Historien til SMS-ens 160 tegn:

Kun 160 tegn i SMS-er? Her er forklaringen

Årsaken stammer fra en ingeniørs postkort.

SMS: Derfor kan kan en SMS kun inneholde 160 tegn.
SMS: Derfor kan kan en SMS kun inneholde 160 tegn. Vis mer
Publisert

Det hele startet på 80-tallet, da den moderne mobiltelefonien ble født, i form av GSM-nettet.

Nettet ble utviklet i en konkurranse mellom flere europeiske nasjoner. Målet var å utvikle et nytt digitalt mobiltelefonsystem for Norden, som skulle avløse det gamle analoge NMT-systemet.

Vinneren ble kåret blant fem land og åtte systemer i en finale i Paris, og det et norsk system som vant. I spissen for det norske systemet, GSM, sto Torleiv Maseng, Odd Trandem og Sintef i Trondheim. GSM-nettet viste seg å ha den mest optimale båndbredden for å sende signaler fram og tilbake.

GSM og SMS

Men hva har dette med SMS'er og tegn å gjøre?

Jo, GSM-nettet satte nemlig en begrensning på hvor mye informasjon som fikk plass i en overføring mellom to parter. Og for å finne ut hvor stor en skriftlig overføring burde være, ble den tyske ingeniøren Friedhelm Hillebrandt, med arbeidsteam, satt på saken.

Fordi det var sterke begrensninger på nettet, måtte hver skriftlige beskjed være så kort som mulig, derav navnet Short Message Service (SMS). Men hvor kort kunne den være før den sluttet å gi mening?

Hillebrandt fant svaret på en relativt lite vitenskapelig måte.

Leste postkort

Ifølge historien gikk han hjem og undersøkte postkortene han hadde i kjøkkenskuffen. Det viste seg at de aller fleste lå på rundt 160 tegn.

Deretter undersøkte han og hans arbeidsteam telegrammer sendt gjennom selskapet Telex, et telegramselskap for firmaer. Selv om det ikke lå en begrensning her, lå de fleste telegrammene på rundt 160 tegn.

Men ville 160 tegn få plass i en SMS sendt via GSM-nettet?

Nei, i utgangspunktet viste det seg at nettet hadde en begrensning på 128 tegn, men ved å bare tillate et bestemt sett med bokstaver og tegn, klarte Hildebrandt og teamet å presse inn 32 tegn til, som fikk totalen opp i 160.

Fortsatt 160 tegn

Men du kan skrive så mange tegn du vil i SMS'er på for eksempel iPhoner, tenker du kanskje.

Og det stemmer, det er ikke en begrensning på hvor mange tegn du kan skrive på nyere telefoner. Det er imidlertid en begrensning på hvor m, ange som passer inn i hver melding som blir sendt. Altså, skriver du 200 tegn, blir dette i realiteten sendt som to SMS'er, selv om det på din skjerm ser ut som en lang sammenhengende.

Dagens nett gjør imidlertid at man ikke hadde trengt å ha en begrensning på 160. Men for å sikre at forbrukere ikke trenger å erstatte telefoner, og at eldre telefoner fremdeles fungerer som de skal, så er tegnbegrensningen standard inntil videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer