Lade mobilen om natta?

Det kan være brannfarlig, og frarådes av ekspertene. Skal du først gjøre det, er det et par ting du må huske på.

LAD KREFTENE: Det er ikke bare du som skal samle nye krefter når du sover. Mange benytter også anledningen til å lade mobilbatteriene sine. Foto: ALL OVER PRESS
LAD KREFTENE: Det er ikke bare du som skal samle nye krefter når du sover. Mange benytter også anledningen til å lade mobilbatteriene sine. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du skal tisse litt, pusse tennene og så legger du mobilen på lading. Slik går leggerutinen for mange nordmenn i 2015.

Så mange som sju av ti nordmenn velger å lade mobiltelefon og nettbrett om natta, ifølge en undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for If Skadeforsikring, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Norsk brannvernforening.

Selv om de kanskje vet at det kan være farlig.

De siste årene har vi sett flere historier om både voksne og barn som har opplevd at mobilladeren har tatt fyr på nattestid.

LES OGSÅ: Gammel Apple-lader? Da bør du bytte den

Hvor mange branner?

Ifølge tall fra Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap ble det i 2014 rapportert over 2.500 boligbranner i norske hjem.

Nøyaktig hvor mange som har oppstått på grunn av overoppheting eller feil bruk av mobilladere, finnes det imidlertid ingen statistikk på.

KAN VÆRE MØRKETALL: Administrerende direktør i Brannvernforeningen, Dagfinn Kalheim, sier det er flere mobilladere som tar fyr enn hva de har statistikk på.
KAN VÆRE MØRKETALL: Administrerende direktør i Brannvernforeningen, Dagfinn Kalheim, sier det er flere mobilladere som tar fyr enn hva de har statistikk på. Vis mer

LES OGSÅ: Brannfarene i hjemmet


- Vi klarer ikke å lese det nøyaktig. Statistikken teller kun når brannvesenet rykker ut. Det er nok ikke store tallet. At det forekommer, er det imidlertid ingen tvil om, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim, til Dinside.

Mange som opplever varmeutvikling eller brann i mobilladeren, klarer trolig å avverge situasjonen før det går galt.

- Derfor er antall hendelser trolig mer enn det statistikken tilsier, understreker Kalheim.

Ifølge Norsk brannvernforening skyldes rundt halvparten av alle boligbranner med kjent årsak feil i el-anlegget eller uaktsom bruk av elektriske apparater.

- De fleste har vel kjent at mobilladere kan bli ganske så varme, og i noen tilfeller kan produktfeil, skader eller tildekking føre til at det oppstår brann. Det kan få fatale konsekvenser hvis brannen starter om natta når folk sover, uttaler konserndirektør Morten Thorsrud i If Skadeforsikring.

LES OGSÅ: Har kabelen noe å si når du skal lade?

Hva må man tenke på?

Ekspertenes fremste råd er å ikke lade mobilen på natta, punktum.

Mange av oss gjør det likevel, fordi det er først da vi har tid til det, først da vi ikke bruker mobilen eller først da vi har tilgang på et strømuttak.

Slik bør du lade mobilen

 • Finn et fast sted, med ikke-brennbart underlag og god lufting rundt både mobiltelefon og lader.
 • Lad telefon og nettbrett når du er våken og tilstede.
 • Sørg for at det er fungerende røykvarsler i rommet der det lades, slik at du er sikret tidlig varsling hvis det skulle begynne å brenne.


 • (Kilde: If Skadeforsikring)


  - Jeg må innrømme at jeg selv gjør det av og til. Må du lade på natta, sørg i hvert fall for at du ikke gjør det på soverommet, forteller Dagfinn Kalheim til Dinside.

  Brannvernforeningen har også sett tilfeller hvor noen ladere har fått mobilbatteriet til å kortslutte, noe som kan frigi giftig røyk, som kan være farlig for liv og helse.

  - Ha laderen på et annet rom i nærheten av en røykvarsler, og la mobilen ligge på et ikke-brennbart underlag. Selv legger jeg mobilen på en tallerken, sier Kalheim.

  Sørg også for at både lader og mobil ikke er tildekt.

  Ikke legg telefonen under puta, på senga, i sofaen og så videre. Det kan føre til varmeutvikling, som gjør at komponentene slutter å fungere som de skal, noe som igjen kan føre til brann.

  LES OGSÅ: Tipsene som kan redde laderen din

  Bruk ordentlige ladere

  HER GIKK DET GALT: En Dinside-leser lot seg friste av et eBay-tilbud på fire ladere for 70 kroner. Laderne viste seg imidlertid å være livsfarlige. Foto: Leserbilde
  HER GIKK DET GALT: En Dinside-leser lot seg friste av et eBay-tilbud på fire ladere for 70 kroner. Laderne viste seg imidlertid å være livsfarlige. Foto: Leserbilde Vis mer


  Pass dessuten på at du bruker ladere fra originalprodusent eller et anerkjent utsalgssted.

  - Ikke kjøp ladere fra boder i utlandet. Du vet ingenting om disse produktene. Hos en seriøs forhandler får du dessuten oppfølging dersom det skulle oppstå en feil, har Dagfinn Kalheim tidligere sagt til Dinside.

  - Produktet blir registrert og kan også bli tilbakekalt. Den forsikringen får du ikke hos en ukjent leverandør, ifølge Kalheim.

  Et annet tips kan være å bruke en stikkontakt med timer som skrur seg av når mobilen er fulladet.

  LES OGSÅ: Ødelagt lader? Krev ny!

  LES OGSÅ: Ikke alle uekte ladere er farlige

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer