Google

- Klart brudd

Forbrukerrådet klager Google inn til Datatilsynet.

GOOGLE: Forbrukerrådet klager inn Google til Datatilsynet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
GOOGLE: Forbrukerrådet klager inn Google til Datatilsynet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerrådet hevder Google manipulerer brukerne til å velge de minst personvennlige alternativene, og klager nå inn annonseselskapet for brudd på personlovgivningen.

- Det kreves bare ett klikk for å «akseptere» til at selskapet kan overvåke deg, spore deg på tvers av plattformer og bruke informasjonen om deg i markedsføring. Hvis du ikke aksepterer dette tvinges du inn i Googles personvernlabyrint, hvor faren for å velge bort egne rettigheter er stor, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet i en pressemelding.

- Dette står i sterk motstrid til Googles lovnader om å ivareta egne brukere, og er et også klart brudd på krav om at personvern både skal være innebygd i tjenesten og skrudd på som utgangspunkt.

- Manipulerende design

Ifølge Forbrukerrådet dytter Google brukerne til å velge bort eget personvern gjennom bruk av «manipulerende design, uklart språk og villedende og skjulte valg».

Samtidig hevdes det at Googles innsamling og bruk av brukernes informasjon går langt utenfor de krav som er satt til gjennomsiktighet og rettmessig bruk.

- Google gjør svært god butikk på å overvåke og sammenstille informasjon om oss, slik at de kan målrette markedsføringen når vi er mest mottakelige. Dette bryter ikke bare med vår rett til privatliv, men gjør oss sårbare for manipulasjon, diskriminering og svindel, og skader både oss forbrukere og samfunnet som helhet, sier Myrstad

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.