TEST: AKG N700NCM2

Klarer ikke å utmerke seg

Helt ålreite hodetelefoner, men til 3.000 kroner må man være noe mer enn helt ålreit.

GOD LYD: AKG gir deg mulighet til å finjustere lyden på N700NCM2, men sliter med å imponere i et stadig tøffere produktsegment. Foto: Pål Joakim Pollen
GOD LYD: AKG gir deg mulighet til å finjustere lyden på N700NCM2, men sliter med å imponere i et stadig tøffere produktsegment. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

AKG er på ingen måte en ukjent aktør i hodetelefonmarkedet. Den østerrikske produsenten har laget hodetelefoner lenger enn undertegnede har levd og ble i 1994 kjøpt opp av Harman, som igjen ble kjøpt opp av Samsung i 2017.

Med dagens testprodukt, N700NCM2, går AKG/Samsung rett inn i løvens hule: støydempende hodetelefoner til 3.000 kroner; et marked som de siste årene har vært dominert av Bose og Sony, og der de aller fleste hodetelefonprodusenter har et produkt som er med i kampen om kjøpernes gunst.

I denne prisklassen er det derfor ekstra viktig å tilby det lille ekstra, ellers blir man fort en i bermen.

Sitter godt

Tar vi eksteriøret først, er det ingen store fiksfakserier å spore hva gjelder designet på N700NCM2, uten at det gjør noe. Her får du et par hodetelefoner hvis overflate i hovedsak består av matt plast, der minneskumputene er trukket i skinn og der hodebøylen er trukket i godt polstret stoff på innsiden.

BRETTES: AKG-hodetelefonene kan brettes sammen når de ikke brukes, og med i esken følger også et stivt etui å oppbevare dem i. Foto: Pål Joakim Pollen
BRETTES: AKG-hodetelefonene kan brettes sammen når de ikke brukes, og med i esken følger også et stivt etui å oppbevare dem i. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Hodetelefonene kan brettes sammen når de ikke er i bruk, og selve klokkene kan også vris drøye nitti grader utover, men bare noen få grader innover. Vi hadde likt det bedre omvendt, siden det er mer praktisk at de peker inn mot kroppen når du henger dem rundt halsen – med tanke på regn, kokos fra skolebrød eller hva det måtte være.

Klemmet mot hodet når du tar dem på er relativt stramt – selv liker vi det så de ikke faller av om vi strekker oss i kontorstolen, men ulempen er at de nok ikke er like komfortable for brillebrukere. Uten briller er komforten i hvert fall meget god, spør du oss.

Vi setter dog et lite spørsmålstegn ved hvor pene de vil se ut etter ustrakt bruk. Allerede etter kort tid ser vi at litt maling har blitt skrapet på den ene øreputa etter å ha ligget i sekken, så her er det nok lurt å være flink med å legge dem i det medfølgende etuiet når de ikke er i bruk.

Her har vi allerede fått noen skraper etter kort tids bruk. Foto: Pål Joakim Pollen
Her har vi allerede fått noen skraper etter kort tids bruk. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Små knapper

Å styre avspilling gjør du i hovedsak med knappene på venstre øreklokke. Det er tre av dem, med pluss og minus for volum (kan holdes inne for å bytte sang) og en pauseknapp i midten, som også kan aktivere stemmeassistenten på telefonen med et dobbeltklikk.

Her synes vi godt den midterste av knappene kunne vært mer markert, enten med en opphøyning eller med et ruere belegg på toppen. Stadig må vi bruke et par små sekunder til å føle oss frem til hvilken knapp som er hvilken.

FYSISKE KNAPPER: AKG holder seg til fysisk betjening av hodetelefonene, men knappene på venstre klokke kunne gjerne ha vært lettere å føle seg frem til. Foto: Pål Joakim Pollen
FYSISKE KNAPPER: AKG holder seg til fysisk betjening av hodetelefonene, men knappene på venstre klokke kunne gjerne ha vært lettere å føle seg frem til. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

På høyre side: en skyvebryter for å slå hodetelefonene av og på, med et ekstra «hakk» til paring, samt en bryter for å slå av og på «smart ambient»-funksjonen, altså der lyd utenfra slipper inn.

Hør omgivelsene

I appen kan du velge mellom to varianter av denne – enten «ambient aware» eller «talkthru». Forskjellen på de to er i hovedsak at sistnevnte også demper volumet på musikken, slik at det blir lettere å prate med dem rundt deg, mens ambient aware da slipper inn noe lyd fra utsiden mens du hører musikken som før.

Dog er det ikke like mye lyd fra omgivelsene som når du aktiverer tilsvarende funksjon på Jabra Elite 85h, eller Samsung Galaxy Buds+, for den saks skyld, og det er langt vanskeligere å føre en samtale med talkthru-funksjonen her enn på de nevnte produktene.

Verdt å merke seg er at støykanselleringen ikke lar seg slå av og på - hverken på hodetelefonene eller via appen. Det er faktisk et større problem enn det høres, for alle som har gått med slike hodetelefoner på i sterk vind vet at det da er langt bedre å slå av støykanselleringen, så man slipper vindstøy fra de utvendige mikrofonene. Og den muligheten er altså ikke til stede her.

ENKEL: AKG-appen har ikke mange funksjoner, men equalizeren kunne gjerne flere ha latt seg inspirere av. Foto: Pål Joakim Pollen
ENKEL: AKG-appen har ikke mange funksjoner, men equalizeren kunne gjerne flere ha latt seg inspirere av. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Enkel app

Den omtalte AKG-appen viser deg gjenstående batteri i ti-prosenter og har ganske enkel funksjonalitet. Nevnt er at du kan velge hvilken av «smart ambient»-modusene du vil bruke med knappen på høyre øreklokke, og du kan også velge om hodetelefonene automatisk skal slå seg av ved ti minutters inaktivitet eller ikke.

Rosinen i pølsa er imidlertid equalizeren, for den gir deg muligheten til meget god detaljstyring av lydbildet. Mens noen går for et koordinatsystem med ord som «varm/kald» og lignende, og andre gjerne gir deg en fembåndsequalizer med forhåndsdefinerte frekvensområder, står du her helt fritt til å sette på så mange punkter du ønsker og dermed justere frekvenskurven akkurat slik du vil. Du kan dessuten lagre flere varianter, slik at du kan ha ulike innstillinger for helt-alene-hjemme-fest og podkast, for eksempel, og navngi dem deretter.

Batteritiden er for øvrig oppgitt til 23 timer når du bruker Bluetooth (og påtvungen støydemping) og 32 timer om du bruker kabel og støydemping. Med kabel kan du selvsagt bare slå av hodetelefonene og da bruke dem uten støydemping, uten at batteritid vil være et tema.

Litt irriterende er det dog at man begynner å få varsler på øret om lite batteri når det er 20 prosent igjen. Med en batteritid på 23 timer, blir det allerede når det er rundt fire og en halv time igjen, og det er jo fortsatt godt med tid til å finne nærmeste lader.

Gledelig er det for øvrig å se at AKG-hodetelefonene kan være koblet til to enheter samtidig, slik at du kan følge en presentasjon på PC-en og allikevel være parat til å svare en telefonsamtale om det tikker inn en.

KAN VRIS: Klokkene kan også vris 90 grader den ene veien, men peker da oppover om du henger dem rundt halsen. Foto: Pål Joakim Pollen
KAN VRIS: Klokkene kan også vris 90 grader den ene veien, men peker da oppover om du henger dem rundt halsen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

God lyd

Lydmessig leverer AKG-ene meget godt. Rett ut av boksen spiller de balansert med en varme i lyden som gjør den lett å like, og med litt ekstra bass som hos de fleste andre – uten at det er for overdrevet.

Setter vi på ei låt som Jennifer Warnes' Way down deep får vi servert kraftfulle og dype slag i perkusjonsinstrumentene med god klang og romfølelse. Selv foretrekker jeg at vokalen løftes enda litt frem i lydbildet, men da er den nevnte equalizeren til god hjelp. Diskanten kunne også ha vært skarpere etter min smak slik at lyden fremstod noe krispere, men akkurat til det strekker ikke equalizeren til.

Men la det være sagt – i denne prisklassen byr de aller fleste produkter på god lyd, der mye dreier seg om smak og behag. De eneste hodetelefonene som vi synes virkelig utmerker seg med lydkvalitet et hakk over resten er Beoplay H9 3. generasjon, som også ligger noe høyere i pris.

Det kan dog være at du med en Samsung-telefon (vi har testet mot Huawei P30 Pro) vil få enda bedre lyd fra AKG N700NCM2, siden de støtter Samsung Scalable Codec for lydoverføring med høyere bitrate, men ikke AptX. Vi observerer også en merkbar forsinkelse på lyden når vi ser film på Netflix, men den blir langt bedre om vi via utviklerinnstillingene på telefonen bytter over fra AAC til SBC, selv om det da reduserer lydkvaliteten noe.

Hva gjelder støydempingen har vi på grunn av coronasituasjonen ikke fått testet dem i vante omgivelser på toget og gjennom avgangshallen på Oslo S (bill.mrk «9 uker på hjemmekontor»), så her har det vært bruk av støvsuger og tørketrommel for å få et inntrykk. Her skal det sies at den passive isolasjonen gjør en god jobb i seg selv, med tykke skumputer og fast grep om hodet, mens den aktive støydempingen nok er et par hakk bak det vi har blitt bortskjemt med fra Bose og Sony, som begge demper tørketrommelen mer enn det AKG makter.

Til handsfree-samtaler hadde vi forventet litt bedre. Talkthru-funksjonen er ikke like god som den er på for eksempel Jabra Elite 85h, så vi hører ikke vår egen stemme like godt, og motparten i samtalen sier også at det høres ut som om vi er langt borte.

Konklusjon

Hodetelefonene fra AKG er, som nevnt innledningsvis, helt ålreite, men utmerker seg ikke på noen områder.

For all del – de spiller godt, men det gjør også de fleste andre i denne prisklassen. Da blir det de små tingene som må klaffe ekstra, og det gjør de ikke her, synes vi.

Støydempingen er ikke i toppsjiktet, og kan heller ikke slås av, som vil være problematisk på vindfulle dager. Batteritiden på 23 timer er ganske middels, betjeningen kunne ha vært bedre, handsfreekvaliteten likeså … kort og godt: De utmerker seg ikke, og vi finner ingen sterke argumenter for hvorfor du bør velge disse over noen andre i samme prissegment.

Og dermed lander vi på den litt kjedelige fireren denne gangen.

Testresultat

AKG N700NCM2

- God lydkvalitet som kan finjusteres med en meget god equalizer
- Kan være koblet til to enheter samtidig
- Lar deg høre lyd fra omgivelsene om du vil
- God isolasjon mot omgivelsene, dog mest på grunn av den passive isolasjonen fra klokkene

- Støydemping kan ikke slås av, problematisk på vindfulle dager
- Små betjeningsknapper gjør det lett å trykke feil
- Ikke spesielt imponerende aktiv støydemping
- Krever Samsung-telefon for best kvalitet på lydoverføringen
- Ikke så lett å føre samtaler selv med Talkthru aktivert

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer