- Klarer ikke holde den

Flere klager over at Apples nyeste iPhone 15 blir for varm.

HEIT: Apples nyeste iPhone er heit, men det kan være på helt feil måte. Foto: Kirsti Østvang
HEIT: Apples nyeste iPhone er heit, men det kan være på helt feil måte. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har iPhone 15 et problem med overoppheting? Det er spørsmålet flere stiller seg etter rapporter om at Apples nyeste telefon blir for varm under bruk.

iPhone 15 og 15 Pro kom i salg forrige fredag, og det tok ikke mange dagene før nybakte eiere begynte å legge ut innlegg på sosiale medier om at de opplever at telefonene så varme at de ikke klarte å holde dem.

Kun Pro-modellene rammet?

- Alvorlig termisk struping rapportert på Apple iPhone 15 Pro, da A17 Pro ser ut til å presse overflatetemperaturen til 48 °C under spilling, skriver en bruker på Reddit.

- Jeg har nettopp fått 15 Pro (ikke Max) og baksiden var mye varmere enn noen telefon jeg noen gang har hatt, bare overførte dataene mine til den og lastet ned apper på nytt. Gjør meg litt bekymret …

I Apples eget diskusjonsforum er det også flere som klager.

- Hei alle sammen. Jeg har nylig kjøpt den nye iPhone 15 Pro Max, og den varmes opp selv når jeg ikke bruker den. Jeg lurte på om noen andre har dette problemet, eller om det kanskje er en innstilling som forårsaker det som jeg kan slå av? Alle råd settes pris på, skriver trådstarteren.

- Jeg har nettopp fått iPhone 15 Pro i dag, og den er så varm at jeg ikke klarer å holde den lenge av gangen! Håper de løser dette, er det en som svarer.

Ny titan-ramme

Hvor mange som opplever dette er uvisst. Hva som er årsaken, er foreløpig heller ikke bekreftet.

Fellesnevneren for dem som melder om overopphetingsproblemer ser ut til å være at de har Pro-modellen av de nye iPhone-modellene. På disse har Apple i år byttet ut rammen i rustfritt stål med aluminium.

Det spekuleres i om titan sprer varme mer effektivt, noe som får telefonen til å føles så varm, skriver teknologinettstedet Zdnet.

- Men aluminium og rustfritt stål er også gode varmeledere, så jeg tviler på at det er materialet som er problemet, mener journalisten i Zdnet.

USB-C og ny prosessor

En annen fellesnevner er at varmen oppstår under lading. I år har Apple byttet ut Lightning med USB-C. Zdnet stiller spørsmål om det kan være en feil som oppstår under visse forhold eller med en viss type ladeutstyr.

iPhone 15 Pro og 15 Pro Max kommer imidlertid også med en helt ny A17-prosessor basert på 3-nanometerteknikk - dette er en verdensførste. Noen har antydet i at dette kan være årsaken, men den anerkjente Apple-analytikeren Ming-Chi Kuo mener ikke det, ifølge MacRumors.

I et blogginnlegg indikerer at han hovedårsaken er «kompromisser som er gjort i designet av det termiske systemet for å oppnå lavere vekt». Det inkluderer en redusert varmespredningsflate og bruk av titanramme.

VI VAR PÅ PLASS: DinSide har fått prøve Apples nyeste iPhone-er. Video: Kirsti Østvang Vis mer

Mobiler kan bli varme

At smartmobiler kan bli varmere enn normalt, er ikke uvanlig. Av og til skjer det mens man spiller et grafikkrevende spill, andre ganger kan det være at en app har hengt seg opp og får prosessoren til å kjøre på høygir.

Ifølge Digital Trends blir nyere smartmobiler ofte varmere enn normalt når man setter de opp første gang og i løpet av de første 24 timene de brukes. Dette skyldes typisk at man gjenoppretter telefonen fra en backup, og så lastes det inn haugevis av apper og filer som må indekseres.

Ofte vil det går seg til når man begynner å bruke mobilen mer som normalt.

Tror oppdatering kommer

Apple har foreløpig ikke kommentert rapportene om overoppheting, men flere nettsteder skriver det er sannsynlig at selskapet vil komme med en programvareoppdatering som vil løse problemet.

For eksempel vil en slik oppdatering kunne rekalibrere interne komponenter, ifølge Digital Trends.

Analytiker Ming-Chi Kuo tror også Apple vil håndtere problemet gjennom oppdateringer, men mener det kan være begrenset til nytte med mindre Apple senker ytelsen til prosessoren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer