TEST: Sennheiser Momentum Wireless 3

Knallgode på det viktigste

Men til prisen trenger vi enda litt mer, Sennheiser.

Sennheiser har omsider lansert en ny toppmodell i Momentum Wireless-serien. I videoen over pakker vi den opp. Vis mer
Publisert

Sennheiser er ingen ukjent aktør i hodetelefonmarkedet, og tidligere i år ble vi nærmest blåst av banen av den ekstremt gode lydkvaliteten i selskapets helt trådløse ørepropper, Momentum True Wireless, som den produktkategorien fortsatt er de som spiller best i våre ører.

På IFA-messen i Berlin dro selskapet opp nok et Momentum-produkt av esken – denne gangen en ny utgave av de trådløse hodetelefonene Momentum Wireless (3. utgave), som sist ble oppgradert så langt tilbake som i 2015. Og de har vi kost oss med den siste uka.

Prismessig ligger Sennheiser-hodetelefonene på 4.190 kroner - samme pris som Bose NCH 700, og da i den øverste enden i et svært konkurranseutsatt segment, der du nå får godbiter som Jabra Elite 85h og Sony WH-1000XM3 til henholdsvis 2.490 og 3.090 kroner i de rimeligste butikkene.

SITTER GODT: Med godt polstrede øreputer og en myk underside av hodebøylen, kan vi sitte med Sennheiser Momentum Wireless på i flere timer i strekk. Foto: Pål Joakim Pollen
SITTER GODT: Med godt polstrede øreputer og en myk underside av hodebøylen, kan vi sitte med Sennheiser Momentum Wireless på i flere timer i strekk. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Scorer godt på komfort

Utseendemessig er de ikke veldig ulike sin forgjenger, der stålbøylen utenpå øreklokkene gir dem et industrielt design. Designmessig er uttrykket blitt litt strammere og mer delikat enn før, spør du oss, der hele finishen nå er matt og øreputene er blitt bredere på innsiden. Dessuten er de noe større enn før, som du ser i videoen over.

Lengden på hodebøylen regulerer du enkelt siden det bare å skyve de sirkulært formede tuppene opp og ned langs stålbøylen, som skjer trinnløst og med god motstand.

SKYVES: For å justere hodebøylen, slyver du selve klokkene opp og ned ved å holde den sirkulære delen med logoen Foto: Pål Joakim Pollen
SKYVES: For å justere hodebøylen, slyver du selve klokkene opp og ned ved å holde den sirkulære delen med logoen Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det er godt med plass til øret i det ovalt formede rommet på innsiden av øreputene, og de ligger komfortabelt og forholdsvis fast mot hodet, selv om den relativt høye vekten på 307 gram gjør at de løsner når vi tar en strekk bakover i kontorstolen.

Hodebøylen er trukket i ekte lær og polstret med to «pølser» som gjør at vi også opplever Momentum Wireless som ganske komfortable mot issen.

GODT POLSTRET: Både øreputer og hodebøyle har god polstring, som gjør at Sennheiser Momentum Wireless føles gode mot hodet. Foto: Pål Joakim Pollen
GODT POLSTRET: Både øreputer og hodebøyle har god polstring, som gjør at Sennheiser Momentum Wireless føles gode mot hodet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Taktil betjening

Der noen produsenter velger å gå for berøringsfølsom betjening, har Sennheiser holdt seg til den gamle skolen med fysiske knapper på høyre øreklokke. Disse synes vi er usedvanlig enkle å føle seg frem til, der vi ennå har til gode å utføre feil kommando.

Knappene har et gummiaktig belegg med høy friksjon, og multifunksjonsknappen er noe opphevet slik at du enkelt føler deg frem til den med tommelen om du skulle bomme litt ved første berøring.

Denne knappen kan du bruke for å pause musikken, eller hoppe mellom sanger ved å trykke to eller tre ganger for frem og tilbake. På hver side finner du volumknappene.

KNAPPER: Her finner du ingen touch-betjening, men klassiske knapper. Det er lett å føle seg frem. Foto: Pål Joakim Pollen
KNAPPER: Her finner du ingen touch-betjening, men klassiske knapper. Det er lett å føle seg frem. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Bryteren på toppen gir deg kjapp tilgang til å styre støyreduksjonen. Du skyver den opp for å slå av støyreduksjon og tilbake til midten for å slå den på igjen. Flipper du den nedover, aktiverer (eller deaktiverer) du såkalt «gjennomsiktig lytting», altså der hodetelefonene bruker mikrofonene på utsiden til å fange opp og gjengi lyden rundt deg, som da lar deg høre omgivelsene bedre enn når hodetelefonene bare er avslått (men på ørene).

Via appen kan du velge om du vil at musikken skal pauses når denne aktiveres, noe vi synes er fordelaktig. Modusen aktiveres automatisk ved handsfree-samtaler slik at du hører din egen stemme godt mens du prater.

Og knappen i bunnen er for å bruke stemmeassistenten på telefonen, eller for å pare med en ny enhet, som du gjør ved å holde knappen inne. Sennheiser Momentum Wireless støtter multipoint-oppkobling, slik at du kan være koblet til telefonen og samtidig til en PC, TV eller hva det måtte være.

Merk dog at Sennheiser-hodetelefonene ikke har full støtte for Google Assistent, så du får ikke lest opp varsler på øret slik du kan på konkurrerende modeller fra Sony, Bose og Bang & Olufsen, for å nevne noen.

For å slå dem av, må du brette dem sammen. Alternativt vil de slå seg av etter en tid med inaktivitet, for eksempel om du bare henger dem rundt halsen. I appen kan du dessuten aktivere smart pause, slik at de automatisk pauser musikken når du tar dem av ørene. Kollega Martin hadde litt problemer med at denne pausingen skjedde hvis han beveget hodet litt utenom normalen, men uten å ta dem av – selv har jeg ikke opplevd noen problemer her.

PAKKES SAMMEN: Det er faktisk slik du slår av Sennheiser-hodetelefonene - ved å pakke dem sammen. Foto: Pål Joakim Pollen
PAKKES SAMMEN: Det er faktisk slik du slår av Sennheiser-hodetelefonene - ved å pakke dem sammen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Kan finnes med telefonen

Nytt av året på enkelte lydprodukter er at de fungerer med teknologien fra Tile, selskapet som er kjent for sine sporingsbrikker.

Det betyr at du kan legge til Momentum Wireless som en enhet i Tile-appen, på samme måte som en sporingsbrikke, og om du ikke finner dem, kan du bare trykke på en knapp i appen. Paringen fungerte her veldig elegant, der du bare legger til og bekrefter ved å holde en knapp inne på hodetelefonene.

FINN HODETELEFONENE: Med Tile-integrasjonen kan du trykke på en knapp i Tile-appen og få hodetelefonene til å vibrere og lage lyd. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
FINN HODETELEFONENE: Med Tile-integrasjonen kan du trykke på en knapp i Tile-appen og få hodetelefonene til å vibrere og lage lyd. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Trykker du på sporingsknappen i appen, begynner hodetelefonene både å pipe og vibrere – ikke kjempehøy lyd, men sannsynligvis nok til at du finner dem hvis du vet sånn cirka hvor de burde befinne seg. Merkelig nok får vi feilmelding dersom hodetelefonene er i bruk, altså koblet til telefonen, så det var først da vi klappet dem sammen at vi fikk funksjonen til å fungere.

Det skal sies at nytten kanskje er noe begrenset på et såpass stort produkt, men på små trådløse ørepropper vil nok dette være en svært kjekk funksjon, som jo kan ligge alt fra i en jakkelomme til mellom sofaputene.

Litt skuffende batteritid

I denne prisklassen er det sjelden vi finner hodetelefoner med mindre enn 20 timers batteritid, men Sennheiser strekker seg bare til 17 oppgitte timer, som da typisk gleder om du spiller på middels volum.

Bose er ikke så veldig mye bedre med sine 20 timer, men ser vi på nevnte Sony og Jabra kan de skilte med henholdsvis 30 og 36 timer, som betyr mer enn dobbelt så lang batteritid på sistnevnte.

Hva gjelder hurtiglading får du halvannen times spilletid etter 10 minutter i laderen om du skulle være tom. Det er heller ikke så veldig imponerende – her kan for eksempel Sony skilte med fem timer på de samme ti lademinuttene.

17 timer er selvsagt nok til en dag fra morgen til kveld og vel så det, men det betyr uansett at du må belage deg på å lade dem oftere enn flere av konkurrentene. En fullading fra 0-100 tar tre timer, så her hadde det vært ekstra velkomment med kraftigere hurtiglading de første minuttene.

Låter helt nydelig

Men det er mye man kan tilgi når man spenner dem på seg og snurrer i gang musikken, for Sennheiser Momentum Wireless låter ekstremt godt. Spesielt lar jeg meg imponere av mellotonen som leveres svært solid.

Setter du på Dylans Man in the long coat gjengis alle instrumentene med solid presisjon, der alle kommer til sin rett og får god plass, det være seg gitarene, munnspillet, bassen og den gresshoppeaktige lyden i bakgrunnen, samtidig som Dylans stemme kommer tett på. Og det med svært god stereoseparasjon.

Saksofonene i Brian Brombergs Elephants on ice skates låter svært autoritære, men selv på høyt volum får vi aldri følelsen av at de skjærer oss i ørene, og det virkelig svinger av det totale lydbildet.

Bassen er tunet noe opp, og Sennheiser-hodetelefonene leverer mer trøkk i rytmene enn hva tilfellet er for for eksempel Beoplay H9, selv om sistnevnte låter mer luftig og noe mer raffinert. Selv må jeg innrømme å holde en knapp på sistnevnte.

Uansett – lydmessig har vi lite å utsette på disse hodetelefonene, men som vi alltid påpeker: Når man kommer opp i denne prisklassen er det i stor grad smak og behag som avgjør, så vi anbefaler deg å lytte til et par-tre kandidater i butikk før du bestemmer deg.

Dessuten har du mulighet til å påvirke lydbildet med equalizer-funksjonen i Sennheisers app, selv om jeg selv må innrømme at jeg her liker standardinnstilingen best.

FIN APP: I Sennheisers app kan du blant annet justere støyreduksjon og equalizer. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
FIN APP: I Sennheisers app kan du blant annet justere støyreduksjon og equalizer. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Noe beskjeden støyreduksjon

Til 4.000 kroner forventer vi også at et par trådløse hodetelefoner leverer godt på støyreduksjon, og der må vi si oss noe skuffet over Sennheiser Momentum Wireless.

For å ta det positive først: Den har tre ulike nivåer, der vi spesielt liker den dedikerte vindmodusen som lar deg dempe omgivelsene samtidig som at vindstøyen ikke ødelegger. De fleste slike hodetelefoner får det trøblete når det blåser vind på de utvendige mikrofonene, men denne utfordringen håndteres meget godt når du bruker støyreduksjonen på denne måten (kan stilles inn via appen).

Mest effektiv er den i «max»-modus, men her er det et stykke opp til de beste. På toget hører vi fortsatt noe av støyen fra skinnene, og stemmer fra andre slipper noe lett igjennom. Typisk er det de lavere frekvensene som dempes mest, så på flytur vil de nok gjøre en ganske god jobb.

Dette er selvsagt først og fremst hørbart om du har på ganske moderat volum på ørene - er du blant dem som kjører volumet opp til 60-70 prosent store deler av tiden vil du neppe merke særlig til omgivelsene, støyreduksjon eller ei.

Nevnt er også at du med et flikk på den ene bryteren kan slippe inn all lyd utenfra, som er spesielt hensiktsmessig når du blir pratet til, i kassa på butikken eller andre steder.

LÅTER BRA: Sennheiser varter opp med svært god lydkvalitet, men holder ikke helt følge med de beste hva gjelder støyreduksjon. Foto: Pål Joakim Pollen
LÅTER BRA: Sennheiser varter opp med svært god lydkvalitet, men holder ikke helt følge med de beste hva gjelder støyreduksjon. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ålreit til handsfree

Ellers er vi greit fornøyde med handsfree-funksjonen, der vi også har ført samtaler på toget uten noe klage fra motparten.

Vi skulle kanskje ønsket å høre vår egen stemme enda litt bedre, slik for eksempel Jabra og Bose byr på på sine modeller, og lyden fra motparten er ikke krystallklar og føles noe langt unna på vår side av telefonsamtalen.

Litt kluss har vi opplevd med multipoint-oppkoblingen. Da vi hørte på musikk fra PC-en og vi fikk en innkommende samtale fikk vi utført samtalen som forventet, men etterpå klarte vi ikke å få spilt musikk fra PC-en igjen, og ei heller fra mobilen. Løsningen ble å slå dem av og på (ved å klappe dem sammen og opp igjen) for så å koble til på ny.

Sennheiser Momentum Wireless har for øvrig god formatstøtte, med både AAC (iPhone) og AptX low-latency, som både gir bedre lydkvalitet og kort forsinkelse på Android.

Konklusjon

Sennheiser Momentum Wireless låter svært godt i våre ører, og om du vektlegger den biten ekstra tungt, anbefaler vi deg definitivt å prøve disse i butikk, kanskje særlig om du liker at det er litt trøkk i lyden.

Men til 4.000 kroner bør man levere i bøtter og spann i dagens marked, og på noen punkter når ikke hodetelefonene fra Sennheiser helt opp.

For det første er batteritiden forholdsvis beskjeden med sine 17 timer, der enkelte av konkurrentene (som også er betydelig rimeligere) kan by på det dobbelte. Dessuten er ladetiden forholdsvis lang, og hurtigladingen (1,5t på 10 min) ikke så veldig imponerende.

Støyreduksjonen er et stykke bak de beste, og de siste månedene har vi også blitt veldig glade i støtte for Google Assistent på hodetelefoner, der du kan få lest opp varslene på øret i stedet for å fiske frem mobilen. Det er mangelvare hos Sennheiser.

Og dermed lander vi til slutt på den litt kjedelige fireren på terningen. Det er ikke noen dårlig karakter på Dinside, men her mener vi at Sennheiser har satt prisen litt for høyt i forhold til hva du får for pengene.


Testresultat

Sennheiser Momentum Wireless (3. gen)

Herlig lydkvalitet - musikk det svinger av, meget god komfort, effektiv betjening med godt følbare knapper, god formatstøtte, konstruksjonen føles solid, støyreduksjon med egen vind-modus

Svak batteritid til denne prisen (17 timer) og lang ladetid, støyreduksjon et stykke bak de beste, smart pause-funksjonen kan være litt for følsom, høy pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer