Knust mobilglass kan bli historie

Danske forskere har utviklet en ny type glass som er svært sterkt og i tillegg kan reparere seg selv.

KOSTBART: En knust mobilskjerm kan fort bli dyr å reparere, men i fremtiden kan det hende glasset kan reparere seg selv. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KOSTBART: En knust mobilskjerm kan fort bli dyr å reparere, men i fremtiden kan det hende glasset kan reparere seg selv. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det nye glasset er utviklet på Aalborg universitet. Glasset åpner opp for at riper i mobilskjermer og steinsprut på bilenes frontruter en dag kan være historie.

Som en svamp

Ifølge Kacper Januchta, som er en av hovedmennene bak det nye glasset som er utviklet med vannmolekyler, kan det sammenlignes med en badesvamp.

– En svamp suger til seg vann og utvider seg en smule. På samme måte trenger vannmolekylene inn i glasset og får det til å utvide seg, sier han.

På den måten vil ikke en skade forverres, slik som med steinsprut i bilruter. Samtidig bidrar vannmolekylene til å reparere skadene i glasset. Glasset skal dessuten være svært sterkt.

Biler og mobiler

Januchta og hans team har jobbet med oppfinnelsen i tre år, og mener potensialet er stort.

- Det er opplagt å tenke at det kan brukes til mobilskjermer, som har en tendens å gå lett i stykker. Det kan også brukes til bilruter eller optiske fibre, som brukes til telekommunikasjon, uttaler han til tv2nord.dk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer