Knust mobilglass kan bli historie

Danske forskere har utviklet en ny type glass som er svært sterkt og i tillegg kan reparere seg selv.

KOSTBART: En knust mobilskjerm kan fort bli dyr å reparere, men i fremtiden kan det hende glasset kan reparere seg selv. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KOSTBART: En knust mobilskjerm kan fort bli dyr å reparere, men i fremtiden kan det hende glasset kan reparere seg selv. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det nye glasset er utviklet på Aalborg universitet. Glasset åpner opp for at riper i mobilskjermer og steinsprut på bilenes frontruter en dag kan være historie.

Som en svamp

Ifølge Kacper Januchta, som er en av hovedmennene bak det nye glasset som er utviklet med vannmolekyler, kan det sammenlignes med en badesvamp.

LEDER PROSJEKTET: Kacper Januchta ved Aalborg universitet, håper oppfinnelsen vil føre til mindre knuste glass i fremtiden. Foto: Aalborg universitet
LEDER PROSJEKTET: Kacper Januchta ved Aalborg universitet, håper oppfinnelsen vil føre til mindre knuste glass i fremtiden. Foto: Aalborg universitet Vis mer

– En svamp suger til seg vann og utvider seg en smule. På samme måte trenger vannmolekylene inn i glasset og får det til å utvide seg, sier han.

På den måten vil ikke en skade forverres, slik som med steinsprut i bilruter. Samtidig bidrar vannmolekylene til å reparere skadene i glasset. Glasset skal dessuten være svært sterkt.

Biler og mobiler

Januchta og hans team har jobbet med oppfinnelsen i tre år, og mener potensialet er stort.

- Det er opplagt å tenke at det kan brukes til mobilskjermer, som har en tendens å gå lett i stykker. Det kan også brukes til bilruter eller optiske fibre, som brukes til telekommunikasjon, uttaler han til tv2nord.dk.

Langt fram?

Men som med mye annen ny forskning blir glasstypen ikke satt i produksjon fordi det blir for dyrt. Men kunnskapen kan brukes til å forbedre eksisterende glasstyper, og forskerne har derfor gjort kunnskapen fritt tilgjengelig.

Selv om oppdagelsen løser et av de store problemene med glass, er det likevel en del ulemper med det nye glasset.

– Det kan motstå riper utrolig godt, men det består også av noen grunnstoffer som er helt utrolig dyre. Dessuten er glasset forholdsvis tungt, og det blir matt med tiden, sier Januchta.

Det er ikke bare danske forskere som jobber med å forbedre glasskvaliteten. Corning er en av de største produsentene av glass til mobiler, og har også sine løsninger på problemet. Det kan du lese mer om her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer