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er duket for nok en utgave av 17. mai, og mang en forelder står klar med kameraet i det poden passerer – halvveis gjemt bak sju små norske flagg og en skolefane.

Vi har tidligere sett på ting som kan gjøre deg til en bedre mobilfotograf, så ta gjerne en titt på den også, men i denne runden tenkte vi å trekke frem de viktigste punktene for å sørge at videoene blir bra.

Ja, for egentlig er det jo vel så morsomt å mimre tilbake på gamle videoer, og ikke bare stillbilder. Mange telefoner lar deg dessuten ta stillbilder mens du filmer, så her kan du få både i pose og sekk.

Tips #1: Tørk av kameralinsa

Vi begynner med det samme tipset som i foto-artikkelen, og det er å sørge for at kameralinsa er ren og pen. Er det lenge siden du tørket over den, har det sikkert samlet seg både støv og fingeravtrykk på den. Ja, kanskje til og med ketsjup fra pølsa du varmet opp med i morgentimene.

TØRK AV: Fett og smuss på kameralinsa kan gi kjedelige overraskelser når du skal se videoen på en større flate enn mobilskjermen. Foto: Pål Joakim Pollen
TØRK AV: Fett og smuss på kameralinsa kan gi kjedelige overraskelser når du skal se videoen på en større flate enn mobilskjermen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det beste er å bruke en skikkelig pusseklut, men om ikke du har det for hånden, er det bare å gni litt på linsa med en del av skjorta eller lignende, så får du vekk fettmerkene.

Ren og pen linse gir rene og pene bilder.

Tips #2: Film horisontalt

Selv om portrettformatet fint kan egne seg på stillbilder, er det lite hensiktsmessig på video.

Om du har planer om å se videoene på en TV i etterkant, er det jo litt ålreit at bildet fyller hele skjermen, og ikke bare det midterste partiet av den.

Tips #3: Hold kameraet stødig

Det kan være slitsomt å se på en video som er tatt med én hånd mens man går bortover – da går den gjerne i rykk og napp.

Hold telefonen med begge hender, klem gjerne albuene inntil kroppen og beveg deg med andakt. Sving hele kroppen om du skal panorere og ikke bare armene.

IKKE SLIK: Hold armene godt inntil kroppen når du tar bilde, for å minimere ustødigheten. Foto: CLS Design / Shutterstock / NTB Scanpix
IKKE SLIK: Hold armene godt inntil kroppen når du tar bilde, for å minimere ustødigheten. Foto: CLS Design / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Mange telefoner har innebygde stabiliseringsfunksjoner, enten i form av optisk stabilisering (ved at elementer i objektivet beveger seg) eller programvarebasert stabilisering.

Mange av dem fungerer meget godt, så sørg for at du har slått på den slags i kamerainnstillingene. Det blir mer behagelig å se på i etterkant.

Tips #4: Gå nærmere, ikke zoom

Svært få mobiltelefoner har optisk zoom, altså der brennvidden i objektivet kan reguleres slik at man forstørrer motivet uten at det går ut over bildekvaliteten.

Er du blant dem som gjør en motsatt klypebevegelse på skjermen for å «komme nærmere», vil du fort se, i hvert fall på en større skjerm, at bildekvaliteten reduseres dramatisk.

Da er det langt bedre å gå nærmere motivet du filmer. Hvis du kan.

Tips #5: Ikke dekk til mikrofonen - helt

For å fange lyden i videoklippet er telefonen din utstyrt med én eller flere mikrofoner. Dette er i de fleste tilfeller den samme som brukes når du snakker i telefonen og befinner seg derfor nederst på telefonen.

MIKROFON: Her er en Samsung-telefon med mikrofonen på underesiden, og en Motorola-telefon med mikrofonen ved siden av fingeravtrykksleseren. Finn ut hvor din der og unngå å dekke den til med håndflaten når du filmer. Foto: Pål Joakim Pollen
MIKROFON: Her er en Samsung-telefon med mikrofonen på underesiden, og en Motorola-telefon med mikrofonen ved siden av fingeravtrykksleseren. Finn ut hvor din der og unngå å dekke den til med håndflaten når du filmer. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Pass derfor på at du ikke klemmer hele kortsiden i håndflaten mens du filmer, for da blir det ikke rare greiene lydmessig når du skal oppleve øyeblikket på ny. Men – det kan være lurt å skjerme den med hånda; særlig om det blåser. Noen telefoner har også en innebygd vindreduksjonsfunksjon det går an å prøve.

Best blir det selvsagt om du går til anskaffelse av en ekstern mikrofon, som gjerne kobles inn i hodetelefonutgangen.

Tips #6: Video tar mye plass

Lite er så kjedelig som å få en boks på skjermen med melding om at det er tomt for plass i det du øyner skolefanen femti meter borti gata.

Sjekk på forhånd at du har nok ledig plass på telefonen, og vurdér hvorvidt du tåler å gå ned litt på oppløsningen.

Mange telefoner kan i dag filme med 4K-oppløsning; fire ganger så mange punkter som full HD. For mange vil nok full HD-oppløsning være mer enn tilstrekkelig, og kanskje kan du til og med gå ned til 720p for å spare enda mer plass.

Kjekke triks for deg som skal filme med mobilen

På en iPhone tar for eksempel 4K-videoopptak cirka 375 megabyte i minuttet, mens 720p-video tar 60. Da får du plass til seks ganger så mye video.

Tips #7: Styr fokus underveis

Noen telefoner er såpass avanserte at du kan trykke på en person i bildet, og så sørger autofokusen å følge vedkommende enten de går mot eller fra deg. Dette kalles gjerne sporings-AF eller lignende i kameraoppsettet.

Den kan med fordel brukes, altså der du trykker på det du ønsker at skal være i fokus; gjerne mens du filmer. Et godt triks kan være å trykke på et sted med mye kontrast, siden autofokusen som regel er kontrastbasert. Altså – trykk gjerne i skillet mellom mørkt og lyst på det du skal ha i fokus, og ikke på en ensfarget flate.

Stiller noen seg mellom deg og motivet har automatikken en tendens til å justere fokus automatisk slik at fokus blir på det som er nærmest, så sørg for å trykke på barna i toget igjen for å flytte fokus tilbake til riktig plass.

FEIL FOKUS: Kameraet kan ofte fokusere feil om du ikke overstyrer det ved å trykke på den delen av bildet du vil at skal være i fokus. (Foto: <a href="https://www.flickr.com/photos/homini/13987864088/in/photolist-nj4sEu-bAQy2x-8Yd5pt-nj4mWg-6EzjPf-65wBvw-8hzAY8-8pPA7F-3MSQ1u-c27cj1-ic5zuQ-7cvwj1-2kD12L-cD7Vm-9HBS7M-8G1gSm-7w2KWV-jR1PuL-7Riqq6-46uZse-5LdYLx-nUdQvK-3MTEN7-6FatWd-8c8PHc-byVThT-99yCWD-49eeGq-nUQia2-5VCuPG-fTQpp-ckrwD-a6BM2e-8zNey2-8zNewg-xqmew-4s74KM-kokp3-a1fQvq-54Y2hV-Da9bS-c5xmub-dmXisC-8dWtLk-98g5LU-8rZ1wP-aRQfRk-g1KQ9p-g1KxNh-g1KHa3">Wrong focus II</a> av Homini, <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC-BY</a>)
FEIL FOKUS: Kameraet kan ofte fokusere feil om du ikke overstyrer det ved å trykke på den delen av bildet du vil at skal være i fokus. (Foto: <a href="https://www.flickr.com/photos/homini/13987864088/in/photolist-nj4sEu-bAQy2x-8Yd5pt-nj4mWg-6EzjPf-65wBvw-8hzAY8-8pPA7F-3MSQ1u-c27cj1-ic5zuQ-7cvwj1-2kD12L-cD7Vm-9HBS7M-8G1gSm-7w2KWV-jR1PuL-7Riqq6-46uZse-5LdYLx-nUdQvK-3MTEN7-6FatWd-8c8PHc-byVThT-99yCWD-49eeGq-nUQia2-5VCuPG-fTQpp-ckrwD-a6BM2e-8zNey2-8zNewg-xqmew-4s74KM-kokp3-a1fQvq-54Y2hV-Da9bS-c5xmub-dmXisC-8dWtLk-98g5LU-8rZ1wP-aRQfRk-g1KQ9p-g1KxNh-g1KHa3">Wrong focus II</a> av Homini, <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC-BY</a>) Vis mer

Tips #8: Lås eksponeringen

Nå ser det ut til at de fleste av oss ikke vil få kjempestore utfordringer med sola på 17. mai i år, men kjekt å vite er at at du kan låse eksponeringen når du filmer.

På de fleste telefoner gjør du det ved å holde fingeren nede på punktet i bildet du vil ha riktig eksponert; typisk på personer. Da gjør det ingenting om du streifer forbi sola mens du filmer.

LÅST: Her har vi låst eksponeringen på Gaute, i stedet for at han blir mørk i motlyset. Foto: Pål Joakim Pollen
LÅST: Her har vi låst eksponeringen på Gaute, i stedet for at han blir mørk i motlyset. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Uten eksponeringslås vil man typisk oppleve at sola/himmelen da blir godt eksponert, mens resten blir ganske mørkt. Noen telefoner lar deg også filme med HDR-modus, som stort sett gir et bedre resultat enn å la være, så den funksjonen er det bare å slå på om du har den.

På de fleste telefoner kan du for øvrig justere eksponeringen ved å trykke først én gang på søkerbildet og så dra i en bryter for å gjøre bildet lysere eller mørkere.

Tips #9: Bruk rutenettet

En ting som kan være veldig smart rent filmteknisk, er å slå på rutenettet. Dette er en funksjon de aller fleste kameraapper har, der bildet deles opp i 3x3 like store ruter.

GOD HJELP: Rutenettet hjelper deg å holde kameraet i riktig vinkel og til å få bildene litt mer spennende. Foto: Pål Joakim Pollen
GOD HJELP: Rutenettet hjelper deg å holde kameraet i riktig vinkel og til å få bildene litt mer spennende. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det er spesielt to fordeler ved å slå på rutenettet: Det hjelper deg å holde kameraet i vater, siden du får flere rette linjer i bildet som kan hjelpe deg, og komposisjonsmessig ser det ekstra pent ut når du klarer å plassere noe interessant i ett av de fire kryssene; den såkalte «tredelingsregelen».

Og for ordens skyld: Rutenettet blir selvsagt ikke med i videoen selv om det vises på skjermen.

Tips #10: Film litt andre ting også

Å redigere video fra 17. mai, et bryllup, en konfirmasjon, ferietur eller hva det måtte være, kan være ganske morsomt, og lar deg samle høydepunktene på noen få minutter i stedet for å sitte på tre kvarter med video og 90 prosent «dødtid».

Slike videoer føles ofte litt mer innholdsrike om du har tatt noen snutter med ting du kan klippe inn, som et flagg som vaier i vinden, en panorering oppover langs en kirkevegg, korpset som passerer eller lignende.

LES OGSÅ:
Bedre føre var - slik tar du bilder av fyrverkeri med mobilen
Slik fungerer iClouds bildebibliotek
Sikkerhetskopiér bildene med Google Foto

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer