Kjøpe brukt iPhone? Sjekk dette

Denne meldingen vil du ikke få opp når du kjøper iPhone brukt.

EKTE SKJERM: Nå vil du kunne se om skjermen på iPhone 11 er såkalt genuin eller ikke. Foto: Kirsti Østvang
EKTE SKJERM: Nå vil du kunne se om skjermen på iPhone 11 er såkalt genuin eller ikke. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Apple er motstander av at man bruker uautoriserte verksteder og uoriginale deler for å reparere produktene deres.

Nå tar selskapet nye grep for å advare brukerne om at de har en enhet med en komponent fra en tredjepart.

I et nytt supportdokument skriver Apple at brukere av nye iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max vil få opp en melding dersom de erstatter en original skjerm med en som ikke er «genuin».

Nyttig ved brukthandel

Advarselen spretter riktignok ikke opp på skjermen, men vil være tilgjengelig under Innstillinger > Om.

Dermed vil det ikke ha så mye å si for den daglige bruken av telefonen.

DISKRET: Advarselen dukker ikke opp på skjermen som en plagsom popup-melding, du må selv se etter den i innstillingene. Foto: Apple
DISKRET: Advarselen dukker ikke opp på skjermen som en plagsom popup-melding, du må selv se etter den i innstillingene. Foto: Apple Vis mer

Skal du kjøpe en iPhone 11 brukt, kan det imidlertid være lurt å ta en titt innom her for å sjekke om eieren har fått telefonen reparert av et ikke-sertifisert verksted.

Apple sier i supportdokumentet at bruk av uoriginale komponenter kan føre til problemer med multi-touch, fargegjengivelse og så videre.

Batteriadvarsel

Ifølge Engadget skal Apple ha rullet ut en lignende melding for iPhone Xr, Xs og Xs Max tidligere i år, men da gjaldt det batterier. Her sa meldingen følgende:

«Unable to verify this iPhone has a genuine Apple battery. Health information not available for this battery.»

Strid om reparasjoner

Apple har lenge fått kritikk for sine tiltak mot å forhindre reparasjoner av uautoriserte tredjeparter.

Mens Apple og for så vidt andre mobilprodusenter hevder slike tiltak er for å beskytte kundene, mener motstanderne det gir dem et monopol på reparasjoner som kundene må betale ekstra dyrt for.

Norske Henrik Huseby har blitt saksøkt av Apple for å ha brukt reparerte originaldeler til å fikse ødelagte Apple-produkter, ifølge Dagens Næringsliv.

Huseby vant i tingretten, men Apple anket og i sommer tapte Huseby i lagmannsretten, skriver avisen. I begynnelsen av september skrev DN at saken nå kan komme opp for Høyesterett.

Løsner opp

Interessant nok har Apple nylig annonsert et program som skal gjøre det mulig for uavhengige verksteder å kjøpe originaldeler og verktøy til å reparere iPhone-telefoner direkte fra selskapet, skriver Digi.

For å kvalifisere må verkstedet ha en Apple-sertifisert tekniker som kan utføre reparasjonene, men ifølge Apple skal sertifiseringsprosessen være både enkel og gratis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer