TEST: Jabra Elite 45h

Knallkjøp!

Til snaue tusenlappen gjør du neppe noe bedre kjøp.

BILLIG: Sjelden får du så god lyd og så god batteritid til under tusenlappen. Foto: Pål Joakim Pollen
BILLIG: Sjelden får du så god lyd og så god batteritid til under tusenlappen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Danske Jabra har lenge tilbudt svært gode produkter til ganske overkommelige priser, og det gjelder så definitivt også for dagens testprodukt, Elite 45h.

Elite 45h kan sees på som en slags oppfølger til Jabra Move/Move Style, som stakk av med seieren da vi testet sju par hodetelefoner til under tusenlappen i fjor høst.

Men danskene hviler ikke på laurbærene av den grunn. Og faktisk er Elite 45h en ganske markant oppgradert modell – til samme pris som før.

50 timers batteritid

Vi hadde to ankepunkter da vi testet Jabra Move Style - selv med bedre batteritid enn sin forgjenger var 14 timer noe sparsomt, og så var ikke handsfree-kvaliteten all verden.

Og det er nettopp de to tingene som er adressert hos nykommeren. Nå får du batteritid på opptil 50 timer om du spiller på moderat volum – et ekstremt høyt tall. Faktisk kan vi ikke huske å ha testet noen trådløse hodetelefoner som har tilbudt 50 timers spilletid, og i hvert fall ikke til denne prisen. Dessuten får du ti timers spilletid etter bare et kvarter i laderen, mens en fullading fra 0-100 klokker inn på to timer og tjue minutter.

ON-EAR: Jabra Elite 45h er en on-ear-modell, der øreputene ligger inntil øret snarere enn å omslutte dem. Som du ser er høyre og venstre pute markert med hull. Foto: Pål Joakim Pollen
ON-EAR: Jabra Elite 45h er en on-ear-modell, der øreputene ligger inntil øret snarere enn å omslutte dem. Som du ser er høyre og venstre pute markert med hull. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Elite 45h har også fått USB-C-plugg, i motsetning til micro USB på Move-produktene. Det hilser vi velkommen.

Vi fryktet at vi hadde fått et mandagsprodukt siden de ikke ville slå seg på første gang, men det skyldtes heldigvis bare at batteriet var helt tomt – høyst uvanlig, for så vidt, der de fleste produkter har rundt 50 prosent batteri ut av esken, men det trenger ikke å være gjeldende for alle eksemplarene i butikkhyllene.

Bedre på handsfree

Som nevnt er også kvaliteten på handsfree-samtaler blitt forbedret. Nå har hodetelefonene to mikrofoner i stedet for én, og dermed blir stemmen til den som har dem på seg bedre skilt fra bakgrunnsstøyen.

TO MIKROFONER: Med to mikrofoner, der den ene fanger opp stemmen og den andre bakgrunnsstøyen, blir stemmen din tydeligere for motparten når du fører en telefonsamtale. Foto: Pål Joakim Pollen
TO MIKROFONER: Med to mikrofoner, der den ene fanger opp stemmen og den andre bakgrunnsstøyen, blir stemmen din tydeligere for motparten når du fører en telefonsamtale. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Som hos storebror Elite 85h har også 45h-modellen en såkalt «sidetone»-funksjon der omgivelseslyd slippes igjennom slik at du hører din egen stemme bedre når du prater. Akkurat den funksjonen er bedre på storebror, der det er en viss ekkoeffekt på din egen stemme på Elite 45h, men det hjelper deg i hvert fall å tilpasse volumet på røsten, som mange har en tendens til å overdrive når de snakker på handsfree. Og i appen kan du regulere hvor mye du vil høre av din egen stemme.

Du kan heller ikke slippe inn omgivelseslyd når du hører musikk slik du kan på 85h, som vi spesielt liker når vi betaler i butikken, skal vise billetten til konduktøren på toget og den slags. Men nå er ikke den passive isolasjonen så høy allikevel, så i de fleste tilfeller vil det være tilstrekkelig å trykke på pauseknappen.

Personlig lyd

I likhet med øreproppduetten Elite 75t og 75t Active er Elite 45h kompatible med Jabras MySound-funksjon, som du finner i den tilhørende appen. Jabra er et datterselskap av GN Audio, et over 150 år gammelt selskap som blant annet lager produkter for hørselshemmede.

I Jabras app kan du tilpasse lydbildet med equalizer, eller gjennomføre en lyttetest for å få din personlige profil. Foto: Pål Joakim Pollen
I Jabras app kan du tilpasse lydbildet med equalizer, eller gjennomføre en lyttetest for å få din personlige profil. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

MySound-funksjonen lar deg ta en lyttetest i stille omgivelser, der du får spilt av toner med ulike frekvenser og trykker når du hører dem. Når testen er utført, vil frekvenser du hører dårligere bli forsterket, og det virker å fungere godt - vi liker bedre lydbildet vi får servert etter å ha utført lyttetesten enn før. Hos undertegnede er det spesielt bassfrekvensene som er dratt opp noe.

Som forgjengerne er Elite 45h også svært velspillende til prisen. De byr på et varmt, luftig og velbalansert lydbilde som er lett og like, og som kler de fleste musikksjangre godt. Vi har heller ingen innsigelser på forsinkelse - både Netflix og YouTube vises med ikke-merkbar forsinkelse på lyden.

Aktiv støydemping får du dog ikke på denne modellen, og som on-ear-modeller flest er det en viss lekkasje av lyd til og fra omgivelsene.

ENKELT: De tre knappene lar deg styre avspillingen der volumknappene holdes inne for å bytte sang. Vi skulle ønske oss at den midterste (største) stod litt høyere opp eller hadde en ruglete overflate – da hadde det vært lettere å føle seg frem. Foto: Pål Joakim Pollen
ENKELT: De tre knappene lar deg styre avspillingen der volumknappene holdes inne for å bytte sang. Vi skulle ønske oss at den midterste (største) stod litt høyere opp eller hadde en ruglete overflate – da hadde det vært lettere å føle seg frem. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fysiske knapper

Jabra velger fortsatt å holde seg til fysiske knapper snarere enn touchbetjening. Tre knapper på baksiden av høyre øreklokke lar deg pause musikken, regulere volumet eller hoppe mellom sanger (ved å holde volumknappen inne i et halvt sekund), mens en knapp på fremsiden av samme klokke brukes for å bruke stemmeassistenten eller mute din del av samtalen om du snakker på handsfree. Her skulle vi ha ønsket oss en tydeligere markering av den midterste av de tre knappene, enten ved en forhøying eller ruglete overflate, siden det kan være litt vanskelig å føle seg frem.

Skyvebryteren som skrur dem av og på holdes litt ekstra inne for å pare med en ny enhet, og Elite 45h støtter multipoint-oppkobling, slik at du for eksempel kan være koblet både til PC-en og mobiltelefonen samtidig.

Komforten er også god. Elite 45h er relativt kompakte av størrelse, veier 160 gram og klemmer ikke spesielt hardt mot ørene.

KOMFORTABLE: Med lav vekt og lite press mot ørene sitter Elite 45h komfortable tmot ørene. Foto: Pål Joakim Pollen
KOMFORTABLE: Med lav vekt og lite press mot ørene sitter Elite 45h komfortable tmot ørene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ellers er det hovedsakelig plast og skinnimitasjon som er brukt for å holde kostnadene nede. Merk også at de ikke kan brettes sammen - du kan kun vri øreputene nitti grader fra deg eller rundt 30 grader mot deg. Med i esken får du en enkel tøypose til oppbevaring, men hodetelefonene har ingen hull til kablet oppkobling og kan altså kun brukes trådløst.

Men en ting som er svært imponerende, og som Jabra også tilbyr på storebror 85h, er toårsgarantien mot støv- og regnskader.

Konklusjon

Ikke at vi har hørt på alle hodetelefoner til under 1.000 kroner, men vi har en god formening om hva man kan forvente i denne prisklassen, og de forventningene innfrir Jabra Elite 45h til de grader.

Knallkjøp!

Her får du et par lette og velspillende hodetelefoner med helt enorm batteritid (50 timer) og gode handsfree-egenskaper til en svært hyggelig pris. Samt to års garanti mot vannskader, som Jabra så vidt vi vet er alene om å tilby.

Det du først og fremst ofrer kontra dyrere hodetelefoner er mangelen på aktiv støydemping, mulighet for kablet lytting, mer eksklusiv finish og ting som automatisk pause når du tar dem av deg, men er budsjettet begrenset til tusenlappen tviler vi på at du finner noen bedre.

Og sånt blir det sekserterning av.

=> Flere hodetelefontester fra Dinside

Testresultat

Jabra Elite 45h

- Enorm batteritid (50t) med god hurtiglading (10t på 15min)
- Meget god lyd til denne prisen
- Kan være koblet til to enheter samtidig
- Meget gode til handsfree
- Lette og komfortable uten å klemme for mye
- To års garanti mot regnskader

- Kan ikke brukes med kabel
- Kan ikke brettes sammen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer